Cele mai periculoase ingrediente din produsele cosmetice

  0
  1241

  adevarul.ro

  În urma studiilor care au demonstrat cât de nocive sunt unele din ingredientele din cosmetice, multe dintre companiile producătoare le-au eliminat din compoziția produselor. Au mai rămas, însă, companii precum L’Oréal sau Revlon care le folosesc în continuare.

  Organizația americană Environmental Working Group (EWG) a lansat o campanie de somare a producătorilor să înlocuiască aceste ingrediente și oferă o listă a celor şapte conservanţi din produsele cosmetice pe care trebuie să-i evităm. Aceștia se găsesc, de obicei, la finalul listei de ingrediente pe eticheta produselor:

  1. Toate cuvintele care se termină în „-paraben“. Se găsesc în majoritatea produselor de îngrijire, de la şampoane la geluri de duș, până la machiaj și loțiuni de corp. Iar mulți dintre parabeni interferează cu funcționarea hormonilor și sunt asociați cu cancerul la sân. Deși sunt dovezi că aceste substanțe sunt toxice, producătorii le folosesc la scara largă pe post de conservanți ai produselor cosmetice.

  2. DMDM Hydantoin – este un conservant care eliberează formaldehida antimicrobiană și este prezent în aproximativ 20% din produsele cosmetice din SUA. Persoanele expuse la acest tip de substanțe dezvoltă alergii, iritații ale pielii, ochilor sau chiar plămânilor.

  3. Imidazolidinyl urea – este un ingredient relativ toxic pentru piele şi alergen. Se găseşte mai ales în fardurile de pleoape, cremele de faţă, fond de ten, dar şi în produse antiaging şi în şampon.

  4. Methylchloroisothiazolinone – este unul dintre cei mai folosiţi conservanţi în industria cosmetică şi prezintă un risc crescut de iritaţii ale ochilor, tenului şi plămânilor.

  5. Methylisothiazolinone – se găsește mai ales în şampon şi balsam, dar şi în gelurile de duş. Prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor, dar studii recente pe celule cerebrale ale mamiferelor arată, de asemenea, că acest ingredient ar putea fi toxic pentru creier.

  6. Triclosan – este iritant, toxic pentru aparatul reproducător şi interferează cu activitatea hormonală normală a organismului. Este un agent antibacterian şi conservant folosit mai ales în produsele de îngrijire, dar şi în produsele de curăţat.

  7. Triethanolamine – este o substanţă puternic alcalină folosită pentru ajustarea pH-ului unui produs, utilizată mai ales în cremele nutritive pentru faţă, dar și în unele creme de protecție solară. Este un ingredient toxic pentru piele, pentru aparatul respirator şi pentru sistemul imunitar.

  Ar trebui să fim informați în legătură cu ceea ce folosim pentru că astfel putem face alegeri în cunostință de cauză. Nu ne costă decât câteva secunde pentru a citi eticheta și pentru a descoperi substanțele chimice care nu sunt tocmai benefice pentru sănătatea noastră.

  Redactor: Adina Vintescu

  Sursă foto: adevărul.ro