Cine a inventat semaforul?

0
1119
cine a inventat semaforul

Află cine a inventat semaforul!

Traficul rămâne una dintre marile probleme ale societății. Indiferent de cât de multe benzi sunt destinate fiecărui sens, traficul continuă să fie încetinit sau chiar blocat în anumite intervale orare.

Numărul mașinilor continuă să crească de la an la an, ajungând chiar la un raport de o mașină pe locuitor. Odată cu numărul de mașini, crește și riscul producerii de accidente. Pentru scăderea acestui risc a fost inventat semaforul. Dispozitivul de semnalizare este poziționat în intersecții, la treceri de pietoni și în alte locații în care este necesar controlul fluxului rutier.

Dar cine a avut ideea de a-l inventa, când și de ce?

Primul semafor din lume a fost instalat pe 9 decembrie 1868 în fața Parlamentului Britanic din Londra. Acesta controla o intersecție de trei străzi. Inventatorul semaforului a fost inginerul de cale ferată John Peake Knight. Sistemul de semnalizare a fost construit de inginerii de semnale de cale ferata de la compania Saxby&Farmer. 

cine a inventat semaforul
Primul semafor din lume instalat în Londra în decembrie 1868

Propunerea lui Knight apare după anul 1866 în care peste 1.100 de oameni au murit și alți peste 1.300 au fost răniți pe străzile din Londra. Invenția lui Knight era operată de un polițist. În timpul zilei, sistemul se baza pe semnalizarea căilor ferate prin steaguri, iar în timpul nopții, aparatul semnaliza prin luminile roșu și verde ale unor lămpi cu gaz. La un an de la introducerea semaforului de pe 10 decembrie 1868, în 1869, din cauza unei scurgeri de gaz, una dintre lumini a explodat, rănindu-l grav pe polițistul care îl opera. Până la introducerea semaforului electric din 1929, în Marea Britanie nu au mai fost introduse semafoare. 

Primul semafor electric a fost introdus cu succes în 1912 de Lester Wire, un polițist din Salt Lake City. Semaforul folosea tot culorile roșu și verde. În august 1914, compania American Traffic Signal Company instalează la o intersecție din Cleveland un nou model de semafor cu două culori și un semnal sonor care avertiza schimbarea culorii. Modelul a fost inventat de James Hoge. Proiectul permitea poliției și pompierilor controlul semnalelor în caz de urgență.

cine a inventat semaforul
Primul semafor instalat în Cleveland în august 1914

Primul semafor cu trei culori creat pentru o intersecție de patru străzi a fost inventat de ofițerul de poliție William Potts în Detroit în 1920.

Primul sistem de semafoare interconectat a fost instalat în Salt Lake City în 1917. Sistemul avea sașe intersecții controlate simultan de la un panou manual. Controlul automat al sistemelor de semafoare interconectate a fost introdus în martie 1922 în Houston.

În 1963, Toronto devine primul oraș din lume care reușește să instaleze un sistem de semafoare computerizat.

Cronometrele cu numărătoare inversă au fost introduse semafoarelor în anii 1990. Acestea ajută participanții la trafic să planfice dacă au suficient timp pentru a trece intersecția înaintea schimbării culorii.

Surse: https://en.wikipedia.orghttps://www.radair.com; www.cineainventat.rohttps://londonist.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.