Christiane F. (1981) – Uli Edel

  0
  1323

  christiane-f25Filmul Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo este adaptarea cărții cu același nume, scrisă de Horst Rieck. Cartea este semibiografică, fiind inspirată din povestea de viață a Christianei Felscherinow. Ecranizarea spune povestea adevărată a acesteia, poveste de la sfârșitul anilor 70, care pentru a scăpa de plictiseală dar și a fi „la modă”, ajunge să se prostitueze la 14 ani pentru pentru a face rost constant de heroină.

  Filmul a apărut în 1981 și a devenit un simbol pentru generația născută înainte de anii 1990 la fel cum au devenit Trainspotting și Requiem for a dream pentru generația de după.

  Christiane, o tânără de 13 ani care locuiește în Berlin, este afectată de divorțul părinților și are o relație complicată cu mama sa.  Începând cu prima noapte de club, aceasta coboară în iadul dependenților de droguri. Încetul cu încetul, stupefiantele și prostituția devin elemente care îi pătează inocența. Spre deosebire de alte filme, Christiane F. nu glorifică acest stil de viață și nu îl definește drept un element glamour. La momentul respectiv, actorii nu erau cunoscuți și majoritatea erau de aproximativ aceeași vârstă cu personajele. Deși nu excelează în dialoguri filozofice, filmul portretizează adolescentul care nu are sprijin familial, sedus de anturaj și pare a semnala sfârșitul unei generații iubitoare de libertate, aflată între revoltă și dezamăgire.

  Filmul este dedicat lui Atze, Axel și Babsi, precum și tuturor celor care nu au avut tăria de a se opri și nu au supraviețuit.

  Coloana sonoră a filmului este compusă din melodiile lui David Bowie pe care acesta le include în albumul Christiane F. De asemenea,  David Bowie apare în film în momentul în care Christiane F participă la un concert de-al său. Cu adevărat memorabilă este secvența de la finalul filmului în care piesa  „Sense of Doubt” este folosită pe fundal: camera aflată în mișcare surprinde fețele triste, fantomatice ale oamenilor aflați pe platforma de metrou.

  Soundtrack:

  V-2 Schneider, TVC 15, „Heroes/Helden” (Bowie, Eno), Boys Keep Swinging (Bowie, Eno), Sense of Doubt, Station to Station (live), Look Back in Anger (Bowie, Eno), Stay Warszawa (Bowie, Eno).

  Sursă fotografie: www.luxhedera.files.wordpress.com