Conferință la Muzeul Național al Țăranului Român, în cadrul expoziției de fotografie Ion Rațiu. Un destin pentru România

  0
  78

  Centrul Rațiu pentru Democrație organizează miercuri, 18 mai 2016, conferința Ion Rațiu. Un destin pentru România, începând cu ora 17, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Tancred Bănățeanu. Evenimentul are loc în prezența lui Nicolae Rațiu şi a lui Petre Răileanu, curatorul jurnalelor lui Ion Rațiu, și se desfășoară cu prilejul expoziției cu același nume.

  Deschisă în 5 mai, expoziția cuprinde aproape 1.000 de exponate, majoritatea fotografii, alături de o serie de documente, provenite din arhiva Ion Rațiu și V.V. Tilea de la sediul Rațiu Family Charitable Foundation din Londra, aflată în curs de digitalizare cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, respectiv din arhiva Rațiu de la Turda, unde funcționează Centrul Rațiu pentru Democrație.

  Printre altele, în cadrul expoziției pot fi văzute numeroase fotografii care surprind din diferite unghiuri celebra scenă cu Ion Rațiu la tribuna Parlamentului României, în timpul mineriadei din 1991. De asemenea, din expoziție fac parte și imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ca Ion Iliescu, Petre Roman sau Adrian Năstase.

  „Acest om apare zâmbind aproape peste tot, cu o căldură și o bucurie sinceră. Contrastează cu masca lui Ion Iliescu, aceeași în toate imaginile. Asta m-a impresionat… Expoziția vorbește despre destinul unui om care a avut ocazia să se prezinte transparent. Este o invitație pentru noi toți, de a face același lucru în viața noastră”, subliniază Indrei Rațiu.

  Din expoziție mai fac parte fotografii din copilăria liderului politic, apoi din timpul călătoriilor sale, dar și un arbore genealogic al familiei Rațiu. Nu lipsesc nici seriile de imagini dedicate Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, creată de Ion Rațiu în 1984, respectiv ziarului Cotidianul, pe care l-a fondat în 1990.

  Expoziția poate fi vizitată la până duminică, 22 mai 2016, la Muzeul Național al Țăranului Român, între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este liberă.

  Detalii suplimentare

  www.muzeultaranuluiroman.ro

  www.facebook.com/events/1704815213107593/

  www.ratiudemocracycenter.org

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.