Filmele fac parte din viaţa noastră. Unii sunt pasionaţi de ele, alţii se uită ocazional, dar cu toţii am văzut măcar o dată în viaţǎ un film. Ne uităm pentru că ne plac, pentru că ne relaxează sau pur şi simplu pentru că admirǎm anumiţi actori. Unele filme ne-au marcat copilăria și adolescenţa, iar atunci când le revedem, ne strânesc amintiri de neuitat. Industria filmelor este astăzi una dintre cele mai profitabile. Se cheltuie bani grei pentru producţia lor, dar şi pentru promovare. Despre filme şi industria cinematografică se pot scrie multe.

Anumite scene ne rămân întipărite în minte toată viaţa. Replicile, scenariul sau modul cum sunt jucate ajung să fie marcă înregistrată pentru respectivul film. Dar cum şi creativitatea are limite, multe scene se repetă obsedant. Cu toate că actorii sunt diferiţi, genul filmelor nu este acelaşi şi decorul este schimbat, vedem mereu scene care par veritabile deja-vu-uri. Eu am ales câteva care mi s-au părut cele mai frecvente.

Scena flirt-ului la bar. El trece printr-o perioadă grea (pierderea locului de muncă, divorţ) şi alege să meargă în primul bar şi să se înece în alcool. Apoi apare ea şi comandă, de asemeanea, o băutură. Un scurt schimb de priviri, câteva replici scurte, savuroase şi ajung să se cunoască reciproc. Cel mai adesea, cei doi îşi vor petrece acea seară împreună sau chiar toată viaţa în povestea filmului.

buna 3

Actorul principal omoară de unul singur toţi adversari. Fie că vorbim despre un conflict armat, fie că este vorba despre o bătaie în stradă, mai mereu, protagonistul face ce face şi reuşeşte să iasă învingător, deşi numărul celor care doresc să îl omoare este net superior. Este scena în care parcă ne mişcăm şi noi în faţa ecranului după mişcările eroului şi ne dorim ca el să scape. Este totodată scena prin care ne dăm seama că filmele sunt totuşi o ficţiune. Nimeni normal la minte nu îşi poate imagina cum un om reuşeşte să bată cinci, şase „oameni răi”. Aici putem menţiona şi scena în care protagonistul este capabil să sară de pe o clădire pe alta sau cea în care acesta trece prin geamuri fără să păţească nimic.

buna 2

„De ce faci asta? Nu te duce!“ Cam acestea sunt cuvintele pe care le rostim în momentul în care, filmul fiind horror, personajul alege să meargă într-o pădure noaptea, într-o casă neiluminatǎ dintr-un cartier mărginaş sau să coboare în beciul casei la auzul unui zgomot. În mod normal, în oricare dintre aceste situaţii, nu ai de ce să te comporţi astfel. Desigur, va apărea vreo fantomă sau ceva asemănător care ȋl înspăimântǎ pe aventurier. Iar el pare chiar surprins, speriat. Păi la ce se te aştepţi când nu stai liniştit în banca ta?

buna

Party-urile cu casa plină. Este scena specifică majorităţii filmelor cu adolescenţi. De la parter până la ultimul etaj, fiecare cu un pahar de băutură în mână, cu muzică la maxim, tinerii petrec. Evident, unul dintre ei rămăsese singur acasă, deci îşi permitea să facă o asemenea petrecere. Alt element specific al acestei scene este faptul că invitaţii nu se prea cunosc ȋntre ei. Totuşi, cercul celor prezenţi are şi limite, tocilarii neavând acces.

hfh

Autorităţile ajung mereu la final, după ce oamenii răi au fost învinşi. Dramă, horror, acţiune – Poliţia (FBI,CIA etc.) ajunge după ce totul a luat sfârşit. Eroul este rănit, dar a supravieţuit. Răufăcătorii sunt morţi.

Ştii de la începutul filmului cine cu cine se va cupla. Specifice filmelor de dragoste și nu numai, sunt anumite scene la început care te fac să îţi dai seama despre femeia care va reuşi să „îi fure” inima protagonistului.

Un film bun în ziua de azi este un film care reuşeşte să te surprindă prin acţiunea lui, prin finalul neaşteptat şi prin modul de realizare. Este destul de dificil să poţi să creezi un astfel de film pentru că majoritatea subiectelor au fost epuizate şi de aceea suntem dezamăgiţi de anumite pelicule. O salvare a acestor filme este distribuţia. Te uiţi la un film pentru că ştii că joacă un actor bun. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne alegem cu grijă filmele pe care le vedem pentru a nu ne irosi timpul şi banii aiurea.

Surse foto: acculturated.com , crossingthepondspring2014.wikispaces.com, www.popsugar.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here