BoJack Horseman

Când spui Netflix, nu te gândești doar că e un site pe care poți să găsești filme, seriale și documentare. Nu, te mai gândești și că acesta este și producător de seriale. Nu de alta, dar cu toții am auzit de seriale precum House of Cards, Narcos, Stranger Things și controversatul 13 Reasons Why. Și, probabil, te mai gândești că mai există multe lucruri de vizionat, în funcție de gusturi. Chiar și desene animate pentru adulți, fie ele produse de alte companii (Rick and Morty) sau chiar de Netflix însuși, precum Disenchantment, Big Mouth….sau cel mai longeviv dintre ele, BoJack Horseman.

Ce este BoJack Horseman?

Cei care nu sunt familiarizați cu această producție originală a Netflix ar trebui să știe că avem de-a face cu un serial de animație pentru adulți cu multe aluzii la lumea Hollywood-ului. Personajul titular este un cal antropomorfic devenit celebru în anii 1990 ca actor de sitcom, care încearcă să își pună din nou cariera pe picioare.

„Bun, și ce ar fi așa de interesant la asta? Că doar povești similare s-au mai spus.” ar putea spune unii dintre voi. Da, sigur, s-au mai spus, dar majoritatea dintre ele au avut și un aspect original. Fiecare a venit cu lucruri aparte, iar Bojack Horseman nu s-a lăsat mai prejos. În continuare, vă voi prezenta cinci motive pentru care trebuie să vă uitați la el,

  • Este o satiră

….atât a lumii de la Hollywood, cât și a societății americane. În Bojack Horseman vei găsi o îmbinare a ambelor universuri. Vei avea șansa să râzi de agenți zeloși, producători care habar n-au ce fac, scenariști care nu sunt hotărâți, de felul în care ți se poate urca faima la cap, de izvorul nesecat de inspirație al Hollywood-ului……cât și de felurile în care poate fi ofensată lumea din Statele Unite.

  • Acțiunea este suficient de flexibilă încât să nu afecteze calitatea serialului

Primul sezon s-a concentrat asupra eforturilor lui BoJack de a-și scrie memoriile, cu ajutorul scriitoarei fantomă Diane Nguyen. După aceea, acțiunea s-a concentrat pe eforturile lui de a reveni în lumina reflectoarelor, precum filmul Secretariat și serialul eșuat The BoJack Horseman Show, cât și a aspectelor ascunse și neplăcute din cadrul familiei lui, care i-au cauzat, în parte, ura față de propria persoană.

Într-un serial mai prost scris, schimbarea bruscă de ton nu ar fi de bun augur. Dar în BoJack Horseman, ea este bine gestionată. Ba chiar se poate spune că este anticipată de la început, dacă ai apucat să te uiți la multe episoade.

  • Glumele care nu funcționează decât în anumite cadre temporale

Sau glumele despre ani, perioade de timp și aspecte specifice acestora. Într-un episod vei putea vedea o trimitere la Gangnam Style pe coperta unei reviste, în 2012. Pe coperta unei publicații similare vei găsi o trimitere la infama rochie albastră cu negru/alb cu auriu din 2015.

Sigur, mai există și surse de amuzament care nu sunt limitate doar la un singur element. Într-un episod este menționată nostalgia după anii 1950 de la începutul anilor 1980. În altul poți vedea cum se încearcă însumarea unor stiluri muzicale din anumite decade. În sezonul trei avem chiar parte de o reproducere a anului 2007……care e fidelă în multe aspecte, mai puțin cel al reproducerii și sintetizării hit-urilor din acel an.

  • Unele personaje antropomorfice păstrează caracteristicile animalelor după care sunt modelate

E acesta un aspect interesant? E, nu neapărat. Dar e amuzant să vezi un avocat leneș, care deliberează la fel de repede precum animalul de care e inspirat. Sau să îți dai seama că Princess Carolyn are în birou jucării specifice unei pisici. Sau să îl auzi pe BoJack cum râde ca un cal când încearcă să nege că are sentimente față de Diane. Sau să îl vezi pe Mr. Peanutbutter cum își manifestă ranchiuna față de poștași….precum un câine care latră la mașini.

  • Portretizarea consumului de droguri și a bolilor mentale

BoJack Horseman a reușit să fie o producție Netflix lăudată pentru felul în care prezintă conviețuirea cu bolile mentale. Dar de ce? Unde a reușit el și, spun unele voci, a eșuat 13 Reasons Why?

Personal, nu pot spune exact. Dar intuiesc că răspunsul ar fi prezentarea complexă, adică posibilitatea de a vedea de unde provin problemele lui BoJack. Sau ale lui Diane, dacă ar fi să luăm în calcul un alt personaj. La aceasta mai sunt adăugate și efectele pe care le au asupra personajelor și felul în care aceștia încearcă să trăiască cu ceea ce au.

Cât despre consumul de droguri…el este prezentat și într-un context relativ ilar, cât și sumbru. Cel ilar ar veni în încercarea lui BoJack de a-și scrie memoriiile alături de Todd și Sarah Lynn, iar al doilea este legat de munca lui în sine.

sursă foto: imdb.com