vineri, ianuarie 21, 2022
Recrutare IQool
AcasăConcert aniversar, la București, cu orchestra „Kazahstan Tattimbet”
Array

Concert aniversar, la București, cu orchestra „Kazahstan Tattimbet”

Institutul Cultural Yunus Emre sărbătorește 10 ani de la înființare

 

Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“ / Yunus Emre Enstitüsü organizează la București un concert susținut de Orchestra de Muzică Populară „Kazahstan Tattimbet”, dedicat aniversării unui deceniu de la înființare. Evenimentul este conceput alături de Organizația Internațională a Culturii Turce (TÜRKSOY), cu sprijinul Ministerului Culturii și Turismului din Turcia, Ambasadei Republicii Turcia în România, Ambasadei Republicii Azerbaidjan în România, Ambasadei Republicii Kazahstan în România și Ambasadei Republicii Turkmenistan în România.

Concertul va avea loc miercuri, 31 iulie 2019, de la ora 19:00, la Teatrul Național ”Ion Luca Caragiale”. Intrarea este gratuită, dar accesul se face doar în baza unei rezervări la numărul de telefon 0726.084.204.

DESPRE ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ KAZAHĂ TATTIMBET

 

În anul 1988, în regiunea Karagandı, a luat ființă, sub îndrumarea dirijorului Düysen Ükibaia, Orchestra de Muzică Populară Kazahă formată din 25 de persoane. După doi ani a fost redenumită ca și Tattimbet, după numele muzicianului de renume și maestrului în şertpeküyün (stil muzical dombra).

 

Între anii 1991 – 1994, dirijorul orchestrei a fost K. Saycanov. Ulterior, câștigătorul premiului de stat, Şamgon Kacıgaliyev, a venit la conducerea acesteia și, astfel, operele ”Abay” și ”Kız Jibek” au fost interpretate pentru prima dată sub formă de concert, fiind acompaniate de Orchestra de Muzică Populară Kazahă. Colaborarea cu un maestru experimentat precum Prof. Kacıgaliyev a influențat într-un mod pozitiv dezvoltarea orchestrei, dirijorul din acea perioadă, D. Ükibay, fiind premiat în anul 2001 la Prima Ediție a Concursului Dirijorilor Republicii.

 

Muzicienii emeriți din aceată orchestră au jucat un rol important în transfomarea organizației în academie, care a organizat concerte în țări precum S.U.A., Franța, Elveția, Suedia, Republica Cehă, Slovacia, Iran, Irak, Turcia, Rusia, Coreea de Sud.

 

Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate și promovează Turcia, limba, istoria, cultura şi arta turcă. Institutul efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate, desfăşoară activităţi culturale şi artistice şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.

În România, Yunus Emre Enstitüsü a luat ființă în anul 2011 prin deschiderea celor două centre culturale din București și Constanța.

Loreni Jerdeahttp://lorenijerdea.ro/
Sunt (relativ) sociabil și ador să îmi expun zâmbetul ori de câte ori am ocazia. Sunt perfecționist, dar totuși nu sunt absolut deloc punctual. Personalitatea mea combină extremele într-un mod elegant, iar țelul meu pentru următoarea perioadă e să îmbin matematica și business-ul cu relațiile publice și comunicarea. Sunt pasionat de geopolitică, diplomație, lobby și politică, dar și de muzică, televiziune și branduri online. Sunt o persoană foarte complexă și sunt foarte organizat în dezorganizarea mea.
RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular