Concret: Ce știi să faci?

  0
  262

   

  study-7304Primesc din ce în ce mai des comentarii și mesaje care se reduc la următoarea idee:

  “Am facultate, dar n-am experiență și angajatorii nu-mi dau nicio șansă. Am învățat atâta și tot degeaba.”

  Atunci să analizăm următorul caz. Să înțeleg că ai fost un student aproape model. Te-ai dus la 80% din cursurile și seminariile de la facultate. Ai fost și atent, nu ai dormit pe bancă. Ai făcut toate proiectele. Le-ai făcut, nu le-ai copiat de la colegi sau de pe net. Ai fost mereu cu temele la zi. Scrise de tine, nu copiate. Ți-ai petrecut cel puțin o săptămână învățând pentru fiecare examen și ai fost permanent la curent cu fiecare materie în parte. Ai învățat, n-ai citit în gol.  Notele obținute au fost pe măsura eforturilor tale. Pentru că ai învățat. Nu ai dat nici bani, nici nu ai copiat. Și bineînțeles, ai luat la licență minim nota 9 după o muncă susținută timp de câteva luni pentru realizarea ei. Muncă, nu parafrazare după o altă licență. 

  Și totuși nimic. Singurul motiv care-ți vine în cap este faptul că școala românească este inutilă și nu ne învață nimic la obiect. Ai tocit atâția ani absolut degeaba iar acum nimeni nu-ți apreciază strădania. Înjuri prin stânga și dreaptă sistemul de învățământ și ești absolut convins că în România nu se face carte. 

  Consecința acestor frustrări este că te duci la Master să faci același lucru. Tot în România. Poate d-aia nu te angajează nimeni, așa că e cazul să mai faci rost de o diplomă.

  Dar am o nelămurire. Oricât de învechit ar fi acest sistem universitar, totuși tu ți-ai petrecut ani buni învățând anumite informații. N-ai vrut să te duci la call center, pentru că ai considerat acest lucru o rușine. Prin urmare ai avut îndeajuns de mult timp încât să realizezi în timpul tău liber niște corelații elocvente între teoria predată la facultate și anumite cazuri practice.Pur și simplu ai avut “n” ocazii să citești studii de caz din toate materiile tale și a vedea exact unde se pot aplica acele cunoștinte.

  De ce nu ai făcut-o? Ți s-a părut mai ușor să bagi la bibilică o grămada de informații despre care ai spus de atâtea ori că nu le găsești nicio logică? E atât de greu să identifici sensul aflat dincolo de cursurile universitare? Mai ales ca acum ai tot timpul din lume să faci asta. 

  Well, se pare că majoritatea aleg varianta aparent cea mai simplă, dar de fapt cea mai tragică. Învață repede lucruri lipsite de consistență, le uită imediat după ce dau un examen, iar apoi învinovățesc România că niciun angajator nu se uită la ei. Un sfat prietenesc din partea mea ar fi următorul:

  Știu că de multe ori îți vine să-ți iei câmpii când vezi că ești nevoit să înveți după cursuri moarte de dinainte să te naști tu. Știu că multi profesori predau cursurile pe un ritm mai plictisitor decât Veșnica Pomenire. Și bineînțeles, știu că angajatorii vor cât mai multă experiență. Însă cu puțină ambiție și perseverență, poți începe să realizezi corelații între teorie și anumite cazuri practice.Citind, citind cât mai mult și exersând cât mai multe abilități, poți suplini cât de cât lipsa experienței. S-ar putea să reușești să oferi plăcuta surpriza de a răspunde foarte sigur pe tine concret ce știi să faci la următorul interviu din viața ta. Oricare ar fi acela. 

   

  Redactor: Andra Ionescu / www.desprejoburi.com

  Foto: 8tracks.com

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.