Concursul Naţional de Critică şi Interpretare Muzicală „Mihail Jora”, o adevarată instituţie culturală

  0
  119

  Bucureşti, 11 aprilie 2016. Cea de-a XXVI-a ediţie a Concursului Naţional de Critică şi Interpretare Muzicală „Mihail Jora” a intrat în ultima săptămână de înscrieri. Tineri muzicieni români sunt aşteptaţi în faţa juriului în perioada 9-16 mai pentru a duce mai departe tradiţia Concursului lansat încă din 1991. Începând cu ediţia de anul acesta, Societatea Muzicală a preluat project-managementul şi finanţarea Concursului Naţional Mihail Jora, pe care l-a făcut să devină o adevărată instituţie culturală.

  Mihail Jora a avut un rol determinant în construirea identităţii muzicale româneşti. Liedurile sale, dar şi lucrările simfonice, sunt adesea incluse în recitaluri sau stagiuni ale filarmonicilor. De asemenea, Mihail Jora a avut o însemnată activitate muzicologică, volumul său „Momente muzicale” fiind o referinţă în domeniu.

  Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, preşedintele Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor muzicali din România „Mihail Jora”, a organizat prima ediţie a acestui concurs naţional de critică şi interpretare în 1991, odată cu sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea compozitorului. Ulterior, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti a devenit partener organizator al Concursului, iar în 2016 Societatea Muzicală a fost invitată să se alăture. Radio România Muzical a fost tot timpul partenerul media instituţional, iar Media Image Factory, agenţie specializată în comunicarea proiectelor sociale şi culturale oferă sprijin în comunicarea concursului.

  De-a lungul timpului, numeroşi muzicieni români cunoscuţi au avut Concursul Jora ca început al carierei. Ajuns la ediţia a XXVI-a, Concursul Naţional Mihail Jora a devenit cel mai longeviv şi mai important pe scena competiţiilor naţionale. Fondatorul său l-a organizat şi l-a condus fără întrerupere până în acest an, când a predat preşedinţia Conf. univ. dr. Dragoş Calin, Profesorul Constantinescu devenind Preşedintele de Onoare al Concursului.

  Conf. Dr. Dragos Calin este pianist şi critic de artă muzicală, titularul de curs pentru disciplinele Arte integrate şi Estetică muzicală, predă Didactica educaţiei muzicale, Muzicologie, Citire de partituri şi Practică pedagogică la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

  Ediţia de anul acesta a Concursului Mihail Jora se va desfăşura între 9 şi 16 mai şi este deschisă tinerilor români cu vârste între 16 şi 27 de ani la secţiunile Canto (operă şi lied), Pian, Violoncel şi Critică muzicală. Începând cu ediţia viitoare, în Concurs vor intra şi muzicieni din Republica Moldova şi noi secţiuni vor fi adăugate.

  Însă, mai ales, partenerilor şi sponsorilor li se datorează Concertul de Gală de la Atheneul Român, în 16 mai, la care vor fi anuntaţi public şi căştigătorii şi vor fi înmânate premiile. Vor participa numeroase personalităţi şi se aşteaptă să devină o referinţă despre ceea ce pot face oamenii din cultură şi cei din muzică atunci când lucrează împreună într-un proiect bine construit şi administrat.

  Premiile Concursului Naţional de Critică şi Interpretare Muzicală „Mihail Jora”
  Premiul I la secţiunile Pian, Canto şi Violoncel – 3,000 €
  Premiul al II-lea la secţiunile Pian, Canto şi Violoncel – 1,000 €
  Premiul special „Mihail Jora” la secţiunile Pian şi Canto– 1,000 €
  Premiul I la secţiunea Critică Muzicală – 1,500 €
  Premiul al II-lea la secţiunea Critică Muzicală – 500 €

  Pentru toate categoriile înscrierile se fac până la data de 15 aprilie. Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul www.mihailjora.ro si pe www.facebook.com/MihailJora

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.