Anton Pann Ensemble afis

Un concert inedit de muzică veche are loc vineri, 13 iunie, de la ora 21.00 la curtea Green Hours de pe Calea Victoriei 120. Prilej rar pentru iubitorii de muzică de a-i asculta, într-un concert unic, pe Anton Pann Ensemble într-o iscusită incursiune în ambianța sonoră a curților domnești din Principatele Române și Imperiul Otoman.

„Vom încerca să transformăm pentru o seară grădina Green într-o curte domnească, în care boieri și jupânițe să asculte, ceea ce era, odată, probabil, jazzul acelor vremuri… Modul în care era scrisă și interpretată muzica acelor vremuri lăsa libertate de exprimare și uneori de improvizație neașteptate, mai mult decât o permitea muzica occidentală din aceleași timpuri.”, spune Voicu Rădescu, directorul Green Hours Jazz Club.

Format din tineri muzicieni profesioniști, Anton Pann Ensemble se remarcă prin abordarea în filigran a muzicii vechi. Prin aranjamente orchestrale atent documentate, bazate pe o intensă muncă de arhivă în cercetarea documentelor vechi, ei recuperează și readuc în contemporaneitate repertoriul de la curțile domnești și boierești din urmă cu câteva veacuri. Pentru redarea fidelă a sonorităților de epocă, muzicienii folosesc numai instrumente vechi – ud (lăută), bendir, baglama, davul, dairea, darbuka, cobză, etc. – printre ele numărându-se și un șehrud (ud bas) construit după schițele lui Dimitrie Cantemir, o piesă rară, existînd doar două astfel de instrumente în lume.

„Pasiunea lor absolut autentică, dedicarea și migala cu care se implică în recuperarea acestei muzici de o frumusețe specială, sunt atuurile de forță ale acestor muzicieni. Sunt, totodată, calități rare, care îi recomandă cu prisosință unui public iubitor de muzici cu ștaif.” a completat Voicu Rădescu.

Pe scena de la Green, vineri seara, 13 iunie, Anton Pann Ensemble va recrea ambianța sonoră a curților domnești în următoarea formulă:

Constantin Răileanu – voce, percuție (daire)

Alexandru Stoica – oud (lăută cu gât scurt)

Ghassan Bouz – percutie (Def, riq, darbuka)

Andrei Zamfir – baglama/saz (lăută cu gât lung)

Raluca Stratulat – vioară

Jovan Sofronievski – ney, clarinet, caval macedonean

Oana Lucia Benko Răileanu – videoproiecție

Concertul Anton Pann Ensemble este unul dintre proiectele speciale cu care Green Hours marchează, în 2014, aniversarea a 20 de ani de la naşterea clubului de jazz şi teatru cu acelaşi nume.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați site-ul Green Hours şi pe pagina de Facebook.

Pentru mai multe detalii despre Anton Pann Ensemble vizitaţi site-ul lor sau îi puteţi asculta aici.