Clubul Phoenix – o altfel de poveste despre karate

0
432
clubul Phoenix
Sursa foto: Facebook C.S Phoenix

Atunci când sportul devine un mod de a trăi pentru o persoană, orice vis poate deveni realitate. Indiferent că practici sau predai un sport, sub orice formă, ajungi să duci un stil de viață sănătos și… disciplinat.

Clubul Phoenix și-a început povestea în anul 2015, în Bacău. În spatele acestui club de karate renumit național și nu numai, Luminița Dan, fondatorul clubului Phoenix, ne-a povestit de unde a început pasiunea pentru artele karate-ului, cum s-a materializat visul de a-și deschide propriul club de karate și cât de mare a devenit familia Phoenix de-a lungul timpului.

Clubul Phoenix în cadrul unei competiții/Sursa foto: Facebook C.S. Phoenix

,,Eu practic sport de mică, dar sunt venită din gimnastică”

Încă de când a intrat pe băncile școlii primare, sensei Luminița Dan a avut o înclinație înspre partea sportivă. A practicat gimnastică pentru mult timp, însă atunci când apar accidente pe care nu le mai poți repara și să nu mai poți ajunge acolo unde ai țintit, unde îți dorești, trebuie să știi să te oprești. ,,Microbul sportului” – așa cum îl numește sensei Luminița, a început să facă parte din ea și să încerce mai multe sporturi: volei, handbal, atletism și chiar judo. De aici încolo, un pas a mai făcut pentru ceea ce acum o definește: karate.

Și din pasiunea pentru sport și, implicit, karate, s-a născut clubul Phoenix…

Când auzi Phoenix, ești curios să afli care este povestea din spatele acestui nume pentru un club de karate. E un nume cu rezonanță pe care sensei Luminița Dan l-a găsit potrivit atunci când a înființat clubul de karate.

Acest nume s-a născut și din prisma faptului că mi-a plăcut foarte mult Phoenix-ul în sine, ca pasărea care renaște din propria cenușă. De acolo s-a tras și numele clubului. Și pentru că noi, cei din club, suntem niște luptători și nu ne doboară nimic, am decis de comun acord să înființăm acest club cu acest nume și consider că ne reprezintă. Numele de Phoenix este emblema noastră, ne reprezintă și asta suntem.

Clubul Phoenix – mai mult decât un club de karate

Clubul Phoenix este unul dintre cele mai cunoscute cluburi de karate din Bacău, iar numărul copiilor care vin aici să învețe artele karate-ului este mare. Aici, copiii găsesc instructori pregătiți, dar și înțelegere, după cum sensei Luminița Dan ne mărturisește.

Acest club este mai mult de atât. Este o familie. În afara faptului că ținem antrenamente intense și nu facem diferențe de grade, de centuri (n.r. – de karate), de vârstă, copiii ne apreciază și ne iubesc ca oameni, în primul rând. Cred că găsesc înțelegere din partea noastră. Noi suntem foarte deschiși și foarte direcți în ceea ce avem de spus. Poate uneori e plăcut, alteori neplăcut, dar i-am învățat pe copii că în viață este bine să spui adevărul persoanei din fața ta, fără ocolișuri – sincer și direct.

La începutul articolului am menționat faptul că atunci când sportul îți intră sub piele și devine parte din tine, ajungi să ai un stil de viață sănătos și disciplinat. Prin urmare, când spui karate, spui disciplină. Am fost curioasă să aflu ce valori sunt promovate în cadrul clubului Phoenix, având în vedere că este vorba despre un sport care, mai întâi de toate, te disciplinează și temperează.  

Sportivii de la Clubul Phoenix în timpul unui antrenament în dojo/ Sursa foto: Facebook C.S. Phoenix

Respectul, motivația și mai ales încrederea – acestea sunt valorile principale pe care încercăm să le insuflăm sportivilor noștri. Am observat că generația actuală pe care o avem este foarte emotivă, uneori închisă. Eu merg pe premisa că indiferent de vârstă, copilul trebuie să învețe să privească adultul în ochi atunci când spune un lucru, fie el corect sau greșit. Așa va căpăta încredere în viitor și va avea curajul să poarte pe viitor discuții cu prieteni, colegi, adulți. Privirea și postura unui copil, la prima vedere, spun multe. De aceea, la clubul nostru încercăm să promovăm aceste valori.

Sportul nu ține cont de vârstă

În timpul antrenamentului la care am participat, am observat că sportivii nu sunt doar copii, ci și adulți. Prin urmare, karate este unul dintre sporturile care poate fi practicat de oricine, la orice vârstă, atâta timp cât există motivație.

 Ei au înțeles că sportul înseamnă disciplină și nu contează, în primul rând, cine stă în fața ta, atâta vreme cât acesta îți aduce absolut toate valorile pe care acel instructor le-a învățat. Chiar dacă tu ai 50 de ani și în fața ta se află un instructor de 18 ani, atâta vreme cât tu rămâi în acel club și respecți acel instructor, înseamnă că acel instructor este pregătit foarte bine, iar noțiunile pe care el le predă sunt lucruri cu valori mari pe care și el, la rândul său, le-a învățat de la maeștrii, de la sensei.

Tehnicile de karate se aplică doar în dojo, nu și pe stradă

Fiind un sport full contact și care de cele mai multe ori este văzut în societate ca ,,sportul în care înveți să te bați”, sensei Luminița Dan ne-a explicat ce implică, de fapt, karate-ul, dar și când practicanții acestui sport au voie să transpună tehnicile din sala de antrenament și în viața de zi cu zi.

În primul rând, noi punem accentul pe disciplină. Chiar dacă facem acest sport în regim full contact, le spunem sportivilor că tot ce învățăm în dojo – așa cum noi numim sala de antrenament – nu transpunem când mergem la școală sau când suntem pe stradă. Le-am explicat că pot transpune tehnicile învățate în sală, pe stradă, doar în cazurile în care viața lor, ca indivizi, le este pusă în pericol. Doar atunci și doar în cazuri extreme, dacă nu se poate altfel, pot apela la tehnicile învățate. Până la urmă, trebuie să se apere, pentru că e viața lor în joc. De exemplu, în sală avem foarte multe fete adolescente care vin la noi strict pentru asta, pentru a învăța autoapărarea.

Disciplina din sală, aplicată și în viața de zi cu zi

În dojo, sensei Luminița Dan pregătește sportivi de toate vârstele. Cea mai mică grupă, a micuților samurai, este formată din copii cu vârste între 4 și 6 ani. În cazul acestora, karate-ul se rezumă la antrenamente prin joacă, stimulându-le disciplina și motricitatea.

Unii dintre ei sunt mai iuți, agitați, iar părinții acestora ne spun că s-au mai temperat de când vin la noi. În plus, noi le spunem sportivilor că disciplina nu o păstrăm doar în sală, ci și acasă, pentru că așa cum tu, ca sportiv, te comporți în sală, așa trebuie să te comporți și în viața de zi cu zi.

Pe podium la competițiile de karate

Clubul de karate nu a fost absent la competițiile locale, cele naționale sau cele de peste hotare. În acest sens, clubul Phoenix a devenit foarte cunoscut în lumea karate-ului, iar participarea sportivilor la Campionatul Mondial din Londra, din 2019, în calitate de reprezentanți ai României, a constituit apogeul muncii depuse de către ei și instructori.

Sportivii au obținut medalii, au devenit vicecampioni sau campioni mondiali. Ca exemple, îi voi menționa pe Munteanu Eduardo (campion mondial), Dan Adrian (campion mondial), Prodan Andreea (vicecampioană mondială) și chiar și eu, fiecare la categoriile sale de vârstă. Sunt foarte mulțumită și foarte mândră de sportivii mei.

Pe lângă acest campionat, noi participăm în fiecare an la o competiție care are loc în Danemarca. Aici, sempai Darius și sempai Rebeca au urcat pe podium. Dintre sportivi îi mai amintesc și pe Bertalan Andrei, Ciobanu Ioana, sportivi care, acum, sunt la grade foarte mari și au un palmares frumos în spate.

Nu întotdeauna urci pe podium. Fiecare sportiv poate avea zile mai puțin bune, însă sensei Luminița Dan ne-a spus cum își încurajează sportivii la competiții.

Chiar și dacă la unele competiții nu urcam pe podium, sportivii învățau din acele experiențe și mereu le spun că mergem în competiții pentru că ne place. Poate în ziua competiției, un sportiv nu se află în cea mai bună formă a sa. Noi extragem esențialul bun din aceste experiențe și le punem în aplicare data viitoare. Nu există ,,Renunțăm” la noi.

Munca – elementul-cheie pentru a obține performanțe

Odată cu pandemia, sensei Luminița Dan a fost nevoită, împreună cu soțul și cei doi copii ai săi care țin activitatea în club, să se adapteze noilor vremuri și să caute soluții pentru a-și menține sportivii antrenați.

A fost foarte greu, chiar și pentru mine, în calitate de instructor. Am simțit că au fost zece ani, nu doi ani. Stăteam noaptea, când nu puteam să dorm, și mă gândeam la tot felul de soluții pentru următoarele antrenamente. Ideea a fost crearea unui program pe toată luna, pe care să-l trimitem sportivilor și pe care să îl respecte. Le dădeam teme, ei le făceau acasă, noi îi verificam și le ofeream feedback. Am împărțit inclusiv echipamentele din sală sportivilor, prin rotație, acasă, ca să se poată antrena. Veneam și cu provocări, ca să îi țin în priză: cine desenează cel mai frumos, ce activități făceau cu părinții și ne trimiteau poze cu ceea ce făceau ei.

Pe măsură ce restricțiile au fost eliminate, sensei Luminița Dan a început cu antrenamentele în aer liber, cu distanțare socială între sportivi. Ulterior, revenind în dojo, măsurile sanitare au fost respectate, pentru ca sportivii să își continue drumul spre succes.

Noi, instructorii, am rămas plăcut surprinși de faptul că sportivii nu și-au pierdut deloc motivația și performanța, chiar dacă o perioadă am făcut antrenamentele în regim online. Deși noi avem antrenamentele în weekend, noi le dădeam mici teme în timpul săptămânii ca să îi putem ține în priză. Pentru mulți dintre ei, aceste exerciții au devenit o rutină, iar sportul a devenit o doză de sănătate zilnică.

Calendarul competițiilor pentru clubul Phoenix, încărcat

Vom participa la competiția din Luncavița, apoi în Bacău – pe 30 aprilie –, apoi în Galați și în Iași. În afara țării, în data de 7 mai vom avea o competiție în Danemarca, iar în luna octombrie vom avea o competiție de kumite în Spania. Între aceste competiții din țară și până la competiția din Spania vom avea și cantonamente, unde vom lucra intens.

Una dintre competițiile de karate la care Clubul Phoenix va participa în perioada următoare

Clubul Phoenix are și un motto care poate deveni motivația oricui: ,,Când nu mai poți, mai poți un pic!”. De aceea, sportivii de la clubul Phoenix sunt pe podium și au un palmares frumos.

Pentru a afla mai multe despre activitatea de la Clubul Phoenix, îi puteți găsi pe pagina de Facebook C.S. Phoenix, dar și pe pagina de Instagram c.s_phoenix_bacau.