cine a inventat stetoscopul

Află cine a inventat stetoscopul

Stetoscopul a fost inventat de medicul René Laënnec în Franța anulului 1816 la „Spitalul Necker pentru copii bolnavi” din Paris. Aparatul consta dintr-un tub de lemn. Laënnec a inventat stetoscopul pentru că era inconfortabil să își așeze urechea pe pieptul unei femei pentru a auzi sunetele produse de inimă. Dispozitivul său era asemănător cu trompeta de ureche.

Stetoscop ce i-a aparținut lui René Laënnec aflat la Muzeul de Știință din Londra

Evoluție

Primul stetoscop flexibil nu a fost descris foarte clar în anul 1829. În 1840, medicul britanic Golding Bird a descris un stetoscop cu tub flexibil pe care îl folosea. Bird a fost primul care a publicat descrierea unui asemenea instrument, dar a menționat în lucrarea sa despre existența unui design anterior asemănător care nu funcționa la fel de bine. Stetoscopul lui Bird avea o singură cască.

În 1851, medicul irlandez Arthur Leared a inventat un stetoscop stereofonic ce avea două căști. Un an mai târziu, medicul George Cammann stabilit în New York a perfecționat designul instrumentului pentru comercializare. De atunci stetoscopul a devenit un standard obligatoriu. Cammann a scris si un tratat despre diagnoza prin ascultare, care era posibilă prin intermediul stetoscopului stereofonic perfecționat.

Istoricul medical Jacalyn Duffin susține că invenția stetoscopului a marcat un pas important în redefinirea bolilor. De la un simplu cumul de simptome până la sensul actual al bolii. Totul datorită stetoscoapelor, instrumente neletale pentru explorarea anatomiei interne.

În anii 1940, Rappaport și Sprague au proiectat un nou stetoscop ce a devenit standardul după care celelalte stetoscoape sunt realizate. Acesta constă în două părți. Una pentru pentru sistemul respirator și una pentru cel cardiovascular.

Câteva îmbunătățiri minore au mai fost realizate pentru stetoscoape până la începutul anilor 1960. David Littmann, profesor la Școala Medicală Harvard, a creat un stetoscop mai ușor și cu o acustică îmbunătățită.

În 1999, Richard Deslauriers a patentat primul stetoscop cu reducere de zgomot exterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here