luni, septembrie 25, 2023
Recrutare IQool
AcasăDespre tineDezvoltare personalăCele mai importante abilități pentru viitor?

Cele mai importante abilități pentru viitor?

Social Innovation Solutions (SIS), organizație activă în în sustenabilitate, foresight şi inovaţie, continuă studiul național început în 2021 despre percepția românilor despre abilitățile necesare pentru viitor, atunci când ne uităm la următorii 10-15 ani. Studiul, realizat alături de IZIdata, în luna august 2022 cu 1081 de repondenți, rural-urban a urmărit, printre altele, să afle relația românilor cu viitorul, educația sau schimbările climatice.

La întrebarea care sunt cele mai importante skills pentru viitor, pe locul 1 se situează abilitățile în tehnologii noi, urmate de adaptabilitate și comunicare interpersonală și empatie, aceasta din urmă crescând față de 2021 de pe locul 5, probabil ca urmare a crizei refugiaților și a războiului. Lumea de astăzi este într-o continuă transformare tehnologică, în care mediul digital și inteligența artificială joacă un rol determinant – similar cu 2021, acest set de abilități legate de tehnologie rămâne de departe cel mai important pentru următorii ani, din perspectiva populației generale. În același timp, nevoia de adaptabilitate la un viitor în care incertitudinea pare singura certitudine este văzută ca una din cele mai importante abilități, în principal în mediul rural, unde ocupă primul loc. Conversații despre alte rezultate ale studiului SIS despre percepția românilor despre schimbările climatice vor avea loc în cadrul Climate Change Summit, cel mai mare eveniment al anului dedicat soluțiilor la schimbările climatice.

Diferențe semnificative despre percepția românilor față de cele mai importante abilități pentru viitor se pot observa și la grupe de vârstă diferite: dacă pentru tinerii între 25 și 34 de ani adaptabilitatea este cel mai important skill pentru următorii ani, pentru persoanele de peste 45 de ani abilitățile în tehnologii noi par cele mai importante. Diferența poate să vină mai degrabă din perspective diferite asupra viitorului carierei – antreprenoriale (tineri) și mai degrabă de angajat (45+) cât și din faptul că tinerii, categoria mai mare de 15-34, sunt mult mai obișnuiți cu multe din aceste noi tehnologii. Diferențe semnificative se observă și atunci când discutăm despre creativitate între cele 2 categorii de vârstă.

Toate cele 16 abilități puse în analiză, din care sunt prezentate primele 13, sunt esențiale pentru un viitor în care capacitatea de adaptare, creativitate și conectare la noile tehnologii par cheia succesului. Dacă de exemplu cel mai căutat loc de muncă în 2030 va fi cel pe care ni-l putem construi, atunci toate cele 16 skills sunt necesare – de la empatie și abilități de leadership într-o lume multiculturală până la capacitatea de colaborare virtuală și abilități în tehnologii noi.

________________

Metodologia studiului efectuat de IZIData: chestionar online autoadministrat, cu un eșantion de 1081 respondenți reprezentantiv urban-rural cu vârste între 14 și 64 de ani, stratificat pe structura națională a României, metodologie folosită CAWI, efectuat la comanda Social Innovation Solutions în luna august 2022.

Lista de abilități (ce conține abilități și competențe, denumite generic abilități), pentru viitor pusă la dispoziția respondenților include un număr de 16 skills selectate de echipa SIS în urma analizei mai multor rapoarte și studii ale: World Economic Forum, European Center for the Development of Vocational Training, LinkedIn Talent Trends Report; Workforce of the Future, PWC; Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation, McKinsey; Future of Work, Deloitte sau Bureau of Labor Statistics of the US, și opinii personale ale autorului Ciprian Stănescu. Lista nu este exhaustivă și este în continuă transformare.

 

 

 Comunicat preluat de pe https://www.future-magazine.org/

Autor Ciprian Stanescu

RELATED ARTICLES
spot_img

Most Popular