Un concurs de eseuri despre Holocaust și Antisemitism este organizat de Institutului Național de Studierea Holocaustului

0
158
Holocaust
Sursa foto: Facebook-Complexul Educațional Laude-Reut

Holocaustul a constituit una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei universale. Acesta se referă la uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „Soluția Finală a problemei evreiești”, termen care desemnează programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Nu doar evreii au fost victimele acestei tragedii: rromi, minorități sexuale, precum și persoane care sufereau de anumite dizabilități au devenit parte a acestui capitol cumplit din istoria lumii.

În România, Holocaustul a vizat prigoana și exterminarea evreilor de pe teritoriul țării noastre în perioada 1937-1944, de la primele legi antisemite ale Guvernului Octavian Goga – A.C. Cuza și până la lovitura de stat din 23 august 1944.

În prezent, atacurile verbale și fizice la adresa evreilor, a sinagogilor și a instituțiilor și cimitirelor evreiești din Europa s-au intensificat considerabil și impun combaterea globală a urii față de evrei, a rasismului și a xenofobiei.

În aceste condiții și în contextul comemorării a 1700 de ani de istorie și cultură evreo-germană (321-2021), Complexul Educațional LAUDE-REUT, sub umbrela Ambasadei Germaniei la București, a Ambasadei Statului Israel la București, a Ambasadei S.U.A. la București și a Institutului Național de Studierea Holocaustului Elie Wiesel, a Asociației Jean Waldman, a Consiliului Național al Elevilor, a ISMB și a inspectoratelor școlare  organizează Concursul de eseuri Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România.

Concursul se desfășoară în perioada 1-28 februarie 2022, iar regulamentul de desfășurare a concursului va fi publicat pe pagina web: https://www.laude-reut.ro/.

Cine poate participa la concurs?

Concursul se adresează următoarelor categorii:

  • elevii de liceu (clasele IX-XII);
  • cadrele didactice care au specialitatea istorie, socio-umane, limba română și limbi moderne;
  • studenți ai facultăților cu profil istorie, socio-umane de la Universitățile din România

Ce tematici pot fi abordate în elaborarea eseurilor?

Pot fi abordate teme precum:

  • Învățăminte ale istoriei – predarea Holocaustului.
  • Abordări metodologice la lecția de istorie privind Holocaustul.
  • Modalități de combatere a extremismului și antisemitismului la lecția de istorie.
  • Atitudini față de extremism și antisemitism în viața de toate zilele.

Cum te poți înscrie în concurs?

Cei care doresc să participe la acest concurs vor trebui să completeze formularul de înscriere. Participanții vor realiza un eseu, care va cuprinde 300 de cuvinte, inspirat din tematica concursului.  Formularul de înscriere și eseul se vor transmite în același mesaj email la adresa 1700ani@laude-reut.ro, însă NU MAI TÂRZIU de data de 28 FEBRUARIE 2022.

Vor fi desemnați, în ordinea descrescătoare a punctajului câte cinci câștigători  (un premiu I, un premiu II, un premiu III, două mențiuni) pentru fiecare dintre grupurile menționate în cadrul categoriilor de la grupul-țintă. Toți participanții vor primi diplome de participare.

            Eseurile vor fi publicate într-o lucrare de tip mărturie dedicată celebrării a 1700 de ani de istorie și cultură evreo-germană (321-2021).

Pentru a afla mai multe informații referitoare la concurs, organizatorii îți stau la dispoziție la adresa de e-mail 1700ani@laude-reut.ro.

Regulamentul de participare la concurs și formularul de înscriere le găsești mai jos: