Cine sunt câștigătorii premiilor Oscar din 2018

0
128
câștigătorii premiilor Oscar din 2018

Câștigătorii premiilor Oscar din 2018 au fost decernați în noaptea dintre 4 și 5 martie. Evenimentul a fost găzduit de către cunoscutul prezentator de talk show Jimmy Kimmel. El nu a evitat ocazia de a glumi pe seama legendarei gafe de la ediția de anul trecut, dar nici de a face aluzii la adresa scandalurilor de hărțuire sexuală izbucnite în ultimul an la Hollywood.

Care au fost, însă, învingătorii? Care au fost filmele care s-au putut mândri că se numără printre câștigătorii premiilor Oscar din 2018?

Categoriile principale

  • Cel mai bun film

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri sau The Shape of Water? Considerând tendințele Academiei Americane de Film……te-ai fi așteptat ca primul să ia cel mai important premiu al serii.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Sally Hawkins și Guillermo del Toro luând statueta pentru Cel mai bun film din mâinile lui Faye Dunaway și Warren Beaty

Ei bine, nu a fost cazul. The Shape of Water a luat Oscarul pentru Cel mai bun film. Să fie oare asta începutul unei ere în care Academia va acorda mai multă atenție peliculelor bazate pe fantezie? Nu se poate spune sigur. Câștigul pare a fi, mai degrabă, încă o privire înspre ceea ce înseamnă aparte.

  • Cei mai buni actori în roluri principale

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Frances McDormand mulțumind, pe scenă

Nicio surpriză aici. Frances McDormand a luat distincția de Cea mai bună actriță în rol principal pentru jocul actoricesc excepțional din Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Iar Gary Oldman a luat statueta pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru că l-a jucat pe Winston Churchill în Darkest Hour.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Gary Oldman primind statueta pentru Cel mai bun actor în rol principal din mâinile lui Jane Fonda și Helen Mirren
  • Cel mai bun regizor

Adesea, câștigul la Cel mai bun film este echivalat cu o victorie și la categoria Cel mai bun regizor. Așa s-a și întâmplat anul acesta, când Guillermo del Toro a fost distins și pentru opera sa, și pentru abilitățile sale regizorale.

  • Cei mai buni actori în roluri secundare

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Allison Janney, uimită și bucuroasă că a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar

Oscarul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar i-a revenit lui Allison Janney. Meritele ei au fost recunoscute pentru interpretarea LaVonei Golden, mama controversatei patinatoare americane Tonya Harding, în filmul I, Tonya.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Sam Rockwell, entuziasmat de statueta obținută

Titlul de Cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Sam Rockwell pentru rolul său de polițist rasist din Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Premiul a fost bine meritat, indiferent că te-ai lăsat convins de schimbarea treptată a personajului său sau nu.

  • Scenarii

Am să fiu sinceră: nu am știut, în totalitate, la ce câștigători să mă aștept să văd la Cel mai bun scenariu original și Cel mai bun scenariu adaptat. La prima categorie aș fi anticipat ca unul dintre favoriții serii – ori Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, ori The Shape of Water – să ia distincția. La a doua…chiar nu mă gândeam ce peliculă putea ieși câștigătoare.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Daniel Kaluuya felicitându-l pe Jordan Peele pentru câștigul obținut la Cel mai bun scenariu original

Ei bine….previziunile existente nu s-au adeverit. Get Out a luat premiul pentru Cel mai bun scenariu original. Ceea ce nu mi se pare a fi un lucru rău: universul creat de comediantul american Jordan Peele a fost unul foarte bine creionat și, pe alocuri, înspăimântător.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
James Ivory și statueta sa pentru Cel mai bun scenariu adaptat

Call Me By Your Name a fost recompensat cu distincția de Cel mai bun scenariu adaptat. Asta s-a întâmplat, cel mai probabil, pentru că: 1) pelicula este o ecranizare după un roman de Andre Aciman și 2) deși era plăcut din punct de vedere estetic și al jocului actoricesc, nu avea cine știe ce șanse la alte categorii. Ceea ce înseamnă că, probabil, a câștigat fiindcă Academia a decis să îi dea un premiu de consolare.

Categoriile secundare

Deși nu par a fi așa de importante, categoriile secundare își au și ele rostul pe lista care conține câștigătorii premiilor Oscar din 2018.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018Dunkirk a fost pelicula care a dominat această secțiune a galei. Creația realistă a lui Christopher Nolan a fost recompensată cu trofeele pentru Cea mai bună editare sonoră, Cel mai bun mixaj sonor și Cel mai bun montaj.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018Nici premiantul serii, The Shape of Water, nu a scăpat de apreciere la această secțiune a ceremoniei. Filmul lui del Toro a mai fost recunoscut și ca având Cea mai bună imagine, și ca având Cea mai bună coloană sonoră….fapt ce confirmă, încâ o dată, că Alexandre Desplat a reușit să adauge magie sonoră unei lumi care și așa era desprinsă din fantastic.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Cadru din Phantom Thread, câștigător la categoria Cele mai bune costume

Cele mai bune costume au fost, fără mirare, cele din Phantom Thread. Cel mai bun machiaj a ajuns în mâinile specialiștilor din Darkest Hour…. cel mai probabil pentru eforturile de a-l face pe Gary Oldman să arate ca Winston Churchill.

Cel mai bun lungmetraj documentar a fost Icarus. Cel mai bun scurtmetraj documentar a ajuns la Heaven Is a Traffic Jam on the 405. The Silent Child a devenit Cel mai bun scurtmetraj.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Miguel și Natalia Lafourcade cântând Remember Me, piesa din Coco devenită Cel mai bun cântec original la Oscarurile din 2018

La capitolul animație….Dear Basketball, un scurtmetraj legat de retragerea lui Kobe Bryant din baschet, a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat. Coco a triumfat de două ori: a fost recunoscut atât ca fiind Cel mai bun lungmetraj de animație, cât ca și având cel mai bun cântec original, Remember Me.

câștigătorii premiilor Oscar din 2018
Echipa din spatele efectelor speciale din Blade Runner 2049 (John Nelson, Paul Lambert, Richard R. Hoover, Gerd Nefzer)

Cea mai bună cinematografie și Cele mai bune efecte vizuale au ajuns în mâinile lui Blade Runner 2049. El reprezintă, bineînțeles, continuarea lui Blade Runner – un film științifico-fantastic adulat din anii 1980.

Cel mai bun film străin a ajuns în Chile, pentru A Fantastic Woman.

V-au surprins câștigătorii premiilor Oscar din 2018? Care dintre filmele nominalizate v-au plăcut cel mai mult?

surse foto: theguardian.com, digi24.ro, bbc.co.uk, pinknews.com, imbd.com, indiewire.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.