Centenar Yehudi Menuhin: Patru mesaje inedite de la artiști și apropiați ai celebrului violonist, discipolul al lui George Enescu

  0
  70

  Festivalul George Enescu marchează astăzi 100 de ani de la nașterea celebrului violonist Yehudi Menuhin, prin patru scrisori inedite adresate participanților la Concursul George Enescu, din această toamnă (3-25 septembrie, București), de către personalități care l-au cunoscut pe faimosul discipol al marelui compozitor român, precum și care au studiat la Academia Yehudi Menuhin. Violonist de legendă, Yehudi Menuhin a contribuit decisiv la promovarea personalității lui Enescu în lume, precum și la dezvoltarea Festivalului Enescu, al cărui Președinte de Onoare a fost în 1998.

  “Am crescut în Africa, ascultând discuri cu Rapsodiile Române. Nu mi-am imaginat vreodată că într-o zi voi ajunge în Europa, de care mă îndrăgostisem ascultând muzica lui Enescu și că voi deveni parte din viața celebrului său discipol, Yehudi Menuhin, scrie Eleanor Hope, fosta secretară a Lordului Yehudi Menuhin, astăzi producătoare și agent celebru, într-o scrisoare de la Viena transmisă organizatorilor Festivalului și Concursului Internațional George Enescu.“În anul 1975, lucram deja de mai bine de șase ani pentru Lordul Yehudi Menuhin, când l-am însoțit la festivalul Menuhin de la Gstaad. Acolo, în cabana în care locuia, aveam să descopăr o mare surpriză: un bust din bronz al unui bărbat chipeș. Mi-a atras atenția imediat.  Nu știam al cui este. <George Enescu>, profesorul meu, a spus Lordul Yehudi Menuhin, ca o introducere. <Violonist, pianist, compozitor, dirijor – un geniu, cel mai mare muzician al timpului nostru și omul care a avut cea mai mare influență asupra vieții mele. >“, rememorează Eleanor Hope.

  Lawrence Foster, dirijor, director artistic al Festivalului Enescu în 1998, când președinte de onoare al Festivalului era Lordul Yehudi Menuhin, transmite un mesaj tinerilor muzicieni participanți la Concursul Enescu 2016:“Să-și păstreze curiozitatea. Aceasta este trăsătura esențială care i-a unit pe Enescu și pe Menuhin. Fără curiozitate, nu poate exista progres personal. Iar aceasta înseamnă să cunoști istoria, poezia și literatura relevante. Nu există Beethoven fără Schiller, Schubert fără Goethe, Schuman fără Heine, Ceaikovski fără Pușkin și tot așa. Învățați! Lărgiți-vă orizonturile! Acesta este mesajul ar fi și mesajul lui George Enescu și al marelui său discipol, Yehudi Menuhin!”. La ediția din 1998 a Festivalului Enescu, Yehudi Menuhin a dirijat la București un concertcu lucrări de Bartok și de Enescu în program.

  Violonistul Vlad Stănculeasa, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Gothenburg (Suedia), laureat al Concursului Enescu 2007,povestește: Faptul că am avut privilegiul să studiez la Academia Menuhin din Suedia și că  astăzi pot cânta pe una dintre viorile lui George Enescu face ca gândurile mele față de Enescu și de Menuhin să fie unele foarte speciale. Ce am învățat cel mai mult de la cei doi este că în muzică se găsește energia în stare pură, acea energie care ne dă puterea să ne urmăm cele mai profunde dorințe și visuri și să trăim în acord cu minunatele forțe ale vieții care acționează asupra noastră.”

  Îmi voi aminti întotdeauna cursurile cu Yehudi Menuhin, prezența sa politicoasă, amabilă, atentă, exigentăși entuziasmul său pentru realizarea amănunțită a intențiilor muzicale”, își amintește violonistul Bogdan Zvorișteanu, care a studiat cu violonistul Yehudi Menuhin în ultimii ani de viață ai acestuia.“Deși nu l-am auzit niciodată vorbind de Enescu,spiritul acestuia îl resimțeam palpabil în felul lui Menuhin de a interpreta și de a respira muzica. Acele repetiții de 5-6 ore fără pauzăîn care toți studenții oboseau a cânta în picioare, iar domnia sa, la onorabila sa vârstă, era permanent proaspăt, total absorbit în lumea sunetelor, în căutarea absolutului din fraze, părând încărcat cu energii pe care noi nu reușeam a le înțelege…”

  Ediția 2016 a Concursului Enescu are loc între 3 și 25 septembrie, la București și se desfășoară sub un nou concept, care aduce pe scena Ateneului Român din București, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale și laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, atât la cele trei secțiuni instrumentale ale concursului, cât și la compoziție,în peste 19 concerte și recitaluri.Biletele și abonamentele pentru Concursul Enescu s-au pus în vânzare în rețeaua Eventim.Trăiește-ți visul!” este  provocarea pe care o lansează Concursul Enescu 2016 nu doar pentru artiști, ci și pentru public. Concursul Enescu invită la o recunoaștere și sărbătoare a visurilor care ne duc mai departe, pornind de la valorile în care credea George Enescu: generozitate, creativitate și implicare.

   

  Detalii pentru presă despre Concurs:

  Ana-Maria Onisei (anamaria.onisei@omavision.ro; 0752220420).

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.