miercuri, iunie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruCinci filme nerecomandate celor slabi de înger

Cinci filme nerecomandate celor slabi de înger

Lumea filmului este una fascinantă şi variată. Sigur, pare un clişeu să spui asta, însă e adevărat. În cei peste 100 de ani de cinematografie am avut parte, printre altele, de dramă, romantism, aventură şi umor. Am beneficiat de lungmetraje pentru un public general sau doar pentru anumite categorii. Am avut creaţii uşoare, dar şi filme nerecomandate celor slabi de înger.

Ce înseamnă, totuşi, filmele respective? La câţi oameni există, e greu de spus. În principiu, filmele horror ar trebui să fie răspunsul ideal la această întrebare. Însă mai există şi cazuri, în alte genuri, care ajung să nu fie recomandate unui public larg datorită temelor abordate.

Crează oare confuzia asupra termenului o lipsă de variante previzibile pentru această categorie? Nu. Sigur, există mulţi cinefili şi tot atât de multe gusturi, dar este absolut imposibil să nu dai de vreo câteva opinii care să nu se asemene.

În continuare, vă voi prezenta cinci filme nerecomandate celor slabi de înger.

  • Un Chien Andalou (1929, regizor: Luis Buñuel)

filme nerecomandate celor slabi de înger

Sigur, scurtmetrajul interbelic nu este horror, ci suprarealist. Fapt ce era de aşteptat, mai ales când vezi că artistul spaniol Salvador Dali a fost implicat în realizarea lui.

Dar asta nu înseamnă că nu conţine părţi care declanşeză frica sau dezgustul. Mai ales când ele implică tăierea unui ochi, mâini din care ies furnici sau plăceri sadice.

  • Les Yeux sans visage (1960, regizor: Georges Franju)

filme nerecomandate celor slabi de înger

Anii 1960 nu au rămas în istorie pentru filmele horror. Totuşi, asta nu înseamnă că ar trebui să le negăm existenţa cu totul. Nu de alta, dar ele tot vor rămâne menţionate în cărţile de specialitate, fie pozitiv sau negativ.

Iniţial, Les Yeux sans visage a fost primit prost. Deşi a scăpat de cenzura pentru scenele grafice, care implicau transplanturi de faţă, el a avut parte de multă publicitate negativă, care a fost bazată atât pe reacţiile din sălile de cinema, cât şi pe cele ale criticilor.

Ulterior, meritul artistic al filmului a fost recunoscut. Însă asta nu înseamnă că îţi este recomandat să îl vezi dacă eşti slab de inimă.

  • Eraserhead (1977, regizor: David Lynch)

Şi ne întoarcem la suprarealism fără a părăsi genul horror.

Lynch este, probabil, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori care abordează bizarul şi supranaturalul. Se poate spune că operele sale sunt dominate de asemenea aspecte, fie că ele vin sub forma unor aparenţe înşelătoare (Blue Velvet, serialul Twin Peaks şi extensia filmografică a acestuia, Fire Walk with Me) sau a unor lumi încâlcite (Lost Highway, Mulholland Drive, Inland Empire).

filme nerecomandate celor slabi de înger

Însă nu am putea vorbi despre universul greu de înţeles a regizorului dacă nu am aduce în discuţie primul său lungmetraj, Eraserhead. El poate intra uşor pe lista de filme nerecomandate celor slabi de înger prin atmosfera apăsătoare, relaţiile lipsite de confort dintre personaje şi imaginile stranii precum cea a unui copil cu aspect inuman.

  • Cujo (1983, regizor: Lewis Teague)

Câinii sunt, cu siguranţă, drăguţi. În special cei din rasa Saint Bernard. Şi zic asta pentru că animalul titular chiar provine din acea rasă.

Într-un fel, putem spune că adaptarea cinematografică după romanul lui Stephen King are o bază reală. Indiferent că suntem oameni sau nu, cu toţii o luăm razna dacă suntem muşcaţi de ceva care are rabie. Totuşi, şi aici intervine ficţiunea, nu cred că am fi suficient de afectaţi de răni încât să începem să comitem crime.

filme nerecomandate celor slabi de înger

Probabil contrastul între un animal docil şi posibilitatea ca acesta să devină malefic l-a adus pe Cujo pe lista de filme nerecomandate celor slabi de înger.

Dacă însă nu sunteţi suficient de speriaţi de un asemenea scenariu şi doriţi să aprofundaţi genul horror, vă recomand să citiți scrierile lui King. De ce? Pentru că sunt roadele unui autor bun.

  • Antichrist (2009, regizor: Lars von Trier)

Filmul regizorului danez nu a pornit neapărat de la ideea de a realiza un horror, dar atmosfera specifică genului a servit ca sursă de inspiraţie. Aşa că nu e de mirare că povestea unui cuplu care cade în mrejele haosului după moartea copilului lor s-a transformat într-o poveste greu de privit.

filme nerecomandate celor slabi de înger

Cel mai greu de suportat este comportamenul ei de după venirea într-o cabană izolată din pădure. Automutilarea şi atacarea lui ar putea fi explicate de nebunie, dar nu şi justificate. O fiinţă normală, chiar şi lovită de durere, nu ar reacţiona aşa.

Voi ce aveţi pe lista voastră de filme nerecomandate celor slabi de înger? Aţi vedea peliculele menţionate mai sus?

surse foto: sites.psu.edu, imdb.com, en.wikipedia.org

Catalina Murea
Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES

Most Popular