Pe parcursul timpului au existat diverse conflicte în lume.
Conflictul Nagorno-karbahoprit? O întrebare pe care și-o pun în ziua de astăzi atât cetățenii armeni cât și cei azeri. Premierul Armeniei vrea să îl ofere pe fiul său în schimbul prizonierilor Armeniei. Fiul premierului, a luptat în 2020 alături de soldații armeni în războiul din Nagorno-Karabah, dar un șoc s-a produs anul acesta când acesta dorește să fie predat Azerbaidjanului dacă Baku promite eliberarea tuturor celorlalți prizonieri armeni. Ashot Pashinyan, fiul premierului, a declarat următoarele: Sunt pregătit să fiu predat Azerbaidjanului în schimbul returnării prizonierilor de război armeni şi a celorlalţi cetăţeni armeni deţinuţi cu un alt statut.

Primul război între Armenia și Azerbaidjan a fost în anii 1918-1920, imediat după prăbușirea Rusiei țariste, cauza a fost controlul asupra regiunii de graniță, Nagorno-Karabah. Conflictului s-a terminat odată ce Rusia bolșevică a înfrânt ambele state nou create și le-a înglobat în URSS. În 2020 a început o nouă dispută între cele două țări pentru regiunea de graniță.
Conflictul a reaprins îngrijorările legate de stabilitatea din regiunea Caucazului de Sud, un coridor pentru conductele care transportă petrol şi gaze pe pieţele mondiale. Ambele state se acuză reciproc că au tras peste graniţa comună, la vest de regiunea Nagorno-Karabah, motivul luptelor au început în 27.09.2020 între forţele azere şi cele armene.
În data de 3.10.2020 autoritățile din Nagorno-Karabah au anunțat că 51 de soldați au fost uciși în enclava unde armenii alcătuiesc majoritatea populației. Președintele azer Ilham Aliyev a făcut apel la Rusia, SUA și Franța, care formează așa-numitul grup de la Minsk OSCE (Organizația pentru Securitate și cooperare în Europa), înființat în anii 90 pentru a media conflictul înghețat din enclava Nagorno-Karabah, să continue eforturile de a rezolva acest conflict.
Președintele azer Ilham Aliyev, a vorbit la televiziunea de stat rusă, excluzând categoric orice posibilitate de negocieri sau de pace. Prim ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat pentru acelaşi canal că nu pot avea loc discuţii în timp ce luptele continuă.
În dispută este implicată şi Turcia, iar o amplificare a conflictului şi transformarea într-un război ar putea duce şi la implicarea altor state, cum ar fi Rusia. Moscova are încheiată o alianţă de apărare cu Armenia, dar se bucură şi de relaţii strânse cu Azerbaidjanul.
Armenia a acuzat forțele Azerbaidjanului că au lansat un atac asupra capitalei din Nagorno-Karabah, Stepanakert. Conform serviciului armean al Europei Libere, au existat persone care au fost rănite, dar nu au existat morți.
Președintele Vladimir Putin relatează că discută atât cu Armenia cât și cu azerii de mai multe ori pe zi, spunându-le că nu dorește să ia parte la conflict, însă acesta mai spune că dacă Turcia va sprijini Azerbaidjanul în continuare, Moscova nu va rămâne neutră. Președintele rus, de asemenea, a mai cerut Statelor Unite să găsească o cale, pentru negocierea dintre cele două state pentru a ajunge la pace.
Turcia și-a închis granița cu Armenia încă din anul 1993, în solidaritate cu Azerbaidjanul, după ce Armenia a ocupat țările azere în războiul din Nagorno-Karabakh.
Aliyev a reamintit că armata armeană a lansat o altă provocare militară pe 27 septembrie 2020 împotriva Azerbaidjanului și a deschis focul asupra așezărilor și pozițiilor militare cu diferite arme, inclusiv artilerie grea.
În urma unei vizite în Armenia, am reușit să obțin unele răspunsuri de la o fată, care de asemenea este cetățean al Armeniei. Răspunsurile pot aduce multe semne de întrebare despre conflict sau chiar unele lucruri pe care probabil doar dacă cineva e cetățean armean le-ar putea cunoaște, numele ei fiind Madlen Chakhalyan. Discuția cu persoana respectivă a decurs în felul următor:
1. Care este cauza războiului din perspectiva ta? Care este părerea ta despre dezastru? Despre problemele oamenilor? Despre atacurile azere?
Cauza războiului este conflictul care a avut loc din cauza lui Stalin, șeful Uniunii Sovietice, care a dat teritoriului antic al Armeniei „Artsakh și Nakhijevan” Azerbaidjanului în 1921. Teritoriul a fost locuit de armeni cu mulți ani în urmă. În acea perioadă, figurile politice din Azerbaidjan au început un plan pentru a scoate toți armenii din casele lor și a face din teritoriu o casă numai pentru azeri.
Când la sfârșitul anilor ’80 Uniunea Sovietică sa prăbușit, Azerbaidjanul a început anihilarea masivă a armenilor la Baku, armenii au început să fugă din Baku și să se întoarcă în Armenia. La acea vreme, armenii au început o mișcare numită „Mișcarea Artsakh”, de ce mișcarea Artsakh, deoarece „Kharabakh”, așa cum o numesc azerii, se numește Artsakh și datează din secolul al 5-lea î.Hr. Este un teritoriu istoric al armeanilor. Națiune și un dar pentru azeri de către Lenin. De aceea, armenii au început această mișcare pentru a face din regiunea Artsakh o țară separată, independentă, din Azerbaidjan. Ambele părți au decis să înceteze focul. Cu toate acestea, regiunea nu este încă recunoscută la nivel internațional.
Încetarea focului a fost contestată de Azerbaidjan de multe ori. Și deocamdată atacă cu ajutorul turcilor și armelor turcești. Scopul lor principal sunt infrastructurile civile, copiii, oamenii nevinovați. Folosesc arme grele. Vor teritoriile. Vrem să trăim pașnici în țara noastră istorică.
2. Ce spune guvernul armean despre măsurile de siguranță? Dar despre război?
Despre siguranță. Acum există o situație de urgență militară în țară deoarece Azerbaidjanul atacă infrastructurile civile și oamenii nevinovați. Poziția guvernului este că știu că luptă împotriva terorismului, deoarece guvernul turc provoacă totul. Acestea ajută vizibil Azerbaidjanul să își inițieze acțiunile teroriste față de locuitorii nevinovați.
3. Care crezi că ar fi măsurile de siguranță necesare pentru a nu mai exista pierderi umane?
Măsurile de pace pentru mine personal sunt atunci când politica azeră recunoaște următoarele lucruri: Ei ar trebui să recunoască faptul că de la început a fost teritoriul Armeniei locuit de armeni și, printr-o greșeală uriașă, totul a mers altfel. Există istorie, există multe biserici mănăstirești în Artsakh care datează din secolele vechi, ceea ce este dovada că acest teritoriu este în orice caz armean și armenii luptă pentru dreptate și nimic mai mult.
Surse:
- https://www.hurriyetdailynews.com/azerbaijans-aliyev-voices-trust-in-ankaras-solidarity-with-baku-158815
- https://monitorulapararii.ro/in-nagorno-karabah-a-inceput-un-nou-razboi-armeano-azer-1-33567
- https://www.zf.ro/business-international/la-un-pas-de-razboi-azerbaidjanul-si-armenia-resping-negocierile-pe-19590806