Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte Stagiunea „Cartografii sonore” continuă în acest sezon cu un nou concert de excepție inspirat de povestea unei hărți aparte din patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi. De această dată, Harta Transilvaniei de la 1635 va aduce în fața publicului un concert la șase violoncele susținut de reputatul ansamblu Violoncellissimo.
Marți, 12 martie 2019, de la ora 18:00, vor concerta Ștefan Cazacu, Ella Bokor, Radu Sinaci, Adrian Precup, Horațiu Ludusan și Alexandru Totan, prezentând un program care va cuprinde lucrări de J. Schrammel, T. Albinoni, G. F. Haendel, A. Piazzolla, C. Dimitrescu, W. A. Mozart dar și lucrări folclorice, ilustrând atât perioada barocă a timpului în care a fost concepută harta, libertatea de creație a epocilor care s-au succedat de la apariția sa, cât și provinciile sale, marcate prin timbrul folcloric.
Evenimentul va avea loc în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului (locurile fiind limitate), la această adresă: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-transylvania/
Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.
Harta care a inspirat acest concert este Transylvania. Sibenburgen, apărută la Amsterdam în anul 1635. Publicată de renumitul cartograf şi editor olandez Willem Janszoon Blaeu (1571 – 1638), harta prezintă Transilvania şi regiunile adiacente, fiind inclusă în multe ediţii ale atlaselor editate de celebra sa firmă. Sunt prezentate numeroase informaţii: împărţirea pe regiuni (Ţara Bârsei, Ţinutul Bistriţei, Țara Vinului, Țara Oltului etc.), denumiri de localităţi şi cetăţi, munţi şi regiuni împădurite, cursuri de apă.
Bogăţia acestor date se datorează faptului că harta este o preluare după G. Mercator care, la rândul său, s-a inspirat din Chorographia Transylvaniae, harta publicată de binecunoscutul umanist braşovean Johannes Honterus la Basel, în 1532. Prin numeroasele ediții publicate, harta Transilvaniei a fost un mijloc de răspândire a știrilor despre această regiune ca parte din Europa. Mai multe informații despre povestea acestei hărți vor fi expuse de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.
Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani, format la inițiativa renumitului muzician Marin Cazacu, violoncelist și profesor care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.
În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În data de 26 mai 2013, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneului Român, de această dată într-un concert extraordinar alături de 100 de violonceliști.
În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care se disting: Concertul cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER, Hope & Home Concert, Violoncellissimo 100 la Ateneul Român în anul 2018, concertul de la sala Cosmos Club din Washington și concertul de la Parlamentul European din Bruxelles în 2019.
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului dar și alături de tineri muzicieni aflați în plină afirmare. „100 de ani în 100 de concerte” este un proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți, sesiunea 2017 – 2020.”
Totodată, „Cartografii Sonore” este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.
Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.
Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.
Găzduit într-o clădire construită în perioada interbelică, într-un stil ce aduce aminte de palatele venețiene de secol XV, MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii.
Despre UCIMR
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.