Cenaclul MedFolk, un fel de Cenaclu Flacăra al secolului XXI

0
661
Cenaclul MedFolk

Cenaclul MedFolk luptă pentru caritate

Tinerii membri ai Cenaclului MedFolk doresc să reînvie spiritul folk-ului autentic şi al poeziei de calitate ce a fost, odată, aprins de către Cenaclul Flacăra. Pe lângă acest fapt, Cenaclul MedFolk luptă pentru cauze nobile, precum dotarea cu echipament a spitalelor din județul Cluj, şi nu numai.

În mare parte, cenaclul este format din studenți sau absolvenți ai UMF, acesta fiind un proiect inițiativă în cadrul Organizației Studenților Mediciniști. Cu toate acestea, cenaclul îi adoptă și pe alții, indiferent din ce medii provin.

Povestea Cenaclului MedFolk

Povestea acestor tineri a început recent, pe la mijlocul lunii mai 2018, ca idee, iar ca proiect inițiativă pe 29 mai 2018. Tânărul student Andrei Vede se află în postura de conducator al acestui cenaclu, el fiind și cel care l-a înființat. Andrei a fost susținut totodată de către colegul său, Andrei Cristian Gherasim, așa-zis „Zahăr”.

Inițial, Gherasim dorea să își înființeze o trupa de metal, iar lui Vede îi era fixată ideea cenaclului in suflet. Chiar dacă acesta urma să fie unul de muzică folk, Gherasim a ales să i se alăture prietenului său.

Plecăm de la premisa că eu am vrut, de-a lungul timpului, să pornesc o trupă de metal. Am eșuat lametabil, în multiple rânduri. E greu să găsești oameni cu care să fii pe același <<film>> când vine vorba de muzică. Vede a fost solistul în ultimul proiect care a eşuat, dar am văzut potențialul pe care îl avea el. Aşa că am început să cântăm împreună şi, în mod surprinzător, avem un sinergism fantastic pentru un folkist şi un metalist. Ulterior, într-o seară după un jam session a venit cu ideea <<bă, hai să facem un cenaclu de folk!>> Inițial am zis că nu o să prindă foarte bine, dar m-am înşelat.”, a declarat Gherasim.

Cenaclul MedFolk

Proiect inițiativă în cadrul OSM-ului

Pe data de 29 mai, cenaclul a fost adoptat ca şi proiect inițiativă din cadrul OSM-ului. Din acel moment, acesta a prins viață. Chiar după aceea, s-a dat start-ul audițiilor. S-au adunat din prima destul de mulți oameni dornici de a se alătura, iar mai apoi au început să activeze împreuna.

Chiar și acum audițiile mai sunt valabile, iar acestea se realizează în cadrul ședințelor. „Cenaclul MedFolk dorește să încurajeze creativitatea, așa că pentru a deveni membru al cenaclului trebuie să prezinți trei compoziții proprii – poezie, linie melodică, ambele împreună, nu contează ce, dar sa fie create de tine – la una dintre ședințe, nu la spectacol. Oricine poate să participe la aceste ședinte și sunt încurajați să o facă„, a afirmat unul dintre poeții cenaclului, Octavian Baiu.

Evenimentele susțiute de către Cenaclul MedFolk

Până în momentul de față, cenaclul a organizat doar patru evenimente deoarece se află la început de drum.

Fondatorul cenaclului declară, însă, că pe viitor vor încerca să organizeze tot mai multe evenimente: „Eu am venit cu următoarea idee pe care am şi scris-o în statutul cenaclului şi anume să încercăm pe cât se poate să avem măcar un act artistic pe lună, exceptând perioada sesiunilor„, a afirmat Andrei Vede.

Prima apariție: Cenaclul MedFolk şi Biblioteca arsă din Mosul

Prima lor apariție a fost datorată unei strângeri de fonduri pentru biblioteca din Mosul, care a fost bombardată de către ISIS. Cenaclul a contribuit prin organizarea unui spectacol de muzică folk și poezie. Acesta a avut loc la Ema Pub. Spre surprinderea membrilor cenaclului, localul a fost plin de spectatori.

În urma acestei acțiuni caritabile s-au strâns 235 de lei care au fost virați la campania pentru biblioteca din Mosul. S-au trimis şi diferite cărți de medicină, farmacie și medicină dentară strânse din Cluj. După acest eveniment a urmat o pauză în activitatea cenaclului fiindcă urma sesiunea, iar după vacanța.

A doua apariție a avut loc în octombrie și a fost dedicată bobocilor de la UMF, în Coyote Pub. Aceasta a fost urmată de un „minirecital” susținut la Balul bobocilor UMF, dar nu doar atât.  Tinerii au creat o atmosferă de-a dreptul specială.

Seară de folk în cinstea Centenarului

Cel mai recent eveniment este seara de folk din Karolina and Terrace Pub, organizată în cinstea Centenarului. În urma evenimentului, s-au strâns bani pentru spitalele mai puțin dotate din județul Cluj. Acesta a devenit obiectivul principal al cenaclului. Cu toate acestea, tinerii îşi pun în aşteptare obiectivul în momentul în care apare o cauză importantă de moment. Un exemplu ar fi biblioteca bombardata din Mosul.

Cenaclul MedFolk

La ultimul spectacol organizat, Cenaclul MedFolk a reușit să strângă 240 de lei pentru cauza sa. Și aici, tinerii au reuşit să creeze o atmosfera emoționantă. Au fost recitate diverse poezii care exprimau iubirea pentru țară şi au fost cântate numeroase piese patriotice care sensibilizau publicul. A existat şi un moment special al serii. Acesta a fost creat de  către vocalista Andreea Minea. Ea a realizat un colaj de refrene cunoscute româneşti, între perioada interbelică şi perioada actuală.

Vede spune despre seara caritabilă: „Şi ideea e că m-am gândit să facem şi seara asta care s-a numit <<România mea, România noastră>>, asta dupa ideea lui Octavian Baiu care a şi venit cu două poezii care se numeau chiar aşa, una <<România mea>>, alta <<România noastră>>. Am vrut să facem o seară dedicată Centenarului. Că până la urmă, e ca și vorba aia <<odată e anul nou>>. Aşa odată prindem şi noi Centenarul Marii Uniri. Suntem oarecum o generație privilegiată din punctul acesta de vedere, fiind o generație tânără, una care poate să aducă un suflu nou societății„.

Motivația de a strânge bani pentru spitale

În ziua de azi, puțină lume realizează acțiuni caritabile. De aceea, am ales să îi intreb pe aceşti studenți ce îi motiveaza să facă acest lucru.

Mai ales pentru că înființarea acestui cenaclu a fost grăbită de către dorința de a strânge bani pentru biblioteca din Mosul, tinerii au hotărât să continue să concerteze pentru caritate. „Cum prima sedință a cenaclului a fost făcută cu scopul de a strânge fonduri pentru o cauza caritabila, dupa ce ne-am organizat ca şi proiect am decis să păstrăm acelaşi scop.”, declară Octavian.

Totuşi, ideea de a strânge echipament pentru spitalele mai puțin dotate a fost adusă de către Andrei Vede. El susține următoarele: „…de unde vin eu, inclusiv spitalele din municipiu Târgu Jiu sunt destul de prost dotate, darămite alea din oraşele mai mici.[…] Atunci m-am gândit, hai măcar în județul Cluj să încercăm să facem o treabă de genul ăsta„.

Cu cât am vorbit mai mult cu membri cenaclului, cu atât a fost mai uşor să fac o legătură între Cenaclul MedFolk și Cenaclul Flacăra de mai demult. Atmosfera realizată de către aceştia fac ca o asociere de acest fel să fie întâlnită destul de des.

Pentru mine, cenaclul înseamnă familie, acceptare și un mod de exprimare. Pentru mine, cenaclul înseamnă fericire, bunăvoință și căldură sufletească. Pentru mine, cenaclul înseamnă un univers și o galaxie. Pentru mine, cenaclul înseamnă geneză și dezvoltare„, afirmă poetul Hanes Peter despre Cenaclul MedFolk.

Sursa foto: Facebook