Odată cu deschiderea noului sezon cultural, începe și programul de evenimente conexe din cadrul expoziției itinerante Minunata lume nouă – Case ale migranților români. Această expoziție își propune să puncteze diverse aspecte ale migrației și boom-ului din construcții, ilustrând consecințele acestora asupra satelor și peisajului cultural din Țara Oașului, Maramureș și Bucovina. Expoziția, care a fost vernisată pe 4 august la Muzeul Național al Țăranului Român, reunește un număr de peste 250 de fotografii, realizate de fotograful Petruț Călinescu, artistul Matei Bejenaru, precum și de cercetători care au documentat această temă în România și în țările de destinație.

Expoziția este însoțită de un program special de evenimente conexe, format din patru proiecții de filme documentare care analizează tema migrației internaționale a românilor din perspective diferite. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, documentarele fiind difuzate în original, cu subtitrări în limba engleză.

Vineri, 1 septembrie, 18:30

Aici … adică acolo

România, 2012, R: Laura Căpățână Juller, 76′

Ani și Sanda sunt două fete din Maramureș, care au crescut cu bunicii. Părinții lor sunt la muncă în Spania, ca atâția alți români. Când au plecat, proiectul lor comun părea promițător: cu banii câștigați în Spania vor construi o casă în care toată familia va fi fericită. După mai bine de zece ani, socoteala de acasă nu pare să se fi potrivit însă cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata. Laura Căpățână Juller le-a însoțit pe Ani și pe Sanda timp de trei ani, urmărind frământările unor copile devenite adolescente în absența părinților.

După proiecția filmului, regizoarea Laura Căpățână Juller și monteurul Dana Bunescu vor participa la o discuție cu publicul.

 

După absolvirea Facultății de Jurnalism și obținerea master-ului în Studii Media la Frankfurt și Sofia, Laura Căpățână Juller a lucrat pentru o serie de publicații și agenții media din Germania și Elveția și ca asistent de regie. „Aici… adică acolo” este primul ei documentar de lungmetraj. Filmul a fost proiectat în cadrul a numeroase festivaluri din țară și străinătate, printre care Astra Sibiu, One World Romania (work in progress). De asemenea, a fost selectat în competiția de documentare a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo, nominalizat pentru cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2013 și a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) în anul 2013.

Absolventă UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească. Printre cele mai importante filme montate de Dana Bunescu amintim: Amintiri din epoca de aur“, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“, Poziția Copilului“, Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu“, Moartea Domnului Lăzărescu“. În 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizări artistice și tehnice deosebite, pentru montajul filmului „Ana, mon amour“, regizat de Călin Peter Netzer.

Sâmbătă, 9 septembrie, 18:30

Primele două părți ale trilogiei The Last Peasants

UK, 2003, R: Angus Macqueen, partea I 49′, partea II 49′

Angus Macqueen narează în trilogia sa povestea a trei familii din satul Budești, Maramureș. Aceste familii au în comun faptul că unul sau mai mulți membri au hotărât să emigreze ilegal în Uniunea Europeană, pentru a lăsa în urmă problemele economice de acasă. În timp ce prima parte intitulată Journeys prezintă realitatea cu care se confruntă migranții, a doua parte, Temptation, aduce în discuție conflictul cultural și așteptările diferitelor generații din România rurală.

Miercuri, 20 septembrie, 18:30

Searching for Patrick

România, 2016, R: Daniel Djamo, Oana Popan, 98’

Comuna Certeze din județul Satu Mare este renumită pentru casele impozante construite de locuitorii săi după ce au muncit în Franța și în alte țări din Vestul Europei. Căutarea lui Patrick nu urmărește să îl găsească pe acesta, așa cum de altfel nici Godot nu apare niciodată. Patrick este de fapt un personaj colectiv: satul însuși. Filmul urmărește mitul comunei Certeze și încearcă să analizeze mecanismele interne care au determinat nevoia de a construi astfel de case.

Duminică, 24 septembrie, 18:30

Waiting for August

Belgia, 2014, R: Teodora Ana Mihai, 88’

Georgiana Halmac va împlini în iarna aceasta cincisprezece ani. Ea trăiește în orașul Bacău împreună cu cei șase frați. Mama lor a fost nevoită să își părăsească copiii pentru a le asigura existența, lucrând în Italia, în orașul Torino. Nu se va întoarce înainte de începerea verii. Georgiana este nevoită să improvizeze din mers, conversațiile telefonice cu mama ei fiind singurele puncte de reper.

Expoziție curatoriată de Beate Wild și Raluca Buțincu Betea

Un proiect comun realizat de Departamentul Europa centrală și de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene din Berlin și Institutul Cultural Român din Berlin, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român. Finanțat de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien și Institutul Cultural Român din București.

Expoziția poate fi vizitată în sala Tancred Bănățeanu până pe 27 septembrie 2017, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00

Informații suplimentare: http://bravenewworld.komsoe.eu/

                                       www.muzeultaranuluiroman.ro

Fotografii de presă:

FOTO 1: „Expoziția Minunata lume nouă“ la MNȚR 2017 © Ben Jander

FOTO 2: © Aici … adică acolo

FOTO 3: © The Last Peasants

FOTO 4: © Searching for Patrick

FOTO 5: © Waiting for August

3 © The Last Peasants

4 © Searching for Patrick

2 © Aici ... adică acolo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here