studenti-protest-legea-educatiei-2-cluj

Liderii studenților din întreaga țară au participat ieri pe 31 iulie la un manifest prin care și-au exprimat nemulțumirile față de bătaia de joc cu care au fost tratați de Ministerul Educației Naționale în momentul adoptării de modificări ale legii educației, mărșăluind pe ritmuri comuniste și având gurile acoperite cu bandă adezivă neagră. În acest fel, studenții au sugerat că atitudinea Ministerului Educației este demnă de perioada comunistă și au cerut demisia Miniștrilor de la cârma educației din România, Mihnea Costoiu și Remus Pricopie. 

În fruntea manifestului s-au remarcat două personaje, menite să-i imite pe Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior Mihnea Costoiu, respectiv pe Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.  După marșul tăcut în care au satirizat comportamentul comunist al Miniștrilor, aceştia şi-au exprimat indignările sub forma unui protest, cerând demisia acestora, totul culminând cu  înmânarea diplomei de “Doctor…în sfârșit!” Ministrului doctorand Mihnea Costoiu, cu teza de doctorat ”Sfârșitul Educației din România”.

mars-educatie-2

În timpul protestului, studenţii au purtat pancarte înscripţionate cu diverse mesaje dedicate domnilor miniştri şi au scandat sloganuri precum: ”Universitățile noastre nu-s afacerile voastre!”, ”Țara crește prin studenți, nu miniștri repetenți”, ”Educația e a noastră, nu vrem ordonanța voastră”, ”Legea ați măcelărit, pe studenți i-ați umilit”.

Principalele nemulțumiri ale liderilor studenților sunt legate de faptul că nu au fost consultați cu privire la emiterea Ordonanței de Urgență nr. 49/2014 care permite o serie de abuzuri în sistemul educațional și care afectează grav relevanța studiilor: reintroducerea doctoratului la frecvență redusă, posibilitatea rectorilor de a se înscăuna pe viață, reintroducerea politicului în universități sau posibilitatea de a înființa universități private pe persoană fizică.

mars-revendicari-main

Liderii studenților se află în aceste zile la Cluj Napoca în cadrul celui mai mare eveniment de dezbatere a problemelor și intereselor studenților, Forumul Organizațiilor Studențești din România, eveniment în care studenții vor analiza situația actuală a sistemului educațional și își vor stabili strategia pentru perioada următoare.

“În urma dezinteresului total al domnului Ministru Mihnea Costoiu, în ceea ce priveşte consultarea studenţilor în momentul luării unor decizii atât de importante precum cele aduse de OUG 49/2014, dorim să tragem un puternic semnal de alarmă că nu acesta este modul în care ar trebui să se relaționeze cu studenții și că avem un cuvând important de spus, care trebuie ascultat. Astfel, le cerem demisia celor vinovați pentru starea degradantă în care a ajuns sistemul educațional românesc, dominat de practici comuniste și cerem totodată retragerea Ordonanței de Urgență pentru imposibilitatea Ministerului de a demonstra urgența măsurilor luate și pentru neconstituționalitatea unora dintre prevederi. Acțiunea de ieri a fost doar un semnal de alarmă pentru Guvern, iar în cazul în care mesajul nostru va rămâne fără ecou, liderii organizațiilor din țară se vor pregăti de proteste odată cu începutul anului universitar   ” – Mihai Dragoş, Președinte ANOSR

 mars-educatie-mihai-dragos