Centrul Urban de Inițiative Bune a fost premiat în cadrul Rețelei pentru Orașe
Comestibile pentru schimbările sociale și ambientale pozitive pe care le generează în orașul Iași.
În urmă cu o săptămână, pe 15 martie a.c., la Universidad de Barcelona, în cadrul conferinței
EdiBle Cities Network, patru inițiative alimentare urbane de impact au fost desemnate
câștigătoare ale Premiilor Rețelei Orașelor Comestibile 2023, un program care celebrează
inițiativele alimentare urbane din întreaga lume care generează schimbări semnificative în
sistemele alimentare locale. Câștigătorii au fost aleși de un juriu format din practicieni în
domeniul sistemelor alimentare sustenabile și al orașelor verzi, precum și printr-un proces de
peer voting. S-au primit peste 40 de candidaturi din 18 țări diferite de pe 4 continente.
CUIB a fost desemnat câștigătorul celei mai inovatoare acțiuni individuale pentru abordarea
holistică în domeniul sustenabilității, cu practici care integrează obiective de mediu, sociale și
economice – meniul conceput pe bază de ingrediente preponderent locale și sezonale,
vegetariene, reducerea deșeurilor, combaterea risipei alimentare, promovarea ingredientelor
echitabile și a hranei solidare precum și susținerea directă a grădinăritului urban.
Alături de CUIB au fost premiate următoarele inițiative:
Cea mai inovatoare acțiune individuală (erou local) – Trees de Bruyne (Belgia), care a creat o
mică junglă în centrul orașului Aalst din Belgia, pădure alimentară înfloritoare care are peste
360 de participanți;
Cel mai inovator proces de implicare socială – Centrul Pământului (Grecia), o fermă urbană
care funcționează de peste 10 ani în Atena cu peste 70.000 de adulți și 50.000 de copii au
participat la activități educaționale organizate în cadrul acesteia;
Cea mai bună abordare globală a unui oraș comestibil – Primăria Koln (Germania), pentru
strategia la nivelul întregului oraș care are ca scop să facă Kölnul mai "comestibil" printr-un
proiect participativ care a devenit parte a agendei politice a orașului și include un program care
cuprinde spații verzi publice comestibile, grădini comunitare, livezi urbane și multe altele.
Premiul pentru CUIB a fost înmânat Ancăi Gheorghică – co-fondatoarea și co-managera
întreprinderii sociale verzi și Cristinei Căpitănița – administrator al bistro-ului, ambele prezente
în Barcelona pe parcursul săptămânii precedente.
Cu privire la această experiență, Anca Gheorghică a transmis că “mă bucură deopotrivă
recunoștința primită pentru eforturile noastre de pionierat pentru sisteme alimentare
alternative și interacțiunea cu practicieni și promotori din zeci de alte regiuni aflați la avangarda
europeană a orașelor comestibile. Am primit o validare a importanței acțiunilor noastre și, mai
important, o confirmare că nu suntem deloc singuri, ci din contra, o comunitate din ce în ce mai
bogată, elemente care ne sporesc energia pentru reziliență și a regenerare urbană”.
Cristina Căpitănița, a declarat la rându-i că "recunoașterea internațională validează implicarea și
munca depusă în aproape un deceniu de existență a CUIB-ului și am speranța că și autoritățile
locale ne vor sprijini acțiunile și eforturile depuse, cu această ocazie."
Centrul Urban de Inițiative Bune este un proiect inițiat de Asociația Mai bine în anul 2013, în
urma câștigării a trei premii în cadrul unor competiții de antreprenoriat social. Din 2017, CUIB a
devenit SRL deținut în totalitate de Asociația Mai bine și întreprindere socială autorizată.
Mai multe informații despre:
● principiile care ne ghidează și istoricul nostru:
https://incuib.ro/despre/
● impactul pozitiv din CUIB
https://incuib.ro/blog/cuib-spatiu-cu-impact-pozitiv/
● viziunea Tinde Zero lansată de Mai bine:
https://www.traieste.maibine.org/mai-bine-tinde-zero/
● criterii produse CUIB:
https://www.traieste.maibine.org/criterii-produse/