„Dacă faci ceea ce-ți place, niciodată nu va fi o muncă” – Confucius.

Deși este foarte important să alegi meseria care îți place, la fel de important este să ții cont de piața muncii și de șansele pe care le ai în cariera mult dorită. Proaspeții absolvenți ai liceului trebuie să își aleagă facultatea pe care o vor urma cu mare grijă și să țină cont de două aspecte: dacă își doresc să facă bani mulți imediat după absolvirea facultății, lucru care nu garantează neapărat o carieraă solidă sau dacă vor să își construiască o carieră stabilă care le va aduce, în timp, venituri pe măsură.

Unii tineri își aleg facultatea în funcție de tipul de admitere – pe bază de dosar sau examen – alții urmează decizia părinților sau se lasă influențați de discuțiile purtate cu studenți ai anumitor facultăți. Părerea specialiștilor în resurse umane este că, de prea puține ori, tinerii se gândesc dacă după absolvirea învățământului superior vor avea cunoștințele necesare pentru o carieră de succes.

Iată cele mai căutate facultăți de anul acesta:

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

La FJSC, anul acesta au fost scoase la concurs 475 de locuri, iar cu numai câteva zile înainte de examen sunt aproximativ patru candidați pe loc. Fie că sunt influențați de dorința de a deveni celebri, fie că sunt atrași de o meserie care nu îi lasă să se plictisească, Jurnalismul este unul dintre domeniile preferate ale tinerilor.

Facultatea de Geografie

În timp ce Automatica sau Cibernetica sunt profesii în vogă, iar Limbile străine și Jurnalismul sunt ofertante atât intern, cât și internațional, Geografia este una dintre alegerile neînțelese de către experții în educație, întrucât ceea ce îi poate îndemna pe candidați să aplice la această facultate sunt ori dorința de a deveni profesori de geografie, ori pasiunea pentru natură.

Universitatea de Medicină și Farmacie

Medicina este singura meserie care nu a coborât niciodată în topul preferințelor. Motivul pentru care mulți absolvenți ai bacalaureatului aleg să candideze la această facultate este faptul că medicina poate fi practicată oriunde în lume și, implicit, oferă oportunități mai mari pentru o carieră de succes.

Facultatea de Informatică

Fie că vorbim despre facultatea de Automatică din cadrul Politehnicii, fie că vorbim despre facultatea de Cibernetică de la ASE sau despre facultatea de Informatică a Universității din București, tinerii care aleg informatica se gândesc în primul rând la piața muncii. Rata de angajare a absolvenților în informatică este cea mai mare, informatica fiind singurul domeniu care oferă un job sigur.

Voi cât de mulţumiţi sunteţi de alegerea făcută, în ceea ce priveşte facultatea?

Sursa foto: ziuanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here