Cum cea de-a doua sesiune de admitere este pe sfârșite și majoritatea dintre noi știm deja cursurile cărei facultăți le vom urma, singura grijă care ne mai rămâne este cazarea…

Student în București? Ai un buget limitat pentru cazare? Preferi distracția și „viața din cămin”? Ei bine, pentru tine am conceput acest articol! Este perioada în care majoritatea facultăților se pregătesc să primească cererile de înscriere pentru locurile din cămine (unele chiar au și început aceste proceduri) și este bine să știm pentru ce optăm atunci când bifăm o anumită rubrică.

Așadar, voi prezenta în continuare câteva din campusurile universitare din București. Pentru a face mai ușor distincție între ele, am ales să grupez căminele în funcție de universitatea de care aparțin și apoi în funcție de numărul de locuri disponibile. Menționez că toate informațiile au fost culese de pe site-urile oficiale ale universităților avute în vedere, urmând ca mai jos să le puteți accesa direct.

citynews.ro

Astfel, primele cămine despre care vom discuta sunt cele care aparțin de Universitatea din București. Aceasta pune la dispoziţia studenţilor un număr de 5.354 locuri în căminele proprii, distribuţia acestora făcându-se către facultăţi pe baza principiului proporţionalităţii, în funcţie de numărul de studenţi înscrişi finanţaţi de la buget.

Campusul Studenţesc Grozăveşti – Complexul Grozăvești este situat pe Splaiul Independenței și are o capacitate de 2016 locuri. În afară de căminul A1, în celelalte corpuri camerele sunt prevăzute pentru două pesoane. Studenții au un lavoar în cameră, iar baia și bucătăria sunt la comun, fiecare palier având două băi. Căminul A1, în schimb, este compus din camere cu trei paturi, mobilier pentru trei persoane (birou pentru calculator, dulap, noptieră, scaune) şi grup sanitar complet utilat.

Pentru a ajunge la cămin avem două posibilități: metroul sau linia RATB 601.

Cămin Mihail Kogălniceanu – situat pe bulevardul cu același nume, acest cămin are o capacitate de 614 locuri și se află lângă cantina studențească Mihail Kogălniceanu. Pe parcursul anului universitar studenții se pot caza în camere de două, trei sau patru paturi (cu mobilierul aferent), baia fiind la comun, pe palier. Pentru a ajunge aici putem lua metroul până la stația Eroilor sau oricare dintre următoarele linii RATB: 61, 69, 90, 91, 122, 137, 268, 336, 601.

Complex Măgurele – cu o capacitate de peste 600 locuri, complexul Măgurele este prevăzut cu module de două camere cu grup sanitar propriu. Camerele au două, trei sau patru paturi și sunt mobilate corespunzător.

Accesul se face doar cu liniile RATB 433 și 455, complexul fiind situat undeva în afara Bucureștiului, în comuna Măgurele. Așadar, trebuie luat în calcul și factorul timp atunci când ne gândim să bifăm această opțiune.

Cămin Stoian Militaru – Bloc de apartamente cu camere de două, trei sau patru paturi, baie și bucătărie proprie, acest cămin își deschide ușa pentru aproximativ 470 de studenți anual. Situat la stația de metrou Constantin Brâncoveanu, căminul poate fi pe placul vostru și trebuie avut în vedere la înscriere.

Cămin Th. Pallady (1 și 2) – Având o capacitate de aproximativ 400 de locuri, studenții pot fi cazați în camere tip garsonieră cu două sau patru paturi, hol interior și grup sanitar propriu. Căminul este situat aproape de stația de metrou 1 Decembrie 1918.

În celelalte cămine ale universității, Fundeni și Panduri, condițiile sunt asemănătoare cu cele descrise mai sus. Camere de două sau cinci paturi și o capacitate de cazare cu puțin peste 200 de locuri.

Ceea ce trebuie amintit este și faptul că toți studenții beneficiază, contracost desigur, de conexiune la internet.

 upb.ro

Dacă ești student la Politehnică atunci trebuie să știi că universitatea oferă aproximativ 13.000 de locuri de cazare, repartizate în 2 complexe:

Campus Regie – situat în Splaiul Independenței nr. 290, sector 6, complexul este compus din 27 cămine studențești, o cantină, o spălătorie, un dispensar medical, un birou poliție, mai multe magazine alimentare, centre copiere, restaurante și cluburi. Căminele U.P.B. sunt împărțite în trei mari categorii:

• P1 – P11 : camere cu patru locuri și grup sanitar propriu;

• P13, P14, P17, P18: camere cu patru locuri, lavoar în cameră și grupuri sanitare comune la capetele culoarelor;

• P15, P16, P21 – P27: camere cu două locuri, lavoar în cameră și grupuri sanitare comune la capetele culoarelor.

Complexul Studentesc Leu – situat în B-dul Iuliu Maniu nr. 1 – 3 , complexul este compus din două cămine (A LEU și C LEU), facultatea de „Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației”, o cantină, un bufet cu servirea la mese, o spălătorie, un dispensar medical, etc.

• Cele 2 camine apartinand U.P.B. sunt dispuse:

• A LEU: camere de trei locuri cu grup sanitar propriu

• C LEU: camere cu două locuri, lavoar în cameră și grupuri sanitare comune la capetele culoarelor.

Toți studenții cazați în campus au acces permanent și nelimitat la informație prin conexiuni rapide și eficiente. De asemenea, au fost amenajate săli de lectură în toate căminele.

Una dintre alegerile studenților de la Academia de Studii Economice poate fi Complexul Moxa. Acest complex este situat la 10 minute de mers pe jos de la Piața Romană și oferă studenților cazare în camere de patru locuri cu baie proprie. Dispensarul medical, cabinetul stomatologic și cele două săli de lectură aduc un plus complexului, fiind foarte potrivit pentru studenți.

Bineînțeles că toate universitățile de stat din București oferă cazare studenților, însă după cum s-a putut observa, ne-am axat pe cele mai cunoscute cămine studențești, pe cele cu o capacitate mare de locuit. Prețul pentru un loc într-un astfel de cămin pleacă de la 100 lei și nu este mai ridicat de 300 lei, utilitățile fiind incluse.

Chiar dacă la o primă vedere locuri par a fi suficiente, ei bine, ele sunt limitate și condiționate fie de medie, fie de o situație deosebită a studentului (cazurile sociale), în fiecare an un număr destul de mare dintre noi fiind nevoit să apeleze la variantele alternative.

Redactor: Nicoleta Cuibari

Foto: citynews.ro, upb.ro

Comentarii

comentarii