Cele mai ciudate fobii

  0
  1539

  sfatulparintilor.ro-frica-si-fobie-430x286

  Cu toții avem diferite temeri a căror intensitate variază. Atunci când acestea devin, însă, lipsite de cauze obiective ori precise, transformându-se în stări patologice de frică obsedantă, iau numele de fobii. Persoanele care suferă de o anumită fobie se panichează deseori doar la anticiparea situației stresante sau doar la gândul că ar putea fi puse față în față cu aceasta. Există o diversitate foarte mare de fobii, iar unele ne contrariază tocmai prin faptul că au ca sursă lucruri absolut comune pentru oamenii obișnuiți.

  Deipnofobia

  Deipnofobia este frica de conversații la cină. Acum, desigur, unele conversații  pot fi foarte incomode, dar unii oameni sunt atât de îngroziți de ideea de a vorbi cu o altă persoană că nu vor să cineze decât singuri. În vremurile trecute au existat reguli stricte de etichetă care au ajutat o persoană să evite aceste situații – dar sunt (din pacate), cea mai mare parte din ele, uitate. În societatea de astăzi, regulile și formalitațile sunt aruncate pe fereastră.

  Ablutofobia

  Frica de a face baie este o fobie relativ neobișnuită, dar severă. Fobia se poate manifesta în multiple feluri, de la frica de a face duș, până la fobia completă de orice formă de spălare. Ca toate fobiile, ablutofobia este frecvent legată de un eveniment traumatic în trecut O altă posibilitate este ca fobia să se dezvolte dintr-un obicei din copilărie. Mulți copii încearcă să evite baia. Este posibil ca preferințele copilăriei să rămână în subconștient în perioada de adult.

  Pediofobia

  Pediofobia este frica irațională de păpuși. Nu doar păpuși de groaza (in genul minunatei Chucky) – toate păpușile. Strict vorbind,  cei ce o au sunt ingroziți de o „reprezentare falsă a ființelor umane”, așa că, de asemenea, de obicei, include roboți și manechine (care pot face lucrurile dificile pentru cei ce vor să meargă la cumpărături). Sigmund Freud credea că această tulburare poate apărea de la teama ca papușa să învie.

  Antofobia 

  Antofobia este definită ca o frică anormală față de flori. Persoanele care suferă de această frică experimentează anxietate, chiar dacă realizează că florile nu reprezintă niciun pericol.  Simptomele tipice ale fricii față de flori cuprind lipsa aerului, amețeala, stare de rău, palpitații, imposibilitatea de a vorbi și gândi cla, frica de a muri, pierderea controlului și nebunia, senzația de detașare de realitate. Fobia este determinată de inconștient ca un mecanism de apărare. Undeva în trecutul persoanei a existat un eveniment traumatic legat de flori. Condiția poate fi declanșată și de vizionarea unui film sau de starea de martor la un eveniment traumatic.

  Magirocofobia

  Teama bizară de gătit se numește Magirocofobia, care vine de la ,,mageirokos“, cuvântul grecesc care desemnează o persoană de specialitate în arta gătitului. Această tulburare poate  duce la alimentațianesanatoasa dacă cel ce are fobia trăieste singur. Ei se pot simți extrem de intimidați de persoane cu competențe în gătit și acest sentiment de inadecvare este, probabil, cauza principala de tulburare pentru mulți.

  Sursă fotografie: http://eduromania.ro