Când eram mică, gătitul nu mi se părea o muncă atât de fascinantă. Uneori chiar era boring și o povară. Voiam să îmi gătesc mai repede și să plec din bucătărie. În schimb, când ai mei găteau, îmi plăcea să le „stau în cap”. Nu știu de ce. Îmi plăcea să mă învârt ca titirezul pe lângă ei. Voiam să învăț să gătesc, însă nu îmi plăcea când o făceam singură. Așa că alegeam să le fac lor viața mai grea. Nu se supărau ei (prea tare), dar îmi amintesc și acum cum mama îmi spunea uneori „Roxi, mami, nu vrei tu să mergi la joacă puțin?”.

Acum lucrurile stau puțin atlfel. Îmi place mult să gătesc. Nu am timp mereu, însă atunci când o fac, am un întreg scenariu pe care îl urmez. Un playlist prestabilit, un outfit lejer și am opțiunea să sun un prieten dacă se întâmplă să am amnezie temporară și nu mai știu exact cum să gătesc un anumit preparat. Pentru mine cel puțin, gătitul înseamnă relaxare. Înseamnă că uit dacă de exemplu mi s-a rupt o unghie sau că părul stă cum vreau eu. The struggle is real, trust me.

dance

Poate că am eu așteptări prea mari și multă lume mi-a tot zis să nu fiu perfecționistă, însă atunci când gătesc, trebuie să iasă perfect. E fun, dar… dacă până și cel mai mic detaliu nu iese așa cum ar trebui, e puțin frustrant. Doar puțin.

cooking

Dacă eu sunt așa, atunci nu vreau să îmi imaginez la ce nivel simte emoțiile un bucătar în adevăratul sens al cuvântului. L-am tot urmărit pe Chef Foa în emisiuni și atunci mi-am dat seama de profesionalismul și atenția cu care lucrează în bucătărie. Dar nu cred că asta îl face Chef neapărat. Ci mai degrabă modul original de a găti, de a surprinde mereu clienții și care te face să mergi la el și să îi spui „Hats off to the chef!”. Și e mare lucru. Îmi place cum se inspiră și cum reinterpretează dish-urile și vine mereu cu idei inovative. Poți să îți dai seama și de caracterul lui puternic, care te face să apreciezi și mai mult sinceritatea și modul în care lucrează. Aveți în interviul de mai jos lucrurile pe care le-am discutat. Și nu sunt puține.

1. Cui îi stă mai bine în bucătărie: unui bărbat sau unei femei?

În egală măsură, cred că atât unui bărbat, cât și unei femei, dar femeile sunt mai sexi în bucătărie.  În echipa mea am și băieți și fete și le stă bine pentru că sunt pasionați de ceea ce fac – aici e de fapt secretul!

Flavours events (1)

2. Cum ați ajuns să preferați bucătăria și nu o altă meserie?

Încă din copilărie, când mama gătea, eu eram mereu atent să descopăr secrete. Ea a fost cea care mi-a alimentat această pasiune care s-a concretizat la 17 ani, când am început să lucrez. Practic, meseria m-a ales pe mine și a fost un lucru tare bun pentru că am avut parte până acum doar de experiențe minunate – am crescut mult profesional, sunt implicat într-un business de succes care pune pe primul loc calitatea și autenticitatea preparatelor, iar planurile de viitor se conturează frumos. Este o meserie și un hobby în același timp și sunt tare norocos că pot face exact ceea ce îmi place.

Flavours events (2)

Flavours events (3)

3. Care sunt avantajele de a fi bucătar?

Începem cu dezavantajele, pentru că sunt mai puține: trebuie să faci sacrificii pe plan personal, pentru că ești mereu cu gândul la bucătărie, ești primul care vine la muncă și ultimul care pleacă. Avantajele sunt multe, din fericire, unul dintre cele mai mari fiind clientii mulțumiți care se reîntorc în restaurant, apoi mândria pe care o ai atunci când scoți mâncarea din cuptor, dar și bucuria mea personală de a face dreptate ingredientelor. Cu fiecare proiect în care mă implic descopăr noi lucruri care mă ajută să mă dezvolt profesional și personal, iar mulțumirea de la finalul fiecărei zi, oricât de obositoare, te ajută să mergi mai departe și să continui să crești.

Flavours events (4)

4. Care sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi ca bucătar?

Sunt câteva lucruri simple: să știi să vezi, să miroși, sa guști și să găsești echilibrul ingredientelor în preparat. De fiecare dată când recurutez pentru Stradale sau pentru Flavours nu caut neapărat bucătari cu experiență, ci bucătari pasionați, care au voință și energie, care sunt pregătiți să își depășască limitele și care au un simț natural pentru gătit.

5. De cine preferați să fie gătită mâncarea: de dumneavoastră sau și de altcineva? 

În principiu de mine, dar dacă trebuie sa îmi gătească cineva, acea persoana este mama.  Mâncarea cu care ai copilărit e cea mai bună și de multe ori mă inspir din rețetele sau gusturile copilăriei pentru a crea preparate pentru clienții noștri.

Flavours events (5)

6. Unde ați mâncat cea mai bună mâncare?

Undeva pe o insula în Marea Andaman.

7. Gătitul după rețetă te face bucătar?

În mod clar nu, începi să fii bucătar doar atunci când știi să adaugi un pic de imaginație și pasiune în orice preparat.

Flavours events (7)

8. Care este mâncarea dumneavoastră preferată?

Greu de spus doar una, sunt fascinat de gusturi. Îmi plac în general mâncărurile care spun o poveste – a locului din care vin, a ingredientelor, a celor care le-au preparat. Aș putea vorbi mult timp despre savoare și gust și cum se regăsesc ele în mâncărurile mele preferate din jurul lumii. Chiar acum însă, mănânc o salată de vinete, coapte pe grătarul pe carbuni, amestecate cu puțină tahina, rodii și ceapă verde. Un deliciu pe care îl veți putea încerca și voi la Stradale în curând.

Flavours events (12)

9. Care este ingredientul care este nelipsit atunci când gătiți?

Sarea, cum spune și proverbul, ea este nelipsită chiar și de la prăjituri.

Flavours events (8)

10.  Ce bucătari apreciați atât din România, cât și din afară?

Prefer să nu dau nume, avem câte ceva de admirat și învățat de la mulți bucătari din lume și din România, important este să ne păstrăm mereu orginalitatea și personalitatea.

Flavours events (11)

11.  Ce sfat ați da unei persoane care vrea să devină bucătar?

Să fie perseverent și sa își dedice ani pentru perfectionare.  Niciun lucru bun nu se întâmplă peste noapte, dar cu multă muncă rezultatele sunt minunate. Am mulți tineri alături de care gătesc acum și care s-au dezvoltat sub ochii mei și sunt tare mândru de ei, așa că încurajez orice pasionat de gătit să își dea o șansă să treacă la nivelul următor.

Sursă foto: arhivă personală, tumblr.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here