Cinci activități de zi cu zi și beneficiile pe care acestea le aduc

0
496

Cu toții avem pasiunile noastre, cu toții avem acel loc în care dorim să evadăm, să scăpăm de toate grijile și să fim noi înșine. Ajungem acasă și ne izolăm în propriile noastre lumi, apăsăm butonul de “Play”, deschidem o carte, luăm chitara în brațe sau pur și simplu alegem să ieșim la alergat. Dar rar ne întrebam ce efecte au aceste activități asupra creierului nostru.

Sportul

Legătura dintre minte și corp a fost studiată încă din Antichitate, fiind confirmată de medicina modernă și este, probabil, printre cele mai interesante descoperiri ale medicinei, prezentând organismul uman ca un tot unitar. Astfel, Thales definea omul fericit ca fiind unul “care are un corp sănătos, o minte de resurse și un caracter docil”, iar Aristotel spunea că “ființa umană nu poate fi scindată în psihic care gândește și corp care trăiește”. Printre beneficiile pe care le aduce sportul se numără stimularea creativității, îmbunătățirea sănătății psihicului, reducerea stresului, ori îmbunătățirea calităților de lider.

mountain biker

Studiatul unui instrument muzical

Muzica-cu toții o ascultăm, cu toții avem un artist preferat și sute de versuri în minte. Nietzsche spunea că “fără muzică, viața ar fi o greșeală”, dar ce efecte poate avea studiul unui instrument muzical asupra creierului? Ultimele studii au arătat că această activitate folosește aproape toate zonele creierului simultan, îmbunătățește activitățile motorii, dezvoltă creativitatea, îți disciplinează stilul de viață și îți dezvoltă memoria.

2

Jocurile video

Cei mai mulți dintre noi eram adesea certați de părinți atunci când petreceam mult prea mult timp în fața calculatorului, ni se spunea că pierdem timpul cu lucruri inutile, în loc să ne jucăm afară sau să învățăm. Dar ultimele studii au arătat că jocurile video pot aduce beneficii celor ce le joacă, încetinind procesul de îmbătrânire, dezvoltând atenția și vederea, reducând impulsivitatea, în timp ce unele studii afirmă că cei ce au astfel de pasiuni devin mult mai ușor pasionați de istorie.

3

Învățatul unei limbi străine

Cei mai mulți oameni încep să învețe o limbă străină atunci când vizitează o țară străină, din filme sau seriale, obligați la școală, sau pur și simplu din amuzament. Într-o lume dominată de multiculturalism, de globalizare, stăpânirea mai multor limbi a devenit o necesitate.

Un studiu al Universității din Edinburgh a arătat că studiul unei limbi străine, chiar și la maturitate, are un efect pozitiv asupra creierului. Oamenii ce știu cel puțin două limbi străineau o atenție sporită, o memorie mai bună, stăpânesc mai bine limba maternă, își planifică mult mai bine activitățile și au șanse mai mici de a se îmbolnăvi de Alzheimer.

4

Cititul

Deschizi cartea, îti plimbi ușor degetele peste cuvinte și te lași purtat în lumi necunoscute. Întâlnești personaje ce au aceleași bucurii și dureri ca și tine și te abandonezi, încet, în vraja ce au construit-o autorii sub cuvintele ce ți se îngrămădesc sub ochi.

Dintre toate activitățile enumerate mai sus, cititul are, probabil, cele mai evidente beneficii: stimulează mintea, reduce stresul, dezvoltă gândirea analitică, ne face să ne punem întrebări asupra lumii înconjurătoare și să analizăm cu atenție ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

5

Care dintre cele de mai sus se numără printre pasiunile tale?

Sursă fotografii: wellnesslivin.com, i.telegraph.co.uk, thereader.org.uk, theartmad.com, blog.lingoo.com, static1.squarespace.com

Sursă info

Articol redactat de: Theodor Macovei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.