Construcție la prima casă de tip familial din municipiul Iași

0
318
HHC_santier CTF mun. Iasi afis

La finalul lunii iunie 2020, au început lucrările de construcție la prima casă de tip familial pe care Hope and Homes for Children o dezvoltă împreună cu Kaufland România în municipiul Iași.

După finalizarea lucrărilor, în această casă vor locui 12 copii din Centrul de Plasament „Ion Holban” din Iași, aflat în proces de închidere în cadrul parteneriatului dintre Hope and Homes for Children, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Consiliul Județean Iași. Fundația își propune închiderea centrului de plasament până la finalul anului 2022.

Parteneriatul dintre Hope and Homes for Children și DGASPC Iași pentru închiderea Centrului de Plasament „Ion Holban” a fost inițiat în anul 2014. În prezent, în acest centru locuiesc 65 de copii, fiecare copil fiind evaluat individual de către specialiștii Hope and Homes for Children și de către specialiștii DGASPC, în încercarea de a găsi alternativele de locuire și îngrijire cele mai potrivite după închiderea centrului. Până la finalul anului 2021, 12 dintre copii se vor muta în prima casă de tip familial dezvoltată de Hope and Homes for Children și Kaufland România. Alți 12 copii se vor muta în cea de a doua casă de tip familial din Iași care urmează să fie construită.

Hope and Homes for Children și Kaufland România colaborează încă din anul 2014, iar în prezent derulează un parteneriat strategic prin care compania susține programul de închidere a instituțiilor de tip vechi desfășurat de Fundație în județul Iași. Parteneriatul se desfășoară în perioada 2020 – 2022 și are o valoare de 440.000 euro, fonduri care acoperă construcția a două case de tip familial în care vor fi mutați 24 de copii din Centrul de Plasament „Ion Holban” din Iași.

În casele de tip familial, locuiesc 10 – 12 copii care primesc îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și, acolo unde este posibil, pregătire în vederea integrării socio-profesionale. Mai presus de orice, copiii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.

„Azi începem construcția unei case noi pentru 12 copii care nu au cunoscut căldura de acasă. O casă este mai mult decât cei patru pereți și un acoperiș; o casă găzduiește speranțele, visurile, momentele bune, dar și momentele de încercare ale celor care o locuiesc. Toate elementele care transformă o casă în acasă. Noi, la Kaufland România, credem în misiunea Hope and Homes for Children de a oferi tuturor copiilor din orfelinate un acasă și sprijinim eforturile Fundației, având credința că implicarea face diferența.” – Anna Katharina Scheidereiter, CSR manager Kaufland România

Hope and Homes for Children a început procesul de închidere a centrelor de plasament din județul Iași în anul 2014. La momentul respectiv, Centrul de Plasament „Ion Holban” era cel mai mare centru de plasament din țară. De când și-a început activitatea în județul Iași, Fundația, în parteneriat cu DGASPC Iași, a închis Centrul de Plasament „Veniamin Costache” (în 2018) și Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos (în 2019).

„Din când în când, din păcate mult prea rar, apar oameni și companii care, prin implicarea lor civică, au rol catalizator, modifică destine, schimbă comunități. Așa cred că se întâmplă cu acest parteneriat dintre Hope and Homes for Children și Kaufland România. Deja de 6 ani clădim împreună nu doar case pentru copiii și tinerii vulnerabili, ci modele de responabilitate socială corporativă și indiviuală. Astfel de parteneriate devin, prin efectele lor, schimbări de paradigmă pentru beneficiarii lor și o sansă reală la o viață în care cuvinte ca familie sau iubire, capătă sens.” – Ștefan Dărăbuș, director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children.

„În anul 2000 aveam 5000 de copii în sistemul rezidențial, iar acum avem aproximativ 800 de copii, jumătate în centre rezidențiale de tip vechi și circa 400 în apartamente sau case de tip familial. Parteneriatul cu Hope and Homes for Chidren România este unul de succes și durează de câțiva ani, alături de ei am închis două centre mari din județ: Centrul Rezidențial „Veniamin Costache” și cel de la Tărgu Frumos. După acest model de parteneriat public – privat, alături de Hope and Homes for Children, am construit 4 case de tip familial și acum o pornim pe cea cu numărul 5.” – Florin Ion, Director General, DGASPC Iași.

Plan_prima casa de tip familial din municipiul Iasi afis