tumblr_m10hus0Fle1qzleedo1_500

Fiecare dintre noi are momente când este nevoit să se lupte cu frica. Sentimentul de frică diferă de la om la om, pentru că fricile mele nu sunt neapărat și ale tale. În timp ce mie îmi este frică de moarte, ție îți este de necunoscut, și așa mai departe. Frica este o emoție specifică primejdiei sau a percepției primejdiei și are un mare impact psihologic. În momentul în care frica ne acaparează, în corpul nostru au loc diferite modificări, cum ar fi: bătăile inimii se accelerează, la fel și ritmul respirației, mâinile sunt reci. Frica este probabil domeniul cel mai studiat de către oamenii de știință.

Există numeroase categorii de temeri, de la frici universale și întâlnite la foarte mulți oameni, și până la frici neobișnuite, care se încadrează mai degrabă la așa numitele fobii. Haideți să vedem care sunt cele mai des întâlnite frici în rândul adolescenților și al adulților:

Frica de dragoste. Aș putea să o mai numesc și frica de despărțire. Multe persoane se tem să se implice într-o relație sau chiar să cunoască oameni noi față de care s-ar putea lega sentimental. Eu îmi explic acest lucru prin faptul că mai degrabă se tem de o posibilă despărțire. Ei bine, dacă pornim cu această idee încă de la început, sau chiar dinainte de a începe o relație, atât viața noastră cât și relația de cuplu vor avea mult de suferit.

tumblr_ml20cjV69w1r0y8j6o1_500

Frica de necunoscut. Oamenii se tem de schimbări. De multe ori preferăm să ne complacem într-o anumită situație, deși ea nu este una tocmai roz, decât să dâm piept cu o situație nouă, necunoscută. Ne este frică să ne schimbăm job-ul, ne este frică să fim primii care pătrundem într-un loc necunoscut de nimeni din grup, evităm să avem contact cu aproape orice ne este necunoscut. Ideea este că în permanență lucrurile se schimbă, doar că noi nu băgăm de seamă asta. Fără să realizăm ne confruntăm cu situații necunoscute și parcă în realitate, nu e chiar atât de grav. Ar trebui să privim necunoscutul ca pe o șansă spre nou, spre inedit, spre ceva mai bun!            

tumblr_mdhuaqJ6QS1rkmcsko1_500

Frica de eșec. Cu siguranță că mulți dintre noi avem emoții atunci când ținem un discurs, pentru ca nu cumva să ne bâlbâim, ne temem atunci cand avem de dat un examen foarte important, ne este frică de restanțe. Ne este teamă să nu dăm greș, să nu cumva să facem o mișcare greșită și astfel toată munca noastră să se ducă pe apa Sâmbetei. Eșecul este un lucru firesc. Deși în primă instanță nu face decât să ne demoralizeze și să ne întristeze, el are un rol important, și anume acela de a ne face mai puternici, mai pregătiți, mai perseverenți.

penguifall

Frica de boală. Boala este o stare care ne alterează atât fizicul cât și psihicul. Cred că este normal să ne temem de boală. Totuși, gândurile luminoase și o atitudine pozitivă fac din viața noastră un lucru frumos și armonios unde boala cu siguranță nu este invitată. Este important să ne păstrăm întotdeauna mintea limpede și sănătoasă, pentru că în acest fel contribuim la o viață lipsită de stres, și implicit, de boală.

hFF5B2C30

Frica de cutremur. Oricât de banal ar suna asta, unii oameni chiar se tem profund de cutremure. Probabil că teama de cutremur este una dintre cele mai persistente. Fie că au simțit sau nu un cutremur puternic, oamenii reacționează imediat când este vorba despre așa ceva. Se tem că viața le este pusă în pericol, se tem că sunt neputincioși sau pur și simplu momentele acelea de panică și de groază efectiv le taie respirația. Deși nu se știe cum încă, spaimele cutremurului trebuie depășite, pentru că o astfel de teamă nu face decât să te oprească din a-ți trăi viața armonios, liniștit și optimist.

tumblr_mj7bctaeu01rbrg5uo1_500

Frica de întuneric. Cred că frica de întuneric este mai degrabă în mintea noastră. Și când spun asta mă refer că atunci când ne este frică să ieșim noaptea din dormitor pentru a merge până la bucătărie este total infantil. Nu are ce să ne atace în propria noastră casă, chiar dacă este întuneric. Totuși, sunt situații în care întunericul devine o reală problemă, și aici aș putea da ca exemplu o pădure, o cărare la munte sau chiar și un parc din mijlocul Bucureștiului.

tumblr_mr22x98dgF1rkf2rso1_500

Frica de moarte. Foarte mulți dintre noi ne confruntăm cu frica de moarte. Ne este frică atat de moartea noastră, cât și de cea a celor din jur. Este un gând teribil acela în care oameni dragi ție se duc pe lumea cealaltă. Totuși, cel mai bine este să ne bucurăm de ei atât cât sunt sănătoși și alături de noi. Moartea este inevitabilă, nimeni nu știe când și cum va veni, dar în viața noastră multe lucruri vin și pleacă, lasă urme și primim lecții. Keep your head up, dacă trăiești cu frica morții omiți să trăiești!

tumblr_lma7wkgngB1qii6tmo1_500

Frica de a vorbi în public. Unele studii arată că frica de a vorbi în public depășește chiar și frica de moarte în topul fobiilor. Cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme când suntem nevoiți să vorbim unui public larg. Fie că trebuie să prezentăm o lucrare în fața unui amfiteatru întreg, fie că trebuie să ținem un discurs de mulțumire sau oricare alta ar fi situația, am prefera să devenim invizibili și ca nimeni să nu mai ceară nimic de la noi. Cu o noapte înainte avem insomnii, emoțiile ne distrug stomacul, apetitul dispare aproape complet. În ziua cu pricina ne tremură vocea, ne transpiră mâinile, parcă nici nu mai gândim corect, nu putem nici măcar să ne concentrăm la ce avem de zis. Probabil că timiditatea sau tendința spre perfecțiune sunt cauzele acestei frici.Fear-of-Public-Speaking-image

Oamenii se mai confruntă totuși și cu alte ciudățenii. Există frica de clauni, frica de coșmaruri, frica de broaște, frica de spații deschise, frica de sfârșitul lumii, frica de diferite culturi, frica de a fi zgâriat, frica de ace, frica de sânge, teama de tunete, teama de demoni și alte creaturi, teama de a cădea pe scări, teama de a fi în spații închise, strâmte, teama de a vedea dublu, teama de a fi infestat cu viermi, teama de injecții, teama de a fi îngropat de viu, teama de Vineri 13, teama de a te întoarce din drum.

Tu de ce anume te temi?

Sursă foto:.tumblr.com, levelupliving.com