duminică, februarie 25, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleTurism și vacanțeChestii șocante dintr-o vacanță în Italia

Chestii șocante dintr-o vacanță în Italia

La sfârșit de iulie am fost plecată într-o vacanță în Italia. Am fost cazată în regiunea Toscana, în spectaculoasa Florența. Mi-a plăcut mult, într-adevăr este unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, plin de viață. De la arhitectura clădirilor, operele de artă ale sculptorului Michelangelo (l-am văzut și eu pe David, realul și originalul) și picturile lui Botticelli și Da Vinci, până la străduțele înguste – totul e impresionant. Dar, în mod evident, există și aspecte mai puțin familiare pentru un român ce a venit pentru prima oară în vacanță în Italia. Chestii șocante, uimitoare, care abia așteaptă să fie descoperite de turiști.

  1. Prețurile

Traiul italienilor e unul scump. Ei nu simt asta, salariile fiind raportate la economia țării ș.a.m.d. Dar noi, românii, simțim schimbarea asta de monedă destul de puternic (că ce naiba 1 euro e aproape 5 lei). O vacanță în Italia te cam stoarce de bani. Trebuie să mănânci, să bei măcar apă (care btw în oraș o găsești și la 3 €), unde mai pui că trebuie să vizitezi și tu un muzeu, o catedrală.

Spre exemplu, un taxi care te preia de la aeroport și te duce în centrul orașului costă 25 € și nu durează mai mult de 15 minute să ajungă la destinație. Decât să scoți 115 lei din portofel, mai bine mergi pe jos – imposibil, totuși, dacă ai bagaje.

2. Rezervările pentru obiectivele turistice

Un lucru neobișnuit este obligația de a rezerva biletele înainte de a le cumpăra. Ce, nu ți se pare neobișnuit? Dar ce zici de faptul că rezervarea pentru urcarea în Turnul înclinat din Pisa este de 30 € per persoană? Și biletul propriu-zis mai costă 18 €. Deci mai bine îl vezi de la sol și faci o poză din aia basic: eu ținând sau împingând Turnul din Pisa.

Aceeași situație o vei întâlni cam peste tot în Florența. Dacă nu faci rezervare, nu există nicio șansă să vizitezi vreo galerie de artă, muzeu sau catedrală. Cozile sunt de sute de metri, iar biletele sold-out în scurt timp. Astfel, o rezervare cu 2-3 zile înainte de vizită nu strică, chiar dacă dai câțiva euro în plus. Până la urmă, dacă ai ajuns până aici, profită de obiectivele turistice. Cine știe când sau dacă vei reveni în acest oraș.

Era să uit, elevii și studenții nu au reduceri nicăieri pe unde m-am plimbat eu, nici în Florența, nici în orășelele din apropiere. De la vârsta de 11 sau 12 ani (depinde de politica fiecărui muzeu) se plătește bilet integral. Asta nu mi se pare normal. De ce să bagi un copil de 12 ani în aceeași oală cu un adult de 40? La fel se întâmplă și la mersul cu trenul.

3. Aglomerația și turiștii

În toată viața mea nu am văzut atâția turiști și în general atâtea persoane pe stradă. 50% asiatici, în special chinezi și restul de 50% un mix de italieni, englezi, francezi, nemți, indieni și români. Multe naționalități și o zarvă de nedescris. Italia trăiește și este iubită. Mai ales în sezonul estival.

4. Alcoolul

Dacă alegi să pleci într-o vacanță în Italia și te stabilești pentru câteva zile sau săptămâni în Florența, trebuie să știi că după ora 21:00 magazinele nu mai vând băuturi alcoolice. Aici vorbesc despre market-uri precum Carrefour. Există și afișe care te atenționează. Totuși, stai liniștit. Magazinele pakistaneze sunt deschise permanent la capitolul „alcool” și poți cumpăra de acolo o bere sau mai multe. Ai grijă să nu intri în magazinele greșite. În cazul unora plătești, pe lângă prețul total, încă 0,50 € dacă vrei ca băutura ta să fie rece, de la frigider. Și pe căldurile pe care le-am trăit eu acolo (au fost și 43 de grade) nu te zgârcești. Berea caldă e nasoală și nu te răcorește.vacanță în Italia

5. Țigări și prezervative la automate

Eram lângă o farmacie și am văzut „minunea”. Era un automat, știi tu cum avem și noi la metrou. Însă, nu era cu băuturi răcoritoare și covrigei, ci cu țigări și prezervative. Scria pe el „Tabacchi Self Service”. Am văzut și unul doar cu produse „Durex”. N-am apucat să-i fac o poză, eram prea surprinsă, sper să mă ierți.vacanță în Italiavacanță în Italia

6. Viața pe stradă

La propriu. Nu mă refer că se doarme pe străzi, în niciun caz. Ci doar că străzile, statul pe trepte în fața magazinelor de haine, pe trotuare și pe scările clădirilor este ceva perfect normal. Toți turiștii mănâncă, beau, glumesc și toate astea se întâmplă stând în fund, pe scările ce duc spre intrarea diverselor monumente istorice. Bănci se află doar în piațete și parcuri. Vii în vacanță în Italia, te obișnuiești cu viața de stradă.

7. Parcarea

Știai că nu există parcări gratuite în Florența? În schimb există afișe amenințătoare cum că îți ridică mașina dacă nu plătești locul de parcare. Și să nu uit de automatele de parcare pe care naiba știe să le folosească. Închiriezi mașină, trebuie să te descurci, că altfel te trezești cu o amendă și fără autoturism.

8. Coperta

Majoritatea restaurantelor (sau toate?) percep o anumită taxă pentru masă. Adică dacă stai și mănânci în cadrul respectivului local, la notă ți se vor adăuga 1-2-3 euro. Acest lucru nu se întâmplă doar aici, deci nu mai este atât de șocant. Totuși, înainte de această vacanță în Italia nu știam de taxă.og

9. Calmitatea și voia bună

Nu există italieni nervoși. Sunt un popor fericit, liniștit, petrecăreț. Ce m-a șocat cu adevărat legat de locuitorii capitalei regiunii Toscana este modul în care conduc. Sunt atât de calmi și prudenți la volan, acordă întâietate pietonilor chiar dacă pentru șoferi este verde la semafor. Numai noi, românii, suntem la foc automat și trebuie să ne enervăm din orice. Ca exemplu puteți să luați o scenă de despărțire pe care am văzut-o în Italia, în plină stradă. Erau 2 români, se certau, țipau, iar fata zicea ceva în genul „Nu am nevoie de banii tăi”. Tipic românesc. Nu îmi place s-o spun, dar se vede că au crescut în România.

10. Comunitatea de români

De ce plecăm în vacanță în Italia? De ce nu vrem să stăm în țară și să ne petrecem concediul pe litoralul românesc sau în vârful munților Bucegi? Răspunsul este următorul: Vrem să scăpăm de români. Să nu mai auzim măcar câteva zile vocea unui compatriot. Să ne deconectăm de stresul Bucureștiului. Dar știi cum e, de ce ți-e frică de-aia nu scapi. Normal că nici eu nu am scăpat de români pe timpul șederii în Toscana.

Însă, nu îmi pare deloc rău că i-am întâlnit. Sunt mulți români stabiliți în Italia, mulți casieri sau lucrători în magazine și la restaurante. Și am simțit pentru prima dată că noi chiar formăm o comunitate: comunitatea de români. Surprinzător sau nu, pentru că ne-au auzit vorbind aceeași limba maternă, românii noștri din Italia ne-au făcut reduceri. O chelneriță din orașul Arezzo ne-a micșorat nota cu 8 €, iar o vânzătoare dintr-un magazin de bijuterii din Florența ne-a făcut un discount de 6 € la cumpărarea unui inel de argint. Pretextul era „Vă fac o reducere, pentru că suntEM români”.

Deci chiar suntem uniți. Iar lucrul ăsta m-a șocat cel mai mult, într-un mod cât se poate de plăcut.

Toate acestea fiind zise, îți recomand din suflet să vizitezi, măcar o dată în viață, regiunea Toscana și capitala ei, Florența. Minunat e un cuvânt prea mic și un răspuns prea sec la întrebarea: „Cum a fost în vacanță în Italia?

        Șochează-te și bucură-te și tu de Italia. Eu am făcut-o destul.

vacanță în Italia

shit! what have you done here?

Ioana Răducanu
Ioana Răducanu
Sunt o simplă liceană care plutește în aerul poluat al Bucureștiului. Timpul liber mi-l petrec în cafenele, mall-uri, în fața laptop-ului, urmărind un film interesant sau citind. Îmi place să scriu, abordez orice temă care îmi stârnește curiozitatea. Nu am găsit nimic până acum care să mă definească mai bine decât plăcerea de a scrie. Astfel, îmi permit să visez la un viitor în lumea jurnalismului, lucrând în redacția unei reviste internaționale. Am venit în familia IQool pentru că vreau să cunosc oameni noi, să îmi îmbunătățesc stilul de a scrie și să mă familiarizez cu munca departamentului de redacție. Altceva, sunt o persoană amuzantă, ador ironia, îmi fac destul de ușor prieteni și dau sfaturi bune, zic eu.
RELATED ARTICLES

Most Popular