Faptul că ţara noastră este predispusă la anomalii nu mai este de mult un lucru de mirare. La noi nu se învaţă ca în tările de afară, la noi nu se guvernează ca în ţările de afară, la noi nici măcar nu se călătoreşte ca în alte părţi. Mai jos aveţi prezentată povestea reală a unei tinere studente din Bucureşti care a fost umilită în timpul unei călătorii cu trenul de către un angajat CFR. În ciuda faptului că tânăra este  membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei ”Pe aripile cunoaşterii”, care acum un an a desfăşurat Campania ”Let’s do it, România!” fix în gară, ea a fost victima corupţiei CFR.

Ieri, în jurul orei 16:15,  domnişoara Florenţa N. a plecat de acasă pentru a prinde trenul trenul IR 1752 de la ora 16:28, cu destinaţia Bucureşti Nord. Aceasta şi-a cumpărat bilet, iar apoi a mers pe peron şi s-a urcat în trenul care era deja în gară.

După doar 5 minute de când trenul s-a pus în mişcare, controlorul a venit pentru a verifica biletele. Florenţa a căutat imediat în geantă actele pe care trebuia să le arate. Aşa a constatat că îi lipsea un lucru, legitimaţia de student.

La ghişeu acest act nu îi fusese cerut, de aceea nu a observat absenţa lui. A sunat-o imediat pe mama ei care i-a confirmat că legitimaţia este acasă. Fata a scos-o din carnetul de cupoane pentru a le completa şi a lăsat-o din greşeală pe masă.

Nu s-a impacientat însă. Avea la ea carnetul de student vizat la zi, carnetul de cupoane pe anul curent cu datele  personale pe el, legitimaţie de bibliotecă, buletin. Toate acestea dovedeau statutul ei de studentă.

A venit controlul.

– „Domnişoară nu vă pot accepta acest bilet dacă nu dovediţi că sunteţi studentă”
-” Îmi pare rău, dar legitimaţia mea se află acasă. Am plecat în grabă. Am alte acte doveditoare, uitaţi”
– ” Nu mă interesează. Mie îmi trebuie legitimaţia”
-” Aş vrea să nu-mi anulaţi statutul de student prin aceste presiuni. La gară mi s-a emis bilet. Acolo am fost recunoscută ca şi studentă în drept.”
– ” Nu mă interesează. Acest bilet este nul. Trebuie să platiţi…vă spun imediat. 76 lei”
-” Vreţi să spuneţi că mă va costa în total 1 milion această călătorie până la Bucureşti”?
-” Mie aveţi să-mi daţi 76 lei. Dacă nu, coborâţi la prima staţie.”
-” Îmi pare rău, nu am să vă dau aceşti bani. Şi nu este normal să nu îmi recunoaşteţi biletul după ce v-am dovedit că am tot dreptul asupra lui. Lăsaţi-mă în pace.”

În urma acestei discuţii, Florenţa şi-a continuat călătoria cu frica în suflet și deznădejde, după cum ea însăşi mărturiseşte.

Înainte de următoarea staţie controlorul a venit iar „în vizită”:
-” Domnişoară, plătiţi sau coborâţi? V-aţi hotărât?”
-” Îmi pare rău, mai am 60 RON. Nu am suficient timp să merg la un bancomat să fac rost de restul de bani. Plus că mă hărţuiţi. Nu pot să cred că insistaţi. Prefer să îmi daţi o amendă.”
-” Nu pot să vă da amendă. Voi chema Poliţia.”

La următoarea staţie poliţiştii CFR au urcat în tren foarte veseli:

-” Domnişoară, actele”
-” Acestea sunt, doar că legitmaţia nu o pot arăta pentru că am plecat în grabă şi am uitat-o pe masă. Sunt studentă şi, prin carnetul meu de student vizat pe acest an, pot dovedi acest lucru.”
-„Nu ne interesează. Ori coborâţi ori vă dăm noi jos. Sau plătiţi biletul integral”

Ceilalţi călători au început să şuşotească şi să se uite insistent la “spectacolul” care se petrecea în faţa ochilor lor. Nimeni nu a zis nimic bărbaţilor care o agasau pe tânără.
Pusă în faţa acestei situaţii uimitoare fata a scos cei 61 de lei pe care îi mai avea la ea şi i-a întins bărbaţilor. Din fericire, o altă tânără care urcase la staţia anterioară a auzit toată conversaţia şi a scos 15 lei din geantă pentru a le plăti domnilor puşi pe harţă.

Şocată şi umilită, Florenţa şi-a continuat călătoria cu ochii în lacrimi. Nu banii o interesau, ci durerea din sufletul omului care se simte singur în faţa sorţii, singur în faţa corupţiei, singur în faţa oglinzii în care alţii vor să-ţi facă alt portret : eşti un umil student din România.
Călătoria ei a mai durat încă două ore timp în care în tren s-a urcat un puşti care cerşea, folosindu-se de un mesaj înduioşător scris pe o foaie de hârtie. Oare el avea bilet sau plătea tot 76 de lei ?

Iată cum o simplă călătorie cu trenul s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru această tânără.

Voi aţi fost vreodată victima unuor astfel de oameni?

 

Sursa fotografie:  arhivă personală
Redactor : Mădălina Ispas

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here