Cerasela Iosifescu, despre spectacolul Obsesii: În România, orice boală psihică e un tabu

0
124

Actrița joacă rolul unei scriitoare care luptă cu depresia, într-un one woman show, la ARCUB

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București prezintă, în data de 9 aprilie 2016, ora 19:00, la sediul din strada Lipscani, nr. 84-90, premiera spectacolului de teatru Obsesii, un one woman show cu Cerasela Iosifescu, în montarea regizorului grec Yannis Paraskevopoulos, alături de scenografia și costumele create de Lia Dogaru. Alte două reprezentații ale spectacolului vor avea loc pe 8 și 10 aprilie 2016, de la ora 19:00.

Protagonista acestui one woman show este Cerasela Iosifescu, actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti şi a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, care a colaborat cu regizorul Yannis Paraskevopoulos timp îndelungat, în spectacole de teatru precum Romeo și Julieta, în 2005 sau recent, în 2015, în Pescărușul de Cehov. În piesa de teatru Obsesii, Cerasela Iosifescu interpretează cu patos și profesionalism un rol dificil, care îi scoate în valoare talentul actoricesc ajuns la maturitate.

IMG_0990

„A fost mai dificil decât alte roluri pentru că Margarita Karapanou a existat și îmi pare rau că nu am cunoscut-o, o știu doar din povești și din scenariul piesei și sunt sigură că era o persoană deosebită”, a declarat Cerasela Iosifescu.

Textul spectacolului este scris de Claudiu Sfirschi-Lăudat ca o „improvizație liberă” pe marginea unor opere literare semnate de scriitoarea Margarita Karapanou, care s-a luptat întreaga sa viață cu tulburarea maniaco-depresivă. Personajul principal al spectacolului, Lora, reflectă trăirile reale încercate de scriitoare, fiind condusă de autorul textului în fața spectatorului român pentru a povesti experiența unei lumi înfricoșătoare, bântuită de spectrul unei boli oarbe, care nu își alege victimele.

În România o boală psihică, chiar și o simplă problemă de acest fel, în cazul unui eveniment nefericit, este tabu. În opinia mea este greșit și discriminatoriu, bolile psihice sunt exact ca și celelalte boli, tratate cu pastile, de medici specializați, cu o durată mai scurtă sau mai lungă de timp. Ne rușinăm să vorbim despre astfel de boli sau și mai rău, râdem de manifestările unor persoane cu tulburări mintale. Este greșit și nespus de trist. Spectatorul care va vedea povestea pe care le-o voi spune sper să îmi dea dreptate, mărturisește actrița.

IMG_1026

Virginia Woolf, Anne Sexton, Edgar Allan Poe, Tennessee Williams şi alţi scriitori de seamă apar ca nişte fantome îndărătul replicilor scurte, ca niște fișe clinice, se amestecă printre rândurile uneori crude, alteori de un umor grotesc, dar mereu pline de speranţa că, odată şi-odată, va veni izbăvirea.

Spectacolul Obsesii va avea o reprezentație și pe data de 10 aprilie 2016, iar în urma apelului făcut de UNITER, încasările obținute se vor duce către Fondul de Solidaritate Teatrală, înființat pentru întrajutorarea artiștilor cu probleme de sănătate și existență.

 

Biletele pot fi achiziţionate online de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.

Preţuri: 45 lei (Categoria I) și 35 lei (Categoria II).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.