Memoriile Africii și ipostaze locale ale discursului despre trecut. Conferința va fi susținută de Simona Corlan-Ioan pe 26 aprilie, ora 18 la Clubul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român.

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 26 aprilie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea.

Doamna Simona CorlanIoan, conferențiar, doctor în istorie specializat în spațiul african, director al Institutului de Studii Africane din cadrul Universității București și fost ambasador al României în Senegal și Maroc, va povesti despre Memoriile Africii. Ipostaze locale ale discursului despre trecut.

În Africa, memoriile au fost dintotdeauna interogate pentru a investi istoria cu adevăr. Apelul la memorie a însemnat adeziunea la un trecut mereu prezent și familiar în ciuda eforturilor colonizatorilor de a-l face să fie uitat, iar certitudinea adevărului acestui trecut garantează viitorul. Mai mult, trezirea memoriilor echivalează cu redefinirea identității.

Conferința prezintă practici comunitare și obiceiuri zonale în Africa de Vest. Rolul memoriei în construcția identitară va fi exemplificat prin prezentarea instituției griotului, rapsod oficial și păstrător de istorie. Palierele memoriei, cea care sedimentează în narațiunile ei identitatea de grup, s-au zidit în discursul recitat de griot.

Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here