De la sosirea primilor refugiaţi în vămile de la graniţa cu Ucraina, cetăţenii români şi din Republica Moldova au început să ofere ajutor ucrainenilor. În grupuri pe facebook precum Voluntari în Europa, Uniţi pentru Ucraina sau Maramureş hosts Ukrainian refugies/Maramureşul găzduieşte Ucraina s-au alăturat atât refugiaţi cât şi români şi moldoveni, pentru a comunica cereri şi oferte de transport şi adăpost.
Data de 24 februarie a fost marcată atât de exclamaţia „E război!” a oamenilor de pretudindeni, dar şi de cozile de maşini din Ucraina de la graniţă. Pentru cei care au reuşit să ajungă aici, pasul următor a fost să caute adăpost la hoteluri sau oameni dispuşi să îi cazeze. Postările pe social media în care oamenii cereau ajutor s-au răspândit repede.
„Şi eu vă cer ajutorul. O familie e blocată în Kiev, nu au maşină, nu pot cumpăra maşină sau arenda. Necesită ajutor să ajungă din Kiev la oricare punct frontier cu Moldova. Familia e mare, şapte oameni, dintre care trei sunt copii. Rudele îndepărtate au plecat deja, asemeni cunoscuţilor imediaţi.”; „Bună ziua! Astăzi fac un drum până în Ucraina cu trei microbuze. Cine vrea să vină, mă poate anunţa. Ajung în Kiev la ora opt fix!”; „I am from Ukraine. We are in Moldova. Help me understand how I could come to Romania. Is it open for us?,” sunt doar câteva astfel de mesaje.
Primii refugiati
În jurul orelor 14 PM, au intrat primii refugiaţi ucraineni în România. Primarul din Sighetul Marmaţiei a declarat la acel moment pentru Hotnews: „Există un număr mai mare de cetățeni care tranzitează decât de obicei punctul vamal. Din câte am discutat cu cei care țin legătura acolo (n. red. un echipaj de poliție), cei care intră întreabă de gară și de cum pot ajunge în Polonia și Cehia. Deocamdată cereri de găzduire nu avem din partea lor. Sunt mulți care au și rude în România(…) Avem identificate locații pentru găzduirea refugiaților dar deocamdată nu am instalat corturile ci așteptăm dispozițiile și în funcție de numărul celor care tranzitează și de opțiunile acestora”.

Iniţiative cetăţeneşti
Anastasia Staicu a făcut împreună cu Romstal un plan de evacuare pentru cetățenii din Ucraina – . Aceasta scrie într-o postare pe facebook însoţită de un link către grupul Uniţi pentru Ukraina : „Tabelul de jos nu este lista de documente necesare trecerii graniței. Este un exemplu de organizare a unei companii. Lista de documente făcută nu mai este realizabilă pentru cei care nu au reușit s-o facă înainte de război. În acest moment o cunoștință trece granița. Douăsprezece ore a durat coada.”

De asemenea, Vlad Gheorghe a realizat un formular pentru centralizarea ofertelor de ajutor. „Ne vom organiza pe grupuri de intervenție și pe centre de acțiune. Pe măsură ce finalizăm noi pași, revin cu actualizări pe grupul de Facebook.”, scrie acesta.
Mai multe restaurante din regiuni ale ţării precum Iaşi, Gura Humorului, Suceava, oferă o masă caldă refugiaţilor care prezintă actul de identitate. Hotelurile cu locuri disponibile au anunţat de asemenea posibilităţile de cazare pe grupuri încă de aseară, ofertele continuând şi astăzi.
Grupul de voluntari din Republica Moldova
Vlada Prisacaru, studentă la Colegiul Financiar din Chişinău, este un membru activ al grupului de facebook din Republica Moldova numit Ajutorul Ucrainei. Aceasta, împreună cu alţi membri activi de pe grup au creat online un alt grup de voluntari, în această zi, în jurul orelor 1 – 2 AM care să faciliteze conunicarea şi stabilirea unei legături între cei dispuşi să ofere ajutor şi refugiaţi.
Aceştia s-au ocupat de gestionarea acordării ajutorului câtorva familii, lucru dovedit eficient mai ales pentru că în grup se află vorbitori de română şi rusă, conform Vladei.
Fiecare membru s-a ocupat de câteva familii. Vlada a gestionat, de exemplu şi cazarea unei familii din Iedineţ, cu copil de şapte luni. Această familie a ales să stea la hotel, întrucât planul lor este acela de a se deplasa în România. Au cazat inclusiv cupluri şi familii posesoare de animale de companie, procesul continuând şi astăzi.
„Sunt mulţi care aşteaptă. În Republica Moldova, autorităţile locale şi naţionale au trimis cinci autobuze la vamă pentru a prelua refugiaţi; s-au construit puncte speciale de acces şi tabere pentru refugiati.”

Bărbaţii care vor să plece din Ucraina
Legea marţială, instituită azi-noapte în Ucraina , împiedică barbaţii între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. „Serviciul de Frontieră al Ucrainei informează că, din cauza intrării legii marţiale în Ucraina, plecarea din Ucraina este temporar restricţionată pentru o categorie de cetăţeni. În special, este interzisă părăsirea Ucrainei de către cetăţenii ucraineni de sex masculin, cu vârstă între 18 şi 60 de ani. Această normă se va aplica pe perioada regimului juridic al legii marţiale”.
Întrebat despre posibilitatea unui astfel de conflict marţi, 22 februarie, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat că în cazul unui conflict, România poate primii 500.000 de refugiaţi ucraineni în tabere.
Citeşte şi SINTEZĂ: Războiul din Ucraina după 24 de ore (iqool.ro); Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Uniunea Studenților din România sunt alături de Ucraina (iqool.ro).