România este o ţară frumoasă, care meritǎ să fie vizitată. Desigur, contribuţiile noastre, ca locuitori ai ei, sunt destul de mici. Avem norocul să ne fi născut pe aceste ţinuturi superbe cu toate formele de relief, dar şi cu construcţii deosebit de frumoase. Meritul lor aparține strămoşilor noştri care, între bătăliile de supravieţuire ale poporului, reuşeau să facă şi lucruri deosebite. Dacă ne gândim strict la perioada de după 1989, putem număra pe degete construcţii de anvergurǎ, fie că vorbim de infrastructură sau de alte domenii cum ar fi sportul, sănătatea sau educaţia. Cu toate acestea, ultimii ani au arătat că se poate face şi treabă. Mă refer strict la domeniul sportului, unde au fost făcute investiţii serioase în infrastructurǎ. Am ales un set de clădiri care te fac să crezi că eşti în occident.

1.Sala Sporturilor din Cluj-Napoca. Construcţia sălii a început acum aproximativ patru ani şi a costat 70 de milioane de lei. Sala este o bijuterie din punct de vedere estetic, pentru că seamănă foarte mult cu un stadion de fotbal în miniatură. Sala Polivalentă dispune de o pardoseală demontabilă care permite practicarea mai multor sporturi, de un cub video unic în România, pe care se pot difuza imagini HD din timpul competiţiilor sportive, de tribune retractabile, care permit montarea unei scene pentru concerte sau spectacole, şi de o parcare subterană de 450 de locuri. Capacitatea sălii este de 7.200 de locuri, dar se poate extinde până la 10.000. Sala Polivalentă poate găzdui meciuri şi antrenamente pentru o varietate foarte largă de sporturi, de la karate, scrimă, aikido sau judo şi până la baschet, handbal, tenis sau gimnastică. (sursa prosport.ro)

SALA CLUJ

2.Patinoarul Olimpic Braşov. Patinoarul a fost inaugurat în ianuarie 2010, iar beneficiarul său este Primăria Braşov, întregul complex fiind administrat de Direcţia Sport şi Tineret a Municipiului Braşov. Patinoarul  este casa  echipei de hochei Corona Wolves Brașov  şi este cel mai nou şi cel mai modern patinoar la ora actuală din România. Acesta are o capacitate de 1600 de locuri şi alte 400 de locuri în picioare. Dispune de şase vestiare pentru hochei/patinaj şi unul pentru public. Alte facititǎţi sunt: sală de protocol, sală de conferinţe, cabinet medical, staţie antidoping, fan shop, un bufet şi baruri. (sursa: http://www.dstbv.ro/ )

Patinoarul_Olimpic_Brasov

3.Cluj Arena.  Aici vorbim de un stadion din Cluj-Napoca, construit în 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina. Proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj, însă principalul beneficiar este clubul Universitatea Cluj. Cea mai importantă întrebuințare a arenei sunt partidele de fotbal, dar stadionul poate susținute și competiții olimpice datorită pistei de atletism de care dispune sau concerte. Compus din două tribune și două peluze, stadionul are o capacitate de 30.201 locuri, majoritatea acoperite. Fiind construită la cele mai înalte standarde, noua arenă este cotată ca fiind un stadion din categoria UEFA Elite (precum noul stadion național).

1329959982-lindab-romania-lucian-enache-p1100265--1000x562

4.Trambulinele de la Râşnov. Federaţia Romană de Schi şi Biatlon şi Primăria Râşnov, în parteneriat cu o companie privată, au construit pe Vale Cărbunǎrii din Râşnov primul centru de sărituri cu schiurile la standarde internaţionale din România. Noua infrastructurǎ sportivă este singura din România şi sud-estul Europei la standardele impuse de Federaţia Internaţională de Schi. Complexul a inclus la început trei trambuline cu punctul de construcţie (punctul K)  la 15, 35, respectiv  64 de metri. În anul 2011 a fost deschis şantierul şi pentru trambulina de 90 metri. Proiectul a fost finalizat în toamna anului 2012. Cu o instalaţie de producere a zăpezii artificiale şi cu o instalaţie de udat, iar în zona de aterizare, cu suprafaţă artificială şi gazon natural, trambulinele pot fi folosite pe întreaga durată a anului. ( sursă: http://skirasnov.ro/ )

trambulina-1

5.Bazinul Olimpic Dinamo.  Dimensiunile bazinului sunt generoase: 50 de metri lungime, 25 de metri lăţime, beneficiază de tribune şi loje VIP, cu un total de 726 de locuri. Bazinul este ultramodern şi dispune de sală de fitness şi saună. În aceeaşi incintă, un bazin de 25 de metri, cu 5 culoare, va fi folosit pentru iniţiere şi aquagym. Titulatura completă a noului edificiu sportiv este „Bazinul Olimpic Tolea Grinţescu”, ca un omagiu adus uneia dintre cele mai puternice personalităţi din istoria polo-ului românesc .(sursă: http://www.stiri-sport.com/ )

651851-bazin-2.jpg-890x395_c

6.Naţional Arena.  Cu o capacitate de 55.600 de spectatori, este cel mai mare stadion din țară și primul stadion de elită UEFA din România, succedat de Cluj Arena. Construcția arenei, al cărei proprietar este Primăria Municipiului București, a fost finalizată în 2011, având un cost total de aproximativ 234 mil. €. Construcția include un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferințe și restaurante. În 2012, arena a găzduit Finală UEFA Europa League, aceasta fiind prima finală europeană găzduită de România.

14-arena-aprilie-2012

În sportul din România începe să apară şi astfel de edificii. Nevoia tinerilor de aftfel de săli este de necontestat, fie că ne gândim la cei care practicǎ sportul, fie pentru comunităţile locale respective. Beneficiile financiare pe care le pot avea prin organizarea diverselor competiţii sunt şi ele de luat în considerare. Tot ce ne rămâne de făcut este să sperăm că acesta este doar un început pentru ceea ce înseamnă modernizarea României prin investiţie în sport.

Sursa foto: www.thehornets.ro , www.prosport.ro , http://wikimapia.org/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here