Cinci lucruri la care trebuie să te aștepți după admiterea la facultate

0
93
lucruri la care trebuie să te aștepți după admiterea la facultate

Începutul lunii iulie va fi tot timpul rezervat intrării la facultate. O perioadă stresantă și/sau plină de incertitudini. Niște zile în care ai șansa să îți determini – fie parțial, fie complet – viitoarea traiectorie. Dar, dincolo de ce auzi de la apropiați, oare ce ar trebui să mai iei în calcul când alegi să dai la facultate? La ce te gândești când spui lucruri la care trebuie să te aștepți după admiterea la facultate?

  • E posibil să nu-ți placă unde ai fost repartizat

…și acest lucru e ok, de vreme ce nimic din viață nu e neapărat bătut în cuie, iar preferințele se mai schimbă. Și deoarece nu ești încă la vârsta la care poți să zici că nu te mai reprofila academic sau profesional.

Ce poți face în cazul acesta? Prima variantă ar fi să încerci să dai la o altă facultate. Nu abandona, însă, opțiunea la care ai șanse mari să fii acceptat. Că nu se știe niciodată ce se va întâmpla în viitor.

O a doua variantă, mai riscantă, ar fi să abandonezi facultatea și specializarea la care ai intrat și să decizi să îți încerci norocul unde dorești în septembrie.

  • E greu să îți dai seama cum vor fi examenele din facultate

Printre acele lucruri la care trebuie să te aștepți după admiterea la facultate se vor număra și comentariile legate de examene. Cele mai des întâlnite vor fi, probabil, comparații cu probele de la Bacalaureat.

Sunt examenele din timpul studenției mai grele decât Bacalaureatul? Nu chiar. Sunt ele mai pline de presiune? Da și nu. Depinde de cursurile și timpurile de profesori de care o să dai.

  • Tot timpul se va găsi cineva să spună că o facultate e inutilă

Oricine poate să își dea cu părerea despre sistemul universitar. Tu nu trebuie să te simți lezat de comentarii. Oportunitățile vor veni indiferent de specializarea la care ai fost admis. Trebuie doar să fii atent și să le cauți când va fi cazul.

lucruri la care trebuie să te aștepți după admiterea la facultate

  • Nu va fi nicio problemă dacă ajungi să lucrezi într-un alt domeniu decât cel studiat

Uneori se întâmplă ca pasiunile să treacă pe primul loc. Ceea ce e ok, mai ales dacă poți să le transformi într-o sursă de venit. E bine și dacă nu e vorba de pasiuni. Trebuie doar să te documentezi în amănunt cu ceea ce va trebui să faci.

  • Așteaptă-te să ai parte și de profesori mai puțini plăcuți

Ultima mențiune de pe lista cu lucruri la care trebuie să te aștepți după admiterea la facultate sunt oamenii mai puțin plăcuți. Fiindcă, nu-i așa, ei există peste tot. Și pot apărea când sunt nemultumiți de ei înșiși; când sunt nemulțumiți de alții; când sunt contraziși, deși au impresia că le știu pe toate….când au complexe de superioritate….și lista poate continua.

Tu la ce te mai aștepți după admiterea la facultate?

surse foto: ziare.com, realitatea.net