miercuri, octombrie 27, 2021
Recrutare IQool
AcasăBREAKING NEWSConsumatorul avizat – un trend în lumea vinului în 2020

Consumatorul avizat – un trend în lumea vinului în 2020

În 2020, lipsa contextelor de socializare a dus la o modificare de consum în ceea ce privește vinul. Cele mai multe restaurante sau spații în care puteai încerca un vin nou au fost închise și a început să se facă resimțită lipsa recomandărilor unui somelier, care putea face mereu o sugestie de asociere corectă dintre un preparat culinar și un vin.

2020 a fost anul în care vinul a început să fie consumat cu precădere acasă, achiziționat din rețele de magazine sau din online. Astfel, amatorii de vin, mai ales cele de top, au început să caute singuri informații, baze teoretice care să le permită punerea în valoare a vinului achiziționat, alături de un preparat compatibil.

România apare pe harta mondială a producătorilor de vin de mai bine de 3500 de ani, iar această istorie a locului ne face să nu fim indiferenți față de ce bem, cum bem și mai ales în ce context. A apărut un interes accentuat pentru degustările online, cursurile, prezentările de profil, astfel că distribuitorii, producătorii și specialiștii în domeniu au căutat soluții care să acomodeze cât mai bine acest nou profil de consumator – consumatorul avizat, cel care alege o anumită sticlă, soi, cupaj sau producător, pe baza unor decizii de cumpărare atent cântărite.

53% din repondenții unui studiu recent au declarat că doresc să învețe cum să aleagă corect un vin. Nu doar cursurile și proiectele online de inițiere în lumea vinului au avut succes, dar și interesul pentru cursuri acreditate internațional a crescut. În România există deja 3 școli acreditate WSET – The Wine & Spirit Education Trust – cea mai mare organizație globală care oferă certificări în cunoașterea lumii vinului pentru profesioniști și amatori.

„Într-adevăr, oamenii au început să caute metode de documentare, își doresc să fie mult mai bine informați atunci când aleg un vin. A crescut foarte mult cererea pentru cursuri și degustări, ceea ce m-a determinat să fondez Romanian Wine Academy în 2020, școală acreditată WSET. The Wine and Spirit Education Trust (WSET) este un proiect care oferă posibilitatea acreditării internaționale pentru studii în domeniul vinului și care se adresează atât iubitorilor de vin, cât și profesioniștilor din industrie, fiind cea mai importantă certificare internațională în domeniu, recunoscută la nivel global ca standard în cunoaștere a vinului și spirtoaselor”, spune Diana Pavelescu, Secretar General al Asociației Degustătorilor Autorizați din România.

Cursurile funcționează pe mai multe grade de cunoaștere, în funcție de nivelul de cunoștințe la care dorește să ajungă cursantul, iar Romanian Wine Academy organizează la începutul lunii februarie cursuri pentru primele două niveluri, sub coordonarea Dianei Pavelescu – fondator Romanian Wine Academy și membru în jurii internaționale de specialitate, și a lui Frédéric Vigroux – DipWSET, profesor de specialitate și autor al cărții „Le vin pour ceux qui n’y connaissent rien. A practical guide on wine buying”.

„Mă bucur enorm că interesul pentru educația românilor în acest domeniu a crescut. Vin dintr-o țară în care vinul estre o religie :). Nivelul 1 WSET este o introducere valoroasă pentru cei pasionați de acest subiect, unde cursanții învață fundamentele degustării și descrierii vinurilor, studiind bazele informației despre viticultură și vinificație, soiuri principale internaționale, stilurile și tipurile de vin și combinații corecte cu gastronomia. Nivelul 2 se adresează celor care deja dețin informațiile de bază și doresc să aprofundeze, cu mult mai multe soiuri de bază și o analiză mai profundă a filozofiei complexe care stă în spatele unui vin remarcabilFrédéric Vigroux

Cristiana Pop
Arădeancă devenită timișoreancă. Șoarece de bibliotecă. Studentă. Înainte de orice altceva, om.
RELATED ARTICLES

Most Popular