Concluzie: Tinerii nu știu nimic!

0
1095
Concluzie: Tinerii nu știu nimic!
Tinerii? Niște leneși! Habar nu au pe ce lume trăiesc. Ce să aleagă ei? Ce știu ei? Tinerii nu se implică. Ei nu votează. Ei doar așteaptă totul de-a gata!

Tinerii? Niște leneși! Habar nu au pe ce lume trăiesc.

Tinerii? Ce să aleagă ei? Ce știu ei?

Tinerii nu se implică.

Tinerii nu votează.

Tinerii așteaptă totul de-a gata.

Sună cunoscut, nu-i așa? Și totuși, pe 6 decembrie, tinerii au avut șansa de a arăta de ce sunt capabili de fapt. S-au informat și au ieșit să își verse frustrările prin vot, căci nu doreau să facă parte dintr-o generație ce va petrece zile în șir la proteste fiindcă nu a acordat câteva minute votului.

Pe 6 decembrie și-au aruncat armele asupra celor ce au profitat de votul lor ori de incapacitatea acestora de a vota în urmă cu patru ani. Au luptat cu ștampila în mână și cu masca pe față pentru o variantă mai bună. Ce motivație au avut acești tineri la bază? De ce au ales să voteze? De ce acum, mai mult decât în 2016?

Mariana, 18 ani

Mariana: Eu am votat deoarece mă simt responsabilă pentru viitorul fratelui meu, pentru că îmi vreau familia din străinătate acasă de sărbători, pentru că îmi pasă de oamenii din jurul meu și pentru că îmi dă un sentiment de bucurie și de mândrie faptul că am avut dreptul de a lua o decizie și dreptul la un cuvânt. Nu mi-am lăsat votul în mâna altcuiva, nici voi să nu o faceți!

Monalysa: Votez deoarece eu cred într-o schimbare și doresc a face ceva în acest sens.

Bogdan: Am votat deoarece e dreptul meu și încă sper că nu e totul pierdut în țara asta.

Paula: Am votat pentru că dreptul la vot, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie o obligație. Am votat pentru că opinia mea, la fel ca opinia oricărui cetățean cu drept de vot, contează. Am votat pentru minorii care nu au drept de vot. Am votat pentru că este vorba despre viitorul meu. Am votat pentru că ultimii patru ani de guvernare m-au dezamăgit complet. Am votat pentru că nu mai vreau penali in funcții publice.

Răzvan, 18 ani

Răzvan: Am votat cu speranța că vom reuși și noi să devenim o țară la nivelul standardelor europene.

Florin: Am votat pentru că îmi doresc să am o țară de care sa nu îmi fie rușine.

Andrei: Am votat pentru o țară mai dezvoltată și pentru un viitor mai prosper, în special pentru tineri.

Alex: Am votat. În cele din urmă mi-am spus că trebuie să folosesc acest drept pe care îl am de doi ani și să investesc în a încerca să schimb ceva. Inițial am zis că nu am chef pentru că eram în lipsă de opțiuni. Dar cum ai spus și tu, nu vreau să las vreun alt om cu alte preferințe politice să voteze și să-mi ia fața. Așa că m-am spălat, m-am îmbrăcat și m-am dus direct să pun ștampila pe ce cred și simt eu că trebuie. Pe cine încă sper să facă o schimbare, pe cine încă sper să adopte legi care îmi vor fi și mie folositoare. Mă gândesc la tinerii care speră să schimbăm ceva, mă gândesc la viitorii tineri care și ei vor vota și îi sfătuiesc să ia alegeri pe care predecesorii noștri nu le-au luat cum trebuie timp de 30 de ani. Să avem până la urmă, ușor-ușor, o țară așa cum trebuie, una ca în străinătate și cu tot ce cuprinde una.

Andreea, 18 ani

Andreea: De câțiva ani îmi doresc să merg la vot pentru că îi vedeam mereu pe părinții mei, împreună cu sora mea, cum mergeau la secția de votare cu fiecare ocazie electorală. Eu mă simțeam exclusă și mă gândeam cu drag la zilele în care voi putea să votez și eu. Pe atunci nu înțelegeam importanța votului, pot spune faptul că era o dorință pur egoistă și nici nu aveam cunoștințe despre politică… nici acum nu am pe cât ar trebui. Școala românească nu vorbește despre politică cum nu vorbește nici despre alte subiecte de care ne lovim cu toții după ce ieșim de pe băncile școlii. Am ales să votez pentru o schimbare în bine a traiului societății și am ales să votez informat!

Raluca: Am votat pentru că este datoria mea ca cetățean al acestei țări să o fac. Am votat pentru că suntem tineri și merităm un viitor mai bun pentru care trebuie să luptăm!

Tinerii au votat pentru viitor. Tinerii au ales schimbarea. Precum cei ce ne-au vorbit sunt sute, chiar mii de alți oameni ce aparțin acestei generații. Cu toții au visuri, cu toții speră, cu toții vor un viitor și o țară de care să nu le fie rușine. Nu mai vor analfabeți, penali și nepregătiți la conducerea țării. Cu toate astea, ei nu au fost de ajuns. Schimbarea vine cu pași mici, însă din partea tuturor.

Au trecut patru ani în care furia s-a depozitat într-un colț al minții noastre, iar acum era momentul în care toată mânia aceasta trebuia îndreptată către cei ce au provocat-o. Către cei care au ucis prin incompetență, către cei care au mințit, cei care au gazat, cei care au lovit, cei care au uitat. Și totuși, ei sunt cei care au învins.

Și pentru cei care nu sunt suficient de maturi încă pentru a înțelege puterea votului:

Nu există „nu am cu cine să votez“. Nicio variantă nu este perfectă, însă una dintre ele poate conține principii ce să se plieze preferințelor voastre. Nu va exista nicicând partidul perfect, pe gustul tuturor. Partidul perfect este un concept dictatorial. Partidul „perfect“ este cel impus cu forța. Ne place sau nu, avem alegeri de făcut. Întreaga viață este bazată pe alegeri. Cum ar fi să lași niște străini să aleagă ce casă să îți iei? Ce mașină? Ce cățel? Ce să mănânci? Unde să mergi? În același sens, nu poți lăsa alți oameni să decidă pentru tine cine este mai competent să creeze, să aprobe ori să respingă legile în fața cărora ești și tu obligat, într-o măsură sau alta, să te supui. Niciun partid nu aduce România la destinația pe care tu o vezi în minte, însă există în mod cert o grupare politică ce ar putea să îndeplinească o parte dintre dorințele tale. Nu votezi ceva ce se pliază perfect pe preferințele tale. Niciodată nu alegi ceva ce este perfect, însă ceva ce te mulțumește din mai multe puncte de vedere.

Nu există alegerea perfectă, partidul perfect, politicianul perfect ori țara perfectă. Însă există „mai bine“ și „mai rău“. Există trecut și există viitor. Există ce a fost și există posibilitatea ca lucrurile să fie diferite.

Și toate astea depind doar de tine!

Dar șansa ta s-a epuizat acum. Ei au câștigat, iar noi am pierdut din nou. Ne vedem peste patru ani.

Cine a câștigat?

Cine sunt viitorii parlamentari? Catalogul pe județe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.