Într-un fel, e greu de crezut că au trecut aproape șase luni de la începutul lui 2016. Parcă mai ieri era începutul lui ianuarie și ne gândeam la ce așteptări avem de la acest an. Acum ne aflăm la început de vară, fie cu multe examene pe cap, fie la muncă, așteptând să vină o dată vacanța pentru a ne putea relaxa cum trebuie.
Totuși, indiferent de cât de mult timp liber avem (sau cât de puțin), tot găsim ceva care să ne distreze. Probabil cei mai mulți se vor gândi aici la urmăritul unui film sau al unui serial. Și nu sunt prea departe de tema articolului acesta, căci voi menționa cele mai bine primite pelicule lansate până acum anul acestea, conform ziarului britanic The Guardian.
Era de așteptat ca în listă să poți găsi lungmetraje premiate la Oscar. Spotlight, marele câștigător al galei, este lăudat pentru autenticitatea șocului moral portretizat; Room este descris ca fiind înspăimântător și captivant și lăudat pentru prestația din rolul principal feminin, iar The Revenant este bine privit datorită fluenței poveștii, aflate sub controlul regizorului Alejandro Gonzales Inarritu.
The Hateful Eight este apreciat pentru clasicul stil al regizorului Quentin Tarantino, în timp ce filmul maghiar Son of Saul primește o recenzie pozitivă pentru jocul actoricesc al lui Geza Röhrig, prezent în rolul unui membru al Sonderkommando.
La categoria filmelor străine putem găsi Arabian Nights, alegoria socială și economică a Portugaliei aflată în austeritate; Chronic, premiat la Cannes pentru scenariu și lăudat pentru prestația actorului Tim Roth și Dheepan, premiat cu Palme D’or, un film despre refugiații tamili care încearcă să se adapteze în Franța.
Mai sunt amintite și The Club, o pelicula chiliană despre un azil care găzduiește preoți vinovați de abuzuri asupra copiilor, filmul japonez despre familie Our Little Sister și Victoria, plasat în Germania, ce urmărește povestea unei fete din Spania care ajunge să se implice într-un jaf.
Filmul cel mai apropiat geografic de Marea Britanie este comedia Sing Street. Ea spune povestea unor elevi din Dublin care se hotărăsc să formeze o trupă, iar acțiunea pare a confirma mitul că a fi muzician te face mai atrăgător.
Animațiile își au și ele locul. Sunt menționate aici Anomalisa, care abordează criza vârstei mijlocii și Zootopia, cel mai recent film Disney. Autorul nu uită să menționeze nici de versiunea 3D/live-action a Jungle Book, care păstrează spiritul versiunii din 1967.
La categoria „adaptări după benzi desenate” s-au impus suprarealistul Captain America: Civil War, care intră în buna tradiție a Marvel și violentul, dar și amuzantul Deadpool.
Comediile menționate sunt: Everybody Wants Some!!, Hail, Caesar! și The Nice Guys. Prima este o caricatură a vieții de colegiu regizată de Richard Linklater, cunoscut pentru Boyhood, și reprezintă o semi-continuare a filmului său din 1993, Dazed and Confused.
Hail, Caesar!, regizat de frații Joel și Ethan Coen, este văzut ca o nebunească, amuzantă, dar și serioasă poveste Hollywoodiană, iar The Nice Guys are imaginea unei comedii cu puternice accente de film noir.
Alte nume menționate de către publicația britanică sunt filmul taiwanez: The Assasin; drama francezo-italiană în engleză: A Bigger Splash; Miles Ahead, biografia despre muzicianul de jazz, Miles Davis, și High-Rise, adaptarea romanului lui J. G. Ballard din 1975.
Rămâne de văzut ce va mai aduce cealaltă jumătate de an pentru cinematografie la nivel mondial.
Surse foto: pinterest.com, theguardian.com, en.wikipedia.org, imdb.com