Cinci obiceiuri proaste in sesiune

0
741

Mult temuta sesiune a venit. Dacă în timpul anului te plictiseai, nu aveai ce face și erai mai tot timpul plecat prin oraș la o cafea, acum lucrurile stau altfel. În sesiune esti mereu ocupat. Fie speli vasele, fie faci curățenie sau rearanjezi mobila din casă. Orice numai sa nu înveți! Pentru că în sesiune facultatea „aude” mai multe rugăciuni decât biserica.

În disperarea de a lua Sfântul Cinci, studenții și-au creat niște obiceiuri proaste, care în loc să-i ajute, mai mult îi încurcă.IV.Călina-Ana-Maria-Alexandra

1. Supraanalizarea Materialului!

Când vine vorba de următorul examen, eşti acel tip de student care gândeşte prea mult? Te gândeşti în permanenţă „oare trebuie să ştiu ciclul celulei eucariote? Cine naiba e Paul Lazarsfeld? Sau chiar e nevoie să ştiu în ce an a debutat cutărică?”

 Dacă da, atunci fă o pauză. Trage aer în piept şi încearcă să eviţi să te supraîncarci cu amănunte stupide. Vei pierde întregul ansamblu. Axează-te doar pe ideile principale. Vorba aceea: învaţă ce e important, de bază, iar restul citeşte.

2. Ai mentalitatea de… ratat!

Cu alte cuvinte, îl iei pe NU în braţe. În timp ce încerci să citeşti materia, oricum nu te chinui să reţii, căci eşti pe principiul: NU voi trece sau NU înţeleg o iotă. Sau şi mai rău… „oricum nu are rost să mă chinui să învăţ, că nu trec”.

 Aşa sigur nu ai nicio şansă. Linişteşte-te şi încearcă să gândeşti pozitiv (clişeic, ştiu) şi să… încerci să vizualizezi succesul (şi mai clişeic). Chiar dacă tu crezi că nu-l iei, păşeşte în sală cu încredere. Şi când citeşti, repetă-ţi că indiferent cum, îl vei lua. Chiar dacă-l iei cu 5. Nu contează, oricum îl iei. O atitudine pozitivă te poate ajuta. Mult.

3. Ai prea multă încredere în tine!

Se întâmplă şi treaba asta, chiar dacă nu pare verosimilă. În general, apare în momentul în care ai terminat de învăţat şi crezi că ştii totul, iar din cauza asta, nu te mai uiţi puţin peste anumite chestiuni pe care nu le stăpâneşti cum ar trebui. Şi nici nu mai repeţi. Pentru că tu crezi că nu mai ai nevoie.

 E foarte bine să ai încredere în tine, mai ales în capacitatea de a lua examenul. Însă, nu exagera. Nu renunţa la citit, doar pentru că ai terminat cursul şi nici nu fi pe principiul: „nu mai repet, ştiu totul”. Atunci apar cele mai mari surprize.

4. Citeşti greşit cerinţa!

Adică ratezi o negaţie sau un cuvânt decisiv. Sau, mai rău, în cazul în care ai de operat cu semne matematice, le confunzi. Nu eşti singurul, toată lumea are problema asta. Uneori se datorează grabei, alteori încrederii excesive, dar cele mai multe ori faptului că suntem obişnuiţi să citim textele în diagonală.

 Cel mai bun sfat e să… citeşti fiecare cerinţă, fiecare cuvinţel. Cu grijă. Fără grabă, căci se ştie că ea strică treaba. Dacă ţi-e mai uşor, citeşte-ţi-o cumva cu voce tare, dar suficient de încet cât să nu îi deranjezi pe ceilalţi. Aşa, e mai greu să sari peste cuvinte.

5. Nu eşti absolut deloc pregătit!

Bine, ştiu, e cel mai evident punct dintre toate, dar de cele mai multe ori se întâmplă să fii nepregătit. Ce înseamnă mai exact?

  • să nu înveţi
  • să întârzii la examen
  • să nu mănânci nimic toată ziua
  • citeşti cu două ore înainte de examen
  • să nu dormi cu o noapte înainte

Aceste obiceiuri îţi provoacă anxietate, discomfort, teamă, grabă şi speranţa în ghicirea întrebării potrivite. Cu alte cuvinte, eşti o masă amorfă de sentimente negative, iar şansele de a ieşi cu bine, întreg şi mulţumit, sunt mici.

 Care este rețeta succesului?

  •  să înveţi eficient
  •  să ajungi la timp
  •  să mănânci un mic dejun sănătos
  •  învaţă la timp
  •  dormi bine

Dacă reuşeşti să eviţi aceste câteva greşeli comune, şansele ca tu să treci peste sesiune cu brio cresc semnificativ. Mult succes, pentru că sesiunea este ca Stalinskaya: doar pentru cei puternici!

Sursa foto: Călina Ana-Maria Alexandra