Colocviu C.A.E.S.A.R. 4

Primul Colocviu C.A.E.S.A.R. din acest an cu titlul „Participarea României la Integrarea Europeană a Republicii Moldova” s-a desfășurat în data de 28 iunie 2014 la București. Evenimentul a avut loc la Grand Hotel Continental și a fost organizat de Liga Studenților Români din Străinătate în colaborare cu Asociația Jeunes Moldaves.

Participare. Colocviul s-a bucurat de un real succes, având ca invitați peste 70 de personalități și tineri experți din România și Republica Moldova în domenii de cooperare regională, relații internaționale, cooperare pentru dezvoltare și afaceri europene, atât din cele două țări, cât și din străinătate, precum și experți consacrați în aceste sectoare și reprezentanți ai sferei publice și private din România. Printre oficialitățile care au participat la eveniment amintim pe Dl. Mihnea Cosmin Costoiu, Ministru Delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică; Dl. Cristian Cosmin, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului; Dl. Dan Iancu, Director Relația cu Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe; Dl. Vasile Popovici, Prim-Secretar la Ambasada Republicii Moldova în România şi E.S. Ambasador Sergiu Celac în calitate de invitat keynote.

Scopul Colocviului a fost acela de a  identifica soluții practice prin care România ar putea contribui la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană din sferasocietatii civile, încurajând discuții deschise pe teme de securitate, economice, culturale și sociale. Principalele teme au fost cele legate de securitate și cooperare în probleme de politică externă (inclusiv problema Transnistreană și de securitate energetică), subiecte legate de optimizarea proceselor economice, precum și aspecte ce țin de asigurarea libertății de exprimare, de educație și dezvoltarea societății civile.

Deschidere. Colocviul a debutat cu discursul susținut de către Dan Nechita, Președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate și co-fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (C.A.E.S.A.R.).

„Salutăm cu extrem de mult entuziasm semnarea chiar ieri, 27 iunie, a acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi suntem mândri că putem să participăm la acest moment cu adevărat istoric. LSRS se angajează căva continua să acţioneze pe această direcţie, de a sprijini parcursul inevitabil European al fraţilor noştri — asigurând, de exemplu, şi continuitatea Colocviului de astăzi – şi căva continua să dezvolte cât mai multe proiecte concrete, cu impact tangibil, cu fraţii noştri din Republica Moldova. Este, cum spuneam, un moment cu adevărat istoric, şi România are de jucat aici un rol extrem de important.”, a afirmat Dan Nechita.

Domnul Ministru al Afacerilor Externe Titu Corlățean a declarat printr-un mesaj de susţinere transmis participanţilor: „România va continua, alături de alte voci europene, să fie un susţinător activ şi hotărât al asigurării unei perspective europene clare pentru Republica Moldova, care este atât necesară, cât şi bine meritată. Avem nevoie în acest efort de sprijinul tuturor celor care cred în viitorul european al Republicii Moldova. Iar colocviul de astăzi, care tratează exact această temă, îmi dă convingerea că apelul nostru este pe deplin înţeles”.

Grupuri de expertiză. Un punct central al Colocviului a fost desfãșurarea în paralel a unor grupuri de lucru pe douã componente principale: Securitate și Economie și Politici Socio-Culturale. Printre temele abordate în cadrul primului grup de expertizã s-au numãrat: caracterul multidimensional și interdependent al politicii de securitate; securitatea naționalã a Republicii Moldova conceputã în contextul securitãții europene; asigurarea securitãții militare și a frontierelor; asigurarea stabilitãții politice și a securitãții energetice, intensificarea schimburilor comerciale, îmbunãtãțirea climatului pentru investiții, promovarea reformelor structurale. În cadrul celui de-al doilea grup de expertizã s-a discutat despre implementarea produselor culturale de limbã românã în Republica Moldova; voluntariat și legea voluntariatului; festivaluri și schimburi culturale între România și Republica Moldova; problema burselor acordate cetãțenilor Republicii Moldova, precum și despre implementarea programului „delegat pentru tineret la ONU” și în Republica Moldova.

Colocviul C.A.E.S.A.R. Participarea României la Integrarea Europeană a Republicii Moldova a oferit tinerilor și experților în domeniu șansa de a lua parte la discuții constructive ce pot duce la implicarea practică în integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Evenimentul a inclus dezbateri, prezentări și propuneri organizate pe cele două grupuri de expertiză și va avea drept rezultat un raport ce va include o serie de recomandări practice și implementabile. Raportul va fi trimis către autoritățile responsabile si va servi drept baza pentru dezvoltarea de noi proiecte in sprijinul parcursului European al Republicii Moldova. Pentru a primi mai multe informații despre acest Colocviu vă invităm să accesați www.caesar-romania.eu.

Colocviu C.A.E.S.A.R. 5