O aplicație mobilă în cinstea Centenarului va fi lansată pe 9 mai. Ea va lua numele de CelebRo și va avea scopul de a crea o „hartă românească a Parisului”. Cu alte cuvinte, ea va pune accentul pe geolocalizarea adreselor din capitala Franței prin care au trecut românii cunoscuți. Și cei mai puțin renumiți, bineînțeles.
De ce tocmai acum?
Bineînțeles, pentru că 2018 reprezintă centenarul Marii Uniri. Și pentru că este și anul în care se celebrează patrimoniul cultural pe plan european.
Care sunt scopurile?
…..unele ușor de dedus. Creșterea vizibilității patrimoniului cultural, îmbunătățirea imaginii românilor din Franța, dar și atragerea unui public divers, de toate vârstele. Un public care va include atât românii care locuiesc în capitala franceză, cei care o vizitează, dar și francezii și cei de alte naționalități.
De ce lansarea pe 9 mai?
Atât alegerea datei, cât și ideea din spatele proiectului, pot fi explicate cel mai bine de fondatoarea lui, Raluca Maria Smaranda:
„Ştiţi unde era cafeneaua Riche, în care aveau loc dineurile impresioniștilor finanțate de susținătorul lor, Georges de Bellio sau Gheorghe Bellu? Când treceți pe la Odeon o să aflați despre Jean Yonnel, profesor de dicție al însuși generalului de Gaulle. Nu departe, din sediul Radio Europa Liberă din Paris, se auzea vocea Monicăi Lovinescu, simbol al rezistenţei anti-comuniste din exil. În timpul plimbărilor prin capitala franceză, vom avea toate aceste informaţii și multe altele, în telefonul din buzunar. Cu CelebRo putem explora punctele de interes din jurul nostru, alege o plimbare deja construită sau imagina propriul traseu. Vrem să lansăm aplicaţia în jurul datei de 9 mai 2018, o zi cu triplă semnificaţie: Ziua Independenţei în România, Ziua Europei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. În timp, aceasta va putea fi extinsă și la alte orase: Viena, Bruxelles, Berlin, Roma sau New York”
Echipa din spatele proiectului
CelebRo are în spate un grup divers de oameni. Efortul depus în spatele lansării de aplicație în cinstea Centenarului se împarte între reprezentanții multor domenii, printre care management de proiecte culturale, istorie și relații internaționale, comunicare, design, programare web….și, bineînțeles, IT, prin meritul unei rețele globale de IT-ști români.
Ce stă în spatele muncii?
Lucrul depus de către comunitatea românească din IT se bazează pe voluntariat. Cu alte cuvinte, inițiativa de a lansa o aplicație mobilă în cinstea Centenarului presupune și o serie de costuri suplimentare. Care ar fi acelea? Păi cele mai importante ar fi cele legate de plata în legătură cu drepturile de autor pentru folosirea imaginilor cu personalități precum Brâncuși, Cioran, Eliade sau Ionescu. Dar nici cele legate de tehnică și de promovare nu sunt de neglijat.
Cum poate fi sprijinit proiectul?
Deși CelebRo, această aplicație mobilă în cinstea Centenarului, beneficiază atât de sprijinul Institutului Cultural Român, cât și de cel al Ambasadei României la Paris, cea mai bună modalitate prin care poți ajuta personal proiectul este prin donații. Acestea pot fi făcute pe site-ul sprijina.ro.
surse info: romaniapozitiva.ro, europa.eu, sprijina.ro, CelebRo – Le Paris des Roumains
surse foto: CelebRo – Le Paris des Roumains, romaniapozitiva.ro