Club Fabrica va fi declarat monument istoric
fabrica-club.ro

Club Fabrica va fi declarat monument istoric. După ce a fost la un pas de a fi demolată, clădirea situată pe str. 11 iunie nr. 50 a fost salvată. În vederea realizării unui proiect urbanistic al Companiei Municipale de Dezvoltare Durabilă, clădirea vechii fabrici de ciorapi și tricotaje Apollo, urma să fie dărâmată și înlocuită cu un complex de blocuri și birouri. Proiectul a fost sever criticat de societatea civilă ce a inițiat o petiție în urma căreia s-au strâns 7500 de voturi.

Ministrul Culturii a inițiat procedurile necesare declarării clădirii, ce datează din 1898, drept monument istoric pe o perioadă de un an. Astfel, în acest timp, spațiul ce a devenit de-a lungul anilor un importat centru al evenimentelor culturale și de relaxare va fi protejat.

Clădirea vechii fabrici a fost transformată încă din 2007 într-un loc destinat relaxării productive. Club Fabrica organizează evenimente culturale diversificate precum: petreceri tematice, concerte, seri de poezie și lansări de albume.

În aceeași situație se află mai multe clădiri istorice ale Bucureștiului ce urmează a fi dărâmate și înlocuite cu birouri și blocuri înalte.

Un astfel de proiect se află în desfășurarea în Piața Iancului-Vatra Luminoasă. În acest caz se dorește înlocuirea vechii fabrici de textile Zefirul, declarată monument istoric, cu un ansamblu rezidențial și mai multe spații de birouri.

De asemenea, un alt proiect ar viza transformarea vechiului stadion Girueta din Berceni într-un hipermarket.

În toate cazurile prezentate societatea civilă, și nu numai, se împotrivește strașnic înlocuirii spațiilor istorice ale Bucureștiului cu niște clădiri moderne ce vor duce la împuținarea spațiilor verzi și la creșterea aglomerației și a poluării în zonele respective. Atât persoane publice, cât și politice se implică direct în salvarea acestor monumente.