1224272854232_1

„Am reuşit să copiez puţin şi poate o să trec un examen. Aşa şi? Ce fac mai departe? Cât o să pot să mai  trec examene în acest fel?

Nu vreau să par un moralist acum şi să încep să vă spun că nu e bine sau că nu e frumos să copiem la examene. Cunosc cazuri în care singura soluţie este să copiezi. Majoritatea dintre noi am copiat măcar o singură dată. Senzaţia pe care o ai după ce ai reuşit să faci treaba asta este una de uşurare că ai trecut un hop şi de oarecare superioritate faţă de ceilalţi care au învăţat din greu şi au luat o notă de trecere. Desigur că sistemul românesc de învăţământ ne obligă să asimilăm o mulţime de informaţii cu totul şi cu totul nefolositoare şi deloc practice. În mod cert, anumite materii poate nu îşi justificǎ locul în curriculǎ, iar anumiţi profesori sunt atât de depăşiţi de realitate, încât ne supraîncarcǎ şi ne obligă astfel să apelăm şi la copiat. Nu despre asta este vorba.

Amintiţi-vă cum v-aţi simţit după ce aţi luat un examen copiind şi cum v-aţi simţit când aţi învăţat o săptămână întreagă, de dimineaţă până seara, şi aţi luat un zece! Este ca şi cum ai urca un munte fără echipament special, iar când ajungi în vârful lui şi priveşti lumea de sus, îţi dai seama că tot efortul tău nu a fost în zadar. Desigur că eşti obosit şi că până să reuşeşti te-ai gândit de multe ori să renunţi, dar toate astea au meritat în final.

Apoi, de ce te mai hotărăşti să urmezi o facultate care, după ce o vei termina, va fi baza meseriei tale dacă nu eşti dispus să înveţi pentru a trece examenele? Consider că în momentul în care decizi să faci o facultate, ai o perspectivă a ceea ce vei face după. Dacă îţi place meseria ta, nu văd care sunt obstacolele care te împiedică să înveţi zi de zi pentru e fi bun în ceea ce faci. Când eşti în faţa unui angajator, eşti întrebat: „Ce ştii să faci?” Nu poţi răspunde cu „Ştiţi, am copiat la examenul acela care mă învaţa să fac treaba asta.” Nu poţi scoate fiţuica şi să găseşti răspunsul şi nici nu te poate ajuta un prieten suflându-ţi în cascǎ. Nu poţi dribla la nesfârşit obstacolele care îţi vor apărea în drum.

Ne simţim poate uneori deznădăjduiţi când îi vedem pe unii dintre noi terminând facultăţi pe la ale căror cursuri nici nu au trecut, când vedem la televizor cum sunt promovate nonvalorile, dar cum se spune şi în filmuleţul de mai sus, este vorba despre conştiinţa noastră. Fiecare decizie pe care o luăm astăzi, ne va afecta sau ajuta în viitor. De ce să nu le luăm pe cele bune acum? Sesiunea este în plină desfăşurare aşa că vă urez succes la examene şi nu baftă! Succesul este al celor care învaţă şi reuşesc, iar bafta este doar a celor care au noroc.

Sursa foto: fundumoviez.blogspot.ro/