joburi pentru tineri

Cele mai plăcute (și mai puțin stresante) joburi pentru tineri

Căutarea unei slujbe în timpul studenției poate fi stresantă. Nu știi niciodată dacă experiența voluntariatului și abilitățile tale te vor fi suficiente în găsirea unei surse de venit. Nu poți fi niciodată sigur dacă programul angajatorului îți lasă suficient timp și pentru studii. Încerci să te uiți pe site-uri unde poți găsi joburi pentru tineri, dar oare sunt ele potrivite pentru tine?

Până la urmă, ce slujbe caută tinerii?

Alegerile evidente s-ar putea îndrepta spre call center-uri sau multinaționale. Ceea ce e de înțeles, fiindcă ele reprezintă o sursă stabilă de venit. Ori chiar flexibile, dacă e să luăm în calcul posibilitatea de a lucra în ture, prezentă în primul caz.

joburi pentru tineri

Însă ele pot deveni și o sursă de stres. Cei care lucrează/au lucrat într-un call center îți pot spune că este epuizant să vorbești la telefon până la opt ore pentru a promova produse, a efectua sondaje de opinie sau a consilia. Mai ales când receptorul este stresat sau te enervează cu atitudinea lui.

joburi pentru tineri

Cât despre multinaționale…..Poveștile celor care lucrează în domeniul comerțului sunt renumite. E imposibil să nu cunoști vreo persoană care să nu fie frustrată de comportamentele unor clienți. Indiferent că e vorba despre lipsa bunului simț sau nervii cuiva care te vede drept sursa problemelor lui, sigur o să găsești cazuri care să-ți stoarcă toată răbdarea.

Care ar fi soluția, totuși?

Cel mai ușor ar fi să te gândești la pasiunile tale. Dacă ele nu sunt obscure, ai șansa de face cercetări referitoare la domeniul care te interesează și la posibilitățile de angajare.

Dar care joburi pentru tineri ar putea combina abilitățile și plăcerile din timpul liber?

  • Gamer profesionist

joburi pentru tineri

Ce putea fi mai specific pentru noțiunea de joburi pentru tineri decât gaming-ul?

Ai visat vreodată că poți face bani din jucat jocuri? Vrei să le demonstrezi rudelor că poți ajunge departe prin ceea ce considerau a fi o risipă de timp în trecut?

Ei bine, acum ai ocazia. Trebuie doar să fii atent, să ai răbdare și să ai cunoștiințe de software. Doar așa poți să te bucuri de experiență, dar și să îmbunătățești jocurile pentru alții.

  • Vlogger

joburi pentru tineri

Nu cred că vor exista niciodată prea mulți vloggeri pentru un anumit domeniu. Deși în România există o preferință pentru anumite domenii, diversitatea stilurilor de abordare duce la evitarea rutinei.

În teorie, e plăcut să fii vlogger. Poți să îți faci singur programul, ai libertatea de a decide ce să abordezi…Însă trebuie să ai răbdare și să depui multă muncă pentru a dobândi un renume.

Ai nevoie de conținut bun, de abilități de editare video sau de o personalitate interesantă pentru a te asigura că poți să-ți dobândești veniturile din clipuri de pe YouTube. Reclamele ar fi și ele utile, la fel ca și conturile pe site-uri de crowdfunding precum Patreon.

  • Barista

joburi pentru tineri

Da, vânzările pot reprezenta un aspect detestabil. Dar cei care lucrează într-o cafenea par a avea parte de mai puțini oameni iritați. Probabil și barmanii din cluburi sunt la fel, deși nu poți ști niciodată cât de irascibili pot deveni petrecăreții la beție.

De ce ar fi barista un job de vis pentru unii oameni? Poate pentru că multă lume iubește cafeaua. Nici comportamentul politicos al celor care ne servesc, nici încercările de a ne impresiona cu diverse modele făcute în băuturi nu sunt de ignorat.

  • Traveler

joburi pentru tineri

Se pare că îți poți face o carieră din a călători prin lume. Ai nevoie de o prezență semnificativă pe rețelele sociale, de o platformă pe care să poți să scrii – poate să fie un blog sau o publicație – și de capacitatea de a face multe poze expresive, care să descrie perfect experiența ta.

Bine, dacă vrei să străbați toată planeta, ai putea să mai alegi să devii steward sau să lucrezi pe un vas de croazieră. Dar ar fi bine să optezi pentru ele doar dacă ai nervii tari și nu te temi de înălțimi, de apă sau rău de mișcare.

Și să nu uităm de îndeplinirea criteriilor specifice celor două meserii.

  • Food tour guide

joburi pentru tineri

Ți-ai dorit tot timpul să ajungi ghid turistic, dar te plictisește ideea de a le arăta străinilor doar monumente istorice? Acum ai posibilitatea de a îmbina plimbările cu plăcutul. Și prin plăcut mă refer la mâncare, în special cea tradițională.

În caz că te întrebai dacă acest concept a fost adaptat și la noi în țară……răspunsul este da. Poți găsi sugestii mai detaliate pe motoarele de căutare.

Și dacă nu îți plac/nu te regăsești în recomandările de mai sus?

Dacă crezi că ești mai degrabă tradiționalist decât deschis la riscuri, poți alege alte joburi pentru tineri. Joburi mai degrabă clasice, dar care pot izvorî din pasiuni.

Ai putea să intri în domeniul IT dacă nu te tentează să testezi jocuri.

Dacă ideea de a vorbi în fața camerei îți dă fiori, atunci îți sugerez să te îndrepți spre meseria de redactor.

În cazul în care ești mai deschis și poți face față exigențelor, ți-am recomandat mai sus ideea de a lucra pe vase de croazieră sau ca însoțitor de zbor.

Barista nu ți se pare că sună bine? Poți înlocui făcutul cafelei cu munca într-un restaurant sau într-o cofetărie după îndrumări potrivite.

Nu te tentează un tur al mâncării? Îndreaptă-te spre a deveni ghid turistic în schimb.

Într-un fel, nici nu contează dacă mergi pe drumuri exotice sau nu. Ideal ar fi doar să găsești ceva pentru care te dedici și să îl transformi în oportunitate de lucru.

În fond, e mult mai important să faci ceea ce-ți place decât să ajungi să-ți urăști parcursul în viață.

Surse foto: thesheaf.com, pinterest.com, slowrobot.com, kissfm.ro, bhphotovideo.com, coffeebusiness.com, lonelyplanet.com, romaniatourism.com

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here