Cele mai cunoscute capcane gramaticale ale limbii române
Limba română, pentru cel care nu o cunoaște, se arată destul de dificilă de înțeles. Diacriticele, atât în vorbire, cât și în scriere, sunt cotate ca fiind greul limbii române. Însă, lăsând la o parte „ă, â, î, ț, ș”, unele capcane gramaticale dau mai mari probleme. Și asta nu doar pentru străinul dornic să învețe limba română. Chiar și pentru românul nostru cel de toate zilele. Astfel, am întocmit o listă cu cele mai cunoscute capcane gramaticale.
Bătălia dintre care și pe care
O bătălie crâncenă cu multe bătăi de cap. Cartea care am cumpărat-o sau pe care am cumpărat-o? Varianta a doua rămâne câștigătoare. De ce? Iată și răspunsul: în cazul în care pronumele care este complement direct, în acuzativ (răspunde la întrebările pe cine, ce?) trebuie folosit pe. În situația în care pronumele este la nominativ (răspunde la întrebarea cine?) nu trebuie folosit pe.
Servici sau Serviciu
Aici o să zici că greșești, deoarece, odată ce te gândești la muncă, dintr-o dată vine și oboseala. Și cu ea pică și u-ul din final. Însă, corect e să spui „Mă duc la serviciu (și nu servici) și sunt foarte obosit.”
Din cauză sau datorită?
Din cauză se folosește în contexte negative, în timp ce datorită doar când vorbim de ceva pozitiv.
Ex: N-am ajuns la timp la facultate, din cauză că am fost prea obosit.
Datorită sârguinței mele, mi-am luat toate examenele.
Decât sau doar?
Decât găzduiește doar verbele la formă negativă, pe când doar le ține aproape pe cele la formă afirmativă. Astfel, folosim decât atunci când propoziția cere o negație „N-am decât cinci lei în buzunar”
Merită și se merită
Corect e să folosim merită și nu se merită. În limba română verbul „a se merita” nu există, doar „a merita”.
Odată / o dată
Corecte sunt ambele variante. Însă se creează confuzia în funcție de context. Odată – are valoarea gramaticală de adverb și poate fi înlocuit cu cândva. O dată este o construcție formată din numeralul o și substantivul dată.
Voiam sau vroiam
Și aici e o luptă destul de aprigă. Există atât verbul „a vrea” cât și „a voi”. Însă forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului „a voi” este voiam și nicidecum vroiam.
sursă foto: facebook.com