Cele mai placute si usor de citit carti clasice

0
47

(Sursa imagine internet)

Majoritatea persoanelor care citesc numai carti noi o fac deoarece nu stiu de unde sa inceapa cu cele clasice. Eu personal citesc carti clasice de ceva timp, dar am inceput intr-un punct foarte nepotrivit. Daca vreti cititi carti clasice nu trebuie sa incepeti cu cea mai grea, lunga si plictisitoare carte din lume, asa ca aici este o lista care v-ar putea ajuta:

1. „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde

Aceasta este cartea care m-a indreptat spre drumul literaturii clasice, iar in opinia mea este una dintre cele mai bune carti publicate vreodata. Nuvela filosofica a lui Wilde spune povestea unui tanar corupt care isi pastreaza cumva frumusetea tinereasca, dar un tablou special dezvaluie treptat uratenia lui interioara. Chiar daca este o carte filosofica, are un limbaj accesibil si idei usor de inteles.

2. „Rebecca” de Daphne du Maurier

Aceasta este, probabil, cea mai agreabila carte clasica pe care am citit-o vreodata. Du Maurier a fost o scriitoare incredibil de talentata, si este genial cat de bine poate construi aerul misterios din roman. Acesta este unul gotic, care infatiseaza o tanara fara nume care se casatoreste cu un vaduv bogat, inainte de a afla ca si el si gospodaria lui sunt bantuiti de amintirea fostei sale sotii, Rebecca.

3. „The Catcher in the Rye” de J. D. Salinger

Aceasta este o carte scurta si foarte usor de citit care detaliaza doua zile din viata unui adolescent dupa ce a fost exmatriculat din scoala pregatitoare. Confuz si deziluzionat, Holden Caulfield cauta adevarul si lupta impotriva „falsitatii” lumii adulte. El ajunge epuizat si instabil emotional. Chiar daca exista tot felul de pareri despre aceasta opera literara, creioneaza o portretizare incredibil de intima a unei minti tinere si merita sa fie citita.

4. „Frankenstein” de Mary Shelley

Majoritatea lumii a auzit de Frankenstein, dar nu multa lume stie povestea din spate sau chiar cine este de fapt personajul Frankenstein. Acest roman nemaipomenit spune povestea savantului talentat Victor Frankenstein care reuseste sa dea viata unei fiinte create de propria mana. Totusi, aceasta nu este specimenul perfect pe care si-l imagina, ci mai degraba o creatura hidoasa respinsa de Victor si de omenire in general. Asta duce la splendoarea razbunarii povestite din doua puncte de vedere diferite.

5. „Micul Dejun la Tiffany” de Truman Capote

Aceasta este o opera foarte, foarte scurta si draguta in care nu se intampla mare lucru, dar atmosfera este de milioane. Naratorul isi aduce aminte de trecutul sau in New York City, cand face cunostinta cu vecina sa remarcabila, Holly Golightly. Aceasta nu are loc de munca si traieste prin socializarea cu barbati instariti care ii ofera bani si cadouri scumpe. Naratorul nostru se trezeste indragostit de ea, dar iubirea lui nu este pe deplin definita.

6. „Sa ucizi o pasare cantatoare…” de Harper Lee

Acesta este un roman foarte important, explorand teme ca prejudecata pe temei rasial si nedreptate, dar si iubirea la tinerete, mesajul principal fiind coexistenta binelui si a raului. Este povestea unei fete numite Scout. Aceasta si fratele sau, Jem, incearca sa relationeze cu tatal lor, care este un avocat acuzat de apararea unui barbat de culoare acuzat pe nedrept ca a violat o femeie alba.

7. „Soareci si Oameni” de John Steinbeck

Aceasta opera propovaduieste pericolele de a crede in vise, in special in Visul American, in timp ce ne invata valoarea prieteniei si a companiei. Este centrata in jurul a doi muncitori, George si Lennie, in California in anii ’30, cand incep sa lucreze la o ferma. Ne sunt prezentate ambitia celor doi de a detine propria ferma si obstacolele care stau in calea ei. Ne sunt dezvaluite natura viselor, demnitatea, singuratatea si sacrificiul.

Toate aceste carti sunt minunate si adevarate comori ale literaturii, la fel ca toate cartile clasice. Merita citite pentru ca au pus bazele cartilor din zilele noastre si consider ca ne fac mai culti. Acesta este un loc potrivit sa va incepeti drumul plin de peripetii al literaturii clasice.