Cea mai inutila retea de socializare

  0
  442

  Deși a apărut în 2010, ask.fm a devenit la modă printre tinerii români acum vreun an. Logica site-ului e cam așa: îți faci un cont, apoi aștepți să primești întrebări irelevante de la persoane la fel de irelevante.

  del_askfm

  Pentru majoritatea, o zi fără activitate pe Facebook e o zi pierdută. Așa că, dacă nu am făcut nici măcar un selfie pe ziua de azi, nu e nicio problemă. Putem oricând să dam share ultimei înjurături pe care am primit-o de la un anonim, ca să vadă și prietenii cu ce replică isteață i-am răspuns. Și, tocmai de asta, nu există zi în care news feed-ul să nu îmi fie suprasaturat de zeci de share-uri de pe ask.fm.

  Rețeaua pare special concepută pentru tinerii aflați încă în uraganul pubertății, perioada de tumult hormonal care te face să nu mai distingi o întrebare pertinentă de una grosolană. Nici nu se mai pune problema unei discuții, că doar suntem în era digitală. De ce s-o abordezi normal pe fata care ți s-a părut drăguță, când poți să fii un dubios?

  [quote align=”center” color=”#999999″]Ce culoare au șosetele pe care le porți acum?[/quote]

  Dacă vă mai amintiți de oracolele din clasele primare, sigur vă amintiți și pagina cu Vrei să-mi pui o întrebare?, strămoașa ask.fm-ului. Întrebările colegilor din clasa a IV-a erau cam la același nivel ca ale utilizatorilor ask.fm. Doar că atunci aveam mai mult curaj, căci completarea unui oracol presupunea folosirea numelui propriu. Pe lângă toate astea, aveam și scuza care ne ierta toate boacănele: vârsta.

  Desigur, nu toți suntem la fel de dezvoltați într-ale comunicării, așa că, dacă ești ușor antisocial, poți oricând apela la opțiunea de a lăsa mesaje anonime, opțiune care mi se pare cel puțin sinistră. Odată ce ai devenit un ciudat și ți-ai asumat anonimatul, ai două opțiuni: fie dispari, după ce ți-ai primit răspunsul, fie continui cu întrebările jenante la adresa respectivului.

  1349441265932_5838534

  La un moment dat a apărut și posibilitatea de a răspunde întrebărilor printr-un video. Faptul că majoritatea fetișcanelor răspund pozitiv atunci când un anonim le solicită o filmare, sub pretextul unei întrebări puerile, ridică serioase semne de întrebare la adresa intelectului lor. Asta și faptul că ar dura de zece ori mai puțin să tastezi un răspuns și nici nu ar mai trebui să-ți găsești unghiul bun (sperând că ai unul).

  Poate dacă tinerii noștri ar fi descoperit ask.fm atunci când a apărut, le-ar fi trecut entuziasmul până acum. Până trece și moda asta, nu ne rămâne decât să agresăm fizic butonul de unfollow, sau pe cel de unfriend, pentru cei mai drastici.

  Sursă foto: change.org, someecards.com, tecnoblog.net