Cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne machiem. Interviu cu Mihaela Gáspár, make-up artist și fondatoare The Beauty Therapist

0
712

Make-up-ul a ajuns să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Fie că mergem la evenimente, la școală, la serviciu, în parc, la cinema sau pur și simplu luăm masa în oraș, folosim tot felul de produse de make-up pe care le utilizăm corect sau cu mai puțină pricepere. Mihaela Gáspár ne explică, printr-un interviu acordat excllusiv iQool.ro, care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne machiem, care ar trebui să fie ritualul zilnic de îngrijire a tenului, cât de costisitoare e acest domeniu și multe altele.

Cine e Mihaela Gáspár?

O femeie pasionată de viață și de frumos, o personalitate timidă și prietenoasă aflată în căutare de informații noi, de lecții de viață și de produse de machiaj. De când mă știu, mi-am dorit să fac ceva pentru ca existența mea să aibă un sens și, de-a lungul timpului, am schimbat câteva domenii de activitate până să ajung la zona de beauty și îngrijire personală. În câteva cuvinte, îmi place să spun că sunt un terapeut al frumuseții.  

Cum a aparut pasiunea ta pentru zona de beauty?

Din nevoie sau mai bine zis din curajul de-a transforma o experiență neplăcută într-o oportunitate de creștere și dezvoltare. În vremea adolescenței, m-am luptat mai mulți ani cu acneea, drept urmare, am încercat toate leacurile băbești, dar în cazul meu nu au dat roade. Iar odată ajunsă la Cluj-Napoca, unde am început să studiez la Facultatea de Business, am decis să caut ajutor specializat. Din păcate rezultatele au început să apară abia târziu, și m-am hotărât să apelez la produsele de machiaj pentru a-mi ascunde imperfecțiunile; însă, pe atunci, nu aveam acces la atât de multă informație și experimentele mele nu au fost cele mai reușite. Drept urmare, în paralel cu un master în Management și o serie de joburi de care nu eram cu adevărat mulțumită, m-am decis să fac câteva studii și în domeniul machiajului. Așa am ajuns pentru câteva săptămâni la București și am studiat în cadrul unui program avansat de makeup alături de Mirela Vescan. După care, tot la Cluj-Napoca, mi-am luat certificarea de cosmeticiană și m-am specializat în utilizarea unor aparate moderne pentru tratamente faciale.

Ce-i drept, privind înapoi, călătoria a fost lungă, dar simt că a meritat fiecare provocare, deoarece odată cu fiecare dificultate m-am apropiat tot mai mult de cine sunt și de ce fac astăzi. Sunt atât de recunoscătoare că sunt în acest punct al vieții mele, pe de-o parte pentru că am ajuns să fac ceea ce-mi doresc (să fiu în jurul produselor de cosmetică și de machiaj – visul multor femei, nu-i așa?!), iar pe de altă parte că prin experiența mea personală pot contribui la starea de bine a multor altor fete și femei. Ce rost ar mai avea viața dacă nu ne-am ajuta una pe cealaltă în momentele grele?    

Cum iti ingrijesti tenul? Care ar trebui sa fie ritualul clasic zilnic de ingrijire pentru orice tanara? 

Am o rutină strictă, de la care încerc nu mă abat niciodată; demachiere (de 2 ori pe zi), folosesc produse de îngrijire destinate tipului meu de ten, apelez la măști și tratamente faciale (pentru a avea un ten sănătos și frumos).

Un ritual de îngrijire începe în următoarea ordine: demachiere, loțiune tonică, hidratare,ser, cremă de față, cremă de ochi și nelipsitul SPF. Eu am și un aliat pe care îl folosesc zilnic, chiar de mai multe ori pe zi  (de peste 14 ani) și anume apa termală. 

Cat de importante consideri ca sunt cursurile de make-up? Se poate si fara pentru a te numi make-up artist?

Când vine vorba despre machiaj, pasiunea și practica sunt cele mai importante, dar nici pregătirea nu-i de neglijat. Cunosc multe tinere foarte talentate care nu au făcut cursuri de pregătire. Cursul îți asigură o diplomă, iar această diplomă te ajută să îți creezi o formă legală de muncă. Văd totul ca un proces, în care este bine să avansăm cât mai mult pentru a ajunge să practicăm arta machiajului la standarde cât mai crescute.

Ce am observat că prinde contur și la noi este partea de cursuri sau coaching pentru auto-machiaj. Și eu am în oferta de servicii astfel de cursuri, prin care tinere din întreaga țară, dar chiar și de peste hotare, îmi scriu pentru a se programa la aceste ședințe de automachiaj și coaching în alegerea produselor, unde care învață cum anume să aplice arta machiajului, fără să fie nevoite să apeleze mereu la un expert în makeup.

Ce inseamna pentru tine o tanara machiata bine?

Ce întrebare bună! (râde) Sunt extrem de atentă la tot ce înseamnă bun gust și cred că un machiaj bine făcut este cel care este adaptat la context. În viziunea mea, o tânără bine machiată este o persoană care știe să își scoată în evidență trăsăturile, să-și pună în valoare frumusețea în așa fel încât să nu fie de nerecunoscut la final. De asemenea, este bine să ținem cont și de trend, există perioade în care machiajul cât mai natural și discret este la modă, sau altele când ajută un machiaj mai puternic. Pe scurt, machiajul este precum alegerea ținutei și a bijuteriilor; în funcție de situație este bine să nici nu exagerăm, dar să nici nu ne facem invizibile.

Îmi amintesc de conferința lui Esther Perel, de la București, din 2016, când am avut onoarea să-i asigur machiajul. Esther nu mai este chiar tânără, dar e o femeie extrem de frumoasă. La conferință ea era personajul principal, a ales un costum negru și modern, câteva bijuterii orientale și mi-a cerut să-i fac un machiaj cât mai natural, dar luminos. Evident că forța ei era reprezentată de mesajele pe care le avea de transmis, dar s-a ajutat de aspectul fizic pentru a face interacțiunea cu publicul și mai plăcută. Asta-i mereu întrebarea – Ce vreau să transmit prin modul în care arăt?    

Care crezi ca sunt principalele greseli pe care le face o tanara fara prea multa experienta in acest domeniu atunci cand se machiaza singura acasa?

O altă întrebare importantă, cu atât mai mult cu cât din greșeli învățăm. Ce am observat eu, din conversațiile avute cu clientele care vin la cursul de auto-machiaj sau la serviciile de cosmetică, este că, din păcate, nu aleg produsele bune pentru vârsta și tipul de ten pe care îl au, aplică o cantitate prea mare de produs și uită cât de importantă este baza de machiaj (aici mă refer la produsele de îngrijire, pe care le folosim înainte de machiaj). De asemenea, am constatat că tot mai multe fete investesc sume mari de bani în produsele de machiaj, și ajung să neglijeze partea de îngrijire. Nu putem avea un machiaj frumos, indiferent cât de scumpe sunt produsele pe care le folosim, dacă nu avem o piele curată, îngrijită și hidratată. Mai mult de atât, machiajul inteligent este acela în care avem grijă de tenul nostru, scoatem în evidență frumusețea și ascundem eventualele defecte. Fiecare femeie are imperfecțiunile sale, nu-i nevoie să ne rușinăm de acestea și să exagerăm cu produsele de machiaj, pentru că s-ar putea să ne facem mai mult rău și chiar să arătăm ușor ridicol. Americanii au o vorbă ”keep it simple”.

Care e povestea conceputului The Beauty Therapist? Cum a inceput totul?

După terminarea cursului de machiaj, cel despre care am amintit mai sus și unde am lucrat cu Mirela Vescan, mi-am dorit să îmi creez o identitate nouă, un nume care să îmi definească activitatea și să fie diferit de numele meu. Îmi amintesc foarte clar și acum, eram într-o cafenea din București, cu fratele meu, și ne gândeam care să fie acest nume, această nouă identitate. El este psiholog și are grijă de mintea și sufletul oamenilor, iar eu am grijă de aspectul exterior. Astfel după ce ne-am pus noi ideile cap la cap a luat naștere conceptul de The Beauty Therapist. Un nume ușor de ținut minte, zic eu, dar care dezvăluie foarte multe despre mine, despre ceea ce fac. Se potrivește atât pentru activitatea mea de makeup artist, cât și pentru cea de cosmeticiană. Inițial mi s-a părut că poate este un concept prea pompos, dar apoi au venit feedback-urile de la prietene și cliente care mi-au spus cât de bine sună. Așa am ajuns să fiu de găsit pe blog, pe Facebook, pe Instagram și pe YouTube drept The Beauty Therapist (terapeuta frumuseții).

Pleci intr-o vacanta de o saptamana, insa poti lua cu tine doar trei produse de make-up. Care ar fi acelea?

Da, îmi place ideea de-a fi atente la strictul necesar. Iar recomandarea mea este ca în astfel de situații să alegem: anticearcănul, balsamul de buze și mascara. Aaa… și să nu ne uităm zâmbetul acasă… acesta este cel mai important ingredient, atât pentru starea noastră de bine, cât și pentru relaționarea cu cei din jur. Dacă am zâmbi mai mult și am fi mai recunoscătoare pentru ceea ce avem, am evita capcana neîndestulării și am trăi mult mai fericite.  

Ai cateva branduri preferate de make-up la care nu ai putea renunta? Dar unele pe care nu le-ai recomanda?

Am multe branduri preferate, însă nu pot spune despre nici unul că nu aș putea renunța la acesta. Drumul pe care l-am parcurs, până în acest punct, mi-a arătat că nimic nu este veșnic, drept urmare este una dintre lecțiile ce-mi ghidează existența. Iubesc câte ceva de la fiecare brand preferat și, din fericire, pe piață există o mulțime de produse foarte bune (atât la prețuri mai mici, cât și mai mari), trebuie doar să le găsim. Nu îmi place să vorbesc de rău despre produse de machiaj, deoarece fiecare suntem diferiți și avem nevoi diferite, poate că un produs nu este potrivit pentru mine, însă poate fi perfect pentru altcineva (din păcate o reclamă negativă poate distruge încrederea într-un brand și nu îmi doresc acest lucru). Am branduri de la care nu îmi plac anumite produse, însă le ador pe altele.

La produsele de îngrijire a tenului, am un respect aparte față de Farmec, asta și pentru că este un brand românesc și cred în calitatea produselor făcute la noi. Dar, tot aici aș aminti și Bioderma. Iar la capitolul branduri de make-up evidențiez Benefit Cosmetics, Fenty by Rihanna, Anastasia Beverly Hills și Dior.

Ce provocari ai intampinat in acest domeniu?

Cea mai mare provocarea pentru mine au fost teama și anxietatea. Am o structură perfecționistă (mi-a luat mulți ani să înțeleg că perfecțiune umană nu există), drept urmare la început am avut multe blocaje mintale și gânduri limitatoare. Îmi imaginam că nu mă voi descurca, că clientele vor fi nemulțumite, că nu voi putea să construiesc o relație cu acestea și alte limitări similare. Și acum evitarea este prima idee care-mi trece prin gând atunci când apare câte o nouă provocare, dar apoi îmi amintesc că dacă am ajuns până aici asta se datorează curajului și nu evitării. Este normal să îmi fie frică, să am îngrijorări, dar nu este normal să evit situațiile dificile.  Drept urmare pe lângă motto-ul „keep it simple”, îmi place și „mergi în direcția fricilor tale”.   

Cat de costisitoare e aceasta pasiune?

La fel ca orice pasiune poate fi foarte costisitoare, în special la început de drum, când trebuie să cumperi multe produse și să îți alcătuiești un kit. Trebuie luat în calcul și locul unde se desfășoară activitatea: acasă la makeup artist, la client sau se închiriază un spațiu utilizat în acest sens. La început, mergeam la cliente acasă, deoarece nu îmi permiteam să închiriez un spațiu doar pentru machiaj, însă acum, de când am studio-ul aflat în inima Clujului, este mult mai ușor. Dacă este să fiu sinceră, încă dinainte de a avea prima clientă aveam o investiție de câteva mii de euro în produsele de machiaj, ulterior banii cei mai mulți s-au dus în achiziționarea de aparate pentru tratamentele faciale. La fiecare vacanță în străinătate și mai ales la Paris, oraș pe care-l ador, ajungeam să petrec ore întregi în magazinele de profil și ieșeam cu câteva sute de euro în minus, dar cu satisfacția achiziționării produselor care nu se găsesc pe piața românească.   

Un sfat pentru tinerele pasionate de make-up care si-ar dori sa practice aceasta meserie?

Urmați-vă visul, indiferent de obstacole, frici sau îngrijorări! Noi oamenii putem face față multor lucruri grele, mai ales dacă suntem pe drumul nostru. Aceasta este o meserie deosebită, care îți aduce infinite satisfacții, însă este nevoie de mult timp pe care să îl alocăm și mai ales este de luat în calcul că cea mai mare parte din activitate se desfășoară în weekend. Iar dacă aveți nevoie de un sfat, o îndrumare sau o vorbă bună mă găsiți pe Instagram, Facebook și pe blog.